Annons

Renoveringsångest och målbilder

Förlåt dåligt bloggande idag, men jag har (för första gången i mitt liv) fått smaka på det där begreppet som i folkmun kallas ”renoveringsångest”. Snickarna har satt igång nu. Projektet i vårt vardagsrum är oåterkalleligen i rullning och jag håller bokstavligt talat andan för varje spikhål de sätter i våra väggar och tak. Ja… Ni kan säkert själva räkna ut vilken huvudvärk man får av ett sådant kontrollbehov. Lägg därtill att jag och min kära make inte riktigt är… ehrm.. överens om det här renoveringsbeslutet. Då fattar ni min oro för att det jag drivit igenom inte ska bli bra som jag tänkt. Men då ska man (han!) samtidigt också komma ihåg att det vi gör nu är en i sammanhanget väldigt enkel operation. I synnerhet när man jämför den med min bloggkompis Johannas många och avancerade lägenhetsprojekt de senaste åren. Ändå. Mastodontmegaångesten när vi tidigare ikväll kom hem från jobbet och klev rakt in i byggpapp, omålade väggskivor och realismen. Inte direkt i den där photoshopskissen med det färdiga resultatet som jag hade viftat med framför näsan på honom (som vi lär se först om många dagar? månader?). Just nu befinner vi oss i mittemellanläget. Förvisso ett väldigt prydligt och ordnat sådant, för snickarna vi anlitat är exemplariskt pedantiska. Men ändå. Utifrån vårt renoveringsorutinerade perspektiv är det att jämföra med ungefär samma oangenäma känsla som när man är hos frissan för att slinga håret och man råkar titta sig i spegeln lite för tidigt, med hårtestarna spretade ur plasthättan och man ser ut som… jag vet inte. Skalle-Per på rymmen? Och man tänker… VAD HAR JAG GJORT!! ? Ni fattar? Hursomhelst var det tur att ovan nämnda Johanna (redan innan vi drog igång detta) så klokt tipsade mig om att man inte får tappa fokus från målbilden. Från den där övergripande tanken. Den bakomliggande orsaken och visionen man har framför sig. Det gäller att mata sig själv med positiva tankar och associationer. Bilder som är ”larger than life”, som kan hålla fantasin, drömmarna och orken vid liv. Så kommer man långt, även om man bara når en promille av det sedan. Här är ett av mina privata kollage på det temat. Jag kanske också borde ge mig på att skriva ner min egen version av Johannas målbeskrivning av husets moodboard?
/BILD RADERAD AV UPPHOVSRÄTTSLIGA SKÄL/

Kategorier:

Kommentarer

 • Förstår på pricken vad du menar och hur det känns, inte minst efter liknelsen med ett friskbesök som är ibland det mest ångestladdade jag vet.
  Målbilden ser ju helt ljuvlig ut, så jag tror att det blir superfint när allt är klart!
  Kram och lycka till!
  Anette

 • J. skriver:

  Spännande! Bygger du in trappen nu?

 • Jenny skriver:

  ??? #igenkänning

 • Vet du, jag tror nog att det kommer bli jättebra! Du är ju en väldigt stilsäker person så det kommer bli bra till slut. För mig brukar det vara svårt att få min man med på tåget först eftersom han inte ser visionen som jag ser men jag tror han har lärt sig att det är bättre att få mina ideer gjorda snabbt så blir det lugnt igen 🙂

 • Maria skriver:

  Vad är det ni ska göra?

 • Josefin skriver:

  Inspirerande! Blir säkert fantastiskt, tänk på alla andra stora projekt du klarat med bravur 🙂
  Vore jättespännande