Annons

Beslutsångest

På tisdag nästa vecka påbörjas installationen av en frimurad kamin i vårt vardagsrum. De stora penseldragen är på plats. Det blir en kaminkasett formad som ett hörn så man kan se elden från två sidor. Jag vill ha vit puts och ett sidofack för att kunna förvara lite ved inomhus (okejdå, det är inte bara av praktiska skäl –  jag tycker det är en dekorativ detalj som mjukar upp vårt annars väldigt vita hem). Och så vill jag ha ett gnistskydd av kalksten för att ta igen golvet i vår hall (istället för plåt eller glas). Längst upp till vänster i kollaget ser ni min photoshoppade skiss på hur jag initialt ville ha det. Innan jag började tänka på finliret. Vart ska vedfacket börja (hur långt från golvet?) och vart ska det sluta. Borde man dela in det i mindre sektioner (som den grå bilden)? Är jag på rätt spår med en liten infasad spiselkrans eller borde vi köra en rak kant hela vägen upp till tak? Bör man ha en kant i kalksten också (runt kasetten eller ska man låta den svarta plåten gå kant i kant med muren? Jag måste bestämma mig, helst i förrgår och jag är rådvill. Någon som sitter inne på bra erfarenheter och knep? I’m all ears! 

Bildkällor: 1 (egen photoshopskiss) 2, 3 och 4

Kategorier:

Kommentarer

 • Elin skriver:

  Fint! Rakt som bild nr 3 tycker jag. Stilig lösning för veden med linjering av underkanten på den också. Lycka till!

 • Hanna skriver:

  Kommer spisen stå mitt i rummet eller mot en vägg?

 • Hanna skriver:

  Nummer 3! Ett fack bara.

 • Mia skriver:

  Spännande att få hänga med på ett litet hörn i er renovering! Jag tycker bäst om bild 3 och röstar framför allt mot den infasade spiselkransen. Känns mycket mer stilrent utan och du känns inte som typen som behöver avställningsytan för massa krimskrams ☺️. Hur högt vedförvaringen ska börja/sluta tycker jag beror på takhöjd samt på vilken höjd eldkassetten är placerad. Är den någorlunda lågt placerad tycker jag det är snyggt om vedförvaringen börjar i samma höjd. Är eldkassetten högt placerad kan den ju börja lägre men det värsta jag vet är när det är "nästan samma men inte riktigt" för då ser det ut som om man försökt få det på samma höjd men misslyckats (arbetsskada – jobbar som Visual Merchandiser och går under öknamnet linjehitler så jag är lite mer åt det militanta hållet i denna fråga än gemene man erkänner jag ?). Angående sluthöjd på vedförvaringen skulle jag kika på andra fasta linjer i hemmet (höjd på dörrar/fönster etc) och följa det. Och ett enda fack är snyggast (och minst "trendkänsligt"). Hoppas du blir nöjd med era beslut!

 • Kristina skriver:

  Ett vedfack i linje med kasetten! Dock tveksam till stenhylla om ni ska ha stänkskydd av sten på golvet. Blir det mycket samma kanske?

 • Snyggt! Bild 3 håller vi på! En sak att tänka på vid installation av kamin är att det med all säkerhet kommer att bli torrsprickor ifall ni nu tänkt måla "stommen" men det finns såklart alternativ , vi på Topcret har applicerat en del murstockar efter att kund installerat kamin ochmed fantastiska resultat! Produkten tål både värme/ kyla och spricker inte! Topcret finns i 35 kulörer och den vita färgen som är
  Lite åt carerra marmor hållet är väldigt snygg! En idé, ett alternativ!;) kontakta gärna mig så berättar jag mer! Vänligen / Peter Gesar Topcret

 • Sara skriver:

  Sällar mig till kören – klart nr 3!

 • Minimalisterna skriver:

  Nr 3 känns helt klart mest stilrent och minimalistiskt, samt ger ett sobert men ändå väldigt mysigt intryck. Tycker det räcker med att elden och vedträden ger "liv" åt den delen av hemmet.
  Lycka till!

 • Maria skriver:

  Hej Frida! Tycker att du ska mura spisen hela vägen upp, tror att det annars bara blir en sotig hylla ovanför. Vi har en liknade infälld kamin som ni tänker installera men tyvärr var det lite svårt att få en fin övre kant när kaminens insats murades jämns med. Hoppas er murare har en bra lösning på det. Ser ut att bli superfint o så härligt med en kamin!

 • Sandra skriver:

  Ingen kant, vare sig över eller runt om. Två vedfack är jättesmart (annars blir det liggande gammal ved längst ner som till allt blir för torr för att vara bra att elda med).

 • Ella skriver:

  Jag hade också börjat vedkassetten i höjd med kaminen och låtit den gå lika högt upp som på bild 3 samt låtit ha en rak kant hela vägen upp till taket, som på bild 3! Jag hade inte lagt kalksten runtom kaminen utan isf enbart enbart den vita muren om jag inte hade låtit den svarta plåten gå kant i kant med muren, lycka till! Spännande att se hur resultatet blir!

