Annons

Veckans söndagssummering v 19 – 2016

Den här veckan har bjudit på koncept- och popup-butiksinvigningar i kubik. De flesta har dessutom varit av det mer svulstiga slaget. Om man ska tolka rådande estetik så är ”LTL = Larger Than Life” vädligt hett inom inredning just nu. Oavsett billigt eller dyrt – vräkigt och lyxigt ska det se ut att vara. Jag vet inte hur jag ställer mig till den trenden om jag ska vara ärlig. Visst måste inspiration vara kittlande och lite utom räckhåll för att den ska kännas just inspirerande, men jag är rätt övertygad om att vi kommer blicka tillbaka på dessa bostadsdrömmar på steroider om några decennier och undra vad sjutton vi höll på med. Så högt belånade som svenskarna är och så brännhet som miljöfrågan känns just nu så går den glamourösa overloaden lite stick i stäv med de pågående diskussionerna i övriga branscher. Ta Dagens Industris aktuella artikelserie #ränteupproret som exempel. Där refererar man till detta fenomen som ”Lyxliv i en krutdurk”…  Nåja, nedan hittar du en summering av inredningsvärldens nyheter vecka 19! 
Hypade inredningsbutiken Artilleriet i Göteborg firade fem år i torsdags med att öppna en utställning de kallar Artilleriet Studio. En spektakulär våning fylld till bredden med exklusiva varumärken och tittgodis. Men mest nyfiken blev jag dock på den här pamfletten som skymtade på bild: A Journal?
Layered Atelier har öppnat studiobutik i ett palats. Överdådigt är dagens understatement. Varenda kvadratmillimeter andas flärd. Fler bilder från öppningseventet hittar du HÄR och HÄR.
Alcro och butiken Grandpa har slagit sina påsar ihop och tagit fram en gemensam färgkarta. Har inte denna hippa söderprodukt också fått en stänk glamour på senare dar med speglar och mässingsdetaljer?
 
Några notiser: 
– Ferm Living firar 10 år med att en Popupbutik i Köpenhamn. Öppet lördagar fram till 28/5
– IKEA har inlett ett samarbete med Walter Van Beirendonck
– Blogg- och poddstjärnorna Hannah och Amandas mediabolag A Perfect Day har köpt sajten Used A Porter nu i veckan och ska enligt egen utsago lägga till heminredning i konceptet. Spännande!
 
Scandic har öppnat ett nytt designhotell på Hötorget som inte helt otppat fått namnet HAYMARKET. Juvelfärgad sammet, krom, marmor och mässing all over the place. Här har det inte sparats på resurserna direkt. Även om det inte är äkta mässing på borden utan folierat fusk – tydligen
Veckans mest ombloggade bostadsobjekt då? Kanske modedesignern Carin Westers lägenhet? Stuckaturerna jäser liksom över i varje rum (som också har varsin kakelugn). Guldbrokad möter design galore. En annan fin och omskriven lägenhet som inte är till salu men som ändå fått otroligt mycket spridning i veckan är stylisten och inredningsblogaren Hanna Wessmans hemma-hos-reportage i Residence. Nyfiken? Fler bilder hittar du HÄR. Skön söndag till er alla!
Foto: Johanna Bradford, Layered, Alcro, Helena och Erik Lefvander för Residence

Kommentarer

 • Bloggskvaller skriver:

  På tal om vräkig inredning och att bygga luftslott som bloggare. Har du sett att Petra Tungårdens vinnare i ICA-tävlingen sålde all lyx och prålighet direkt efter den genomförda stylingen…. Klicka på länken så ser du! 🙂

 • Anonym skriver:

  Word!
  ”Vi köper saker vi inte behöver, för pengar vi inte har, för att imponera på människor vi inte gillar” – Clive Hamilton

 • Fru Minimalist skriver:

  Kan hålla med om att bostadsmarknaden verkligen är märklig. Vi velar varje vecka mellan att bo kvar i vår tvåa där vi snart trängs 4 personer, eller flytta till hus eller lägenhet, med allt vad det innebär, inte minst när det kommer till konsumtion av saker:
  https://minimalisterna.se/maximalistiska-forestallningar-kring-husagande/

 • Fru Minimalist skriver:

  Kan hålla med om att bostadsmarknaden verkligen är märklig. Vi velar varje vecka mellan att bo kvar i vår tvåa där vi snart trängs 4 personer, eller flytta till hus eller lägenhet, med allt vad det innebär, inte minst när det kommer till konsumtion av saker:
  https://minimalisterna.se/maximalistiska-forestallningar-kring-husagande/

 • Kristina skriver:

  Ja visst känns det märkligt att alla ska inreda som om de vunnit på Lotto?

 • Intressant, inspirerande och tänkvärt som alltid. Ja, det här funderar jag på nästan dagligen då jag jobbar med att skapa designkoncept för att få bygga hyresrätter men trots alla vackra ord om hållbarhet, miljö etc så vinner alltför många gånger lyxiga bostadsrätter tomten pga av pris. Hyresrätter borde ju inte tävla mot bostadsrätter.
  Jag inspireras inte alls av lyxen, pråligt, maximalism. Att försöka skapa lyxig känsla med billiga material och dålig kvalitet funkar väl aldrig…?
  Igår såg jag nya programmet: "Tänk om" – om adeln inte funnits… Intressant om trender, på 1600-talet.
  Heja dig! Våga skriva tänkvärda åsikter!

 • Anonym skriver:

  Artilleriet är en exklusiv butik som säljer exklusiva varumärken (även om de faktiskt också har mindre exklusiva småprylar för en vanlig Svensson som jag), så jag förstår inte varför det skulle vara fel av dem att (när de väl gör ett showroom) inreda det med sina varumärken och i sin stil? Allt annat vore märkligt. En del kommer handla sina varor på Artilleriet Studio, vissa kommer fortsätta shoppa loss på Lagerhaus, andra kommer spendera pengar på båda ställena beroende på vad plånboken tillåter, så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara.
  Även om jag helt är enig i miljöfrågan och helt emot den galna boendehetsen med lockpriser och skyhöga budgivningar, så är jag bombis på att den här typen av bostadsdrömmar alltid kommer hänga med på ett hörn oavsett världsekonomi, kriser, kaoser och miljöproblem.

 • LG skriver:

  https://ng.se/artiklar/valerie-kyeyune-backstrom-vad-symboliserar-byredo-kassen
  En av dom bästa krönikor som skrivits om lyxkonsumption

 • Anonym skriver:

  Folierad mässing?

 • Helen skriver:

  Är det inte så att det finns olika typer av vräkighet i så fall? Jag tänker inte vara ett troll men jag tänker att även dina tips och paketeringar står för en viss lyx? Visserligen i bättre material och med gott hantverk men det uppmanar ändå till en lyxstil och konsumtion med skillnaden att det går i grått, vitt, svart och naturmaterial istf mässing och sammet? Jag vet inte, jag menar inte att vara purken – jag kan bara känna att det "trendas" både här och där, konsumtionshetsen är ett faktum. Bara för att den paketeras i ett vackert lädermaterial så betyder det inte att konsumenten håller fast vid den längre för det…

 • Emma skriver:

  Hej Frida
  Vet du möjligen vart byrån är i från? (Alcro och Grandpa)

 • Natalie skriver:

  Wow! VAR kan jag hitta den här spegeln?! Underbar!

 • Johanna skriver:

  Undrar också vart man kan hitta den spegeln? Letat länge efter en rund i den storleken!

 • Trendenser skriver:

  Jag tror den är specialbeställd, har för mig att jag läste det i artikeln i Residence. Annars är mitt bästa tips att fråga Hannasroom direkt. Kram!

 • Trendenser skriver:

  Jag tror den är specialbeställd, har för mig att jag läste det i artikeln i Residence. Annars är mitt bästa tips att fråga Hannasroom direkt. Kram!

 • Trendenser skriver:

  Sant, men produkter som är hållbara skadar inte naturen på samma sätt som folierad låtsasmässing (se länken till Husligheter i inlägget och hennes spaning om det nya lyxhotellet som inte höll i finish utan bara såg fint ut på ytan)

 • Trendenser skriver:

  Fusk alltså… Läs vidare på länken jag delade så kan du se Husligheters omdöme om detta…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.