 • Efter många års erfarenhet av vedeldad kamin vill jag starkt rekommendera två fack för veden. Minst. När du kommer hem med ny ved vill du inte lägga den bland veden som legat inne i två veckor eftersom den veden är torr och fin och har bra värmevärde. Den nya veden är förmodligen lite fuktig och kall och behöver ligga till sig lite innan du eldar. Du vill inte heller plocka bort all den torra, fina veden och lägga den nya underst och därefter den gamla igen. Ingen hit. Minst två fack, alltså. Något annat du måste tänka på är att göra det lätt att aska ur. Det är snyggt kant i kant, men det är väldigt bra att ha en kant att lägga skyffeln på så askan inte flamsar ner längs den fina putsen. Vi har ingen sådan kant på vår täljstenskamin och jag har saknat det många gånger. Så jag skulle säga bild två eller tre fast med minst två fack, beroende på hur mycket ni kommer att elda. Tre fack hade jag nog valt – ett för torr fin ved att ta ur, ett som torkar och ett för ny ved. Så roterar de så klart så du ska inte hålla på att flytta veden runt. 🙂 Lycka till!

 • Nathalie skriver:

  Ooops, web-adressen blev fel ovan. Men inte mina tankar kring kaminen, det är det viktigaste. 🙂

 • Anonym skriver:

  Är det inte lag på gnistskydd runt eldstaden? 30 cm runtom och 10 på sidorna?

 • Anonym skriver:

  Förstår dilemmat. Vi skulle sätta in en spis i vintras men jag har fortfarande inte bestämt mig så det fick vänta 🙂 lycka till!

 • Caroline skriver:

  Håller med Nathalie Stridsberg ovan. Fler fack för veden även om det kanske inte fullt lika stiligt som bara ett fack. Mycket mer praktiskt och man undviker mer skräp och "vedfrustration" 🙂 Och kanten runt kasetten är jättebra, då undviker man att alltför mycket aska och skräp hamnar på golvet och som sedan dras runt hela hemmet. Väldigt bra att tillfälligt lägga redskap etc. på under tiden man fixar med brasan.

 • Brysselkakan skriver:

  Kanske andra redan skrivit detta men här kommer mina råd:
  1. Gör vedfacket indelat, du vill kanske ha lite olika storlekar på veden och då gör indelningen det lättare att sortera det så du slipper stå och leta efter rätt bit.
  2. de blir en himla massa skräp kring en kamin… Så så lite saker som möjligt som samlar damm och smuts. Dvs inga golvlister (vissa av dina bilder har det).
  3. Det blir också sot runt luckan med tiden, det är så snyggt med vit vägg kant i kant med kaminen men opraktiskt i längden.
  4. Tror den där kanten runt kaminen (den där kaminen sitter lite in i väggen) kan vara bra, då hamnar skräp där och enklare att ta reda på.
  5. Gör inte gnistskyddet på golvet för litet, du kommer nog ända tycka det borde varit större!
  Och ibland får man tulla på det estetiska för att i längden vinna på det praktiska!

 • Cilla skriver:

  Älskar betong!! Skitsnyggt!

 • Anna skriver:

  Det blir fint hur du än väljer… Men jag hade gjort en kant för att kunna piffa med små detaljer plus att pjäsen känns lite nättare då. Som många redan kommenterat – absolut flera vedfack!

 • Anna skriver:

  Kant/spiselkrans på ovansidan alltså 🙂

 • Anonym skriver:

  Bild 3 alt bild 2 men att vedfacket börjar i samma nivå som spisen. Kommer bli super fint 🙂

 • M skriver:

  Absolut nummer 3, fast med två vedfack, vilket är både snyggare men framförallt mer praktiskt!

 • Ida skriver:

  Hej Frida!
  Nr 3 blir superfint! En fråga, har du tips på kalksten till ett hallgolv? Natursten eller klinker?

 • Jannice skriver:

  Helt klart nr 3! Snyggt med samma linje och inget avbrott.
  kram Jannice

 • Sandra skriver:

  Oj, vad svårt!
  Jag vet inte om du är praktiskt lagd men det kan man ju ta med i beräkningarna om man vill.
  Vi har en vedeldad vanlig öppen spis (50-tal) på landstället och där har vi en kant ovanför vilket jag tycker är väldigt, ehhm, praktiskt. Där har vi tändstickor och blockljus och någon lykta. Bra plats eftersom den är lite högre upp och inget som små klåfingrande barn kommer åt ;).
  Någon undrade om tips på sten till hall och kan inte låta bli att tipsa om min favorit, som jag förvissa bara har i tvättrum och nu som nytt gnistskydd på golvet runt vår öppna spis. "Black lime" heter den och är en slipad kalksten med mycket liv i. Från Stenbolaget.

 • Sofie skriver:

  Tips till vedhyllan!
  Som många andra håller jag med om att 2 fack är mer praktiskt ur vedsynpunkt.
  Jag såg för längesedan ett vedförråd där de hade ett långt fack men ett mindre spår där de hade fört in ett smalare hyllplan. Då har du ett fack som lätt kan bli 2. 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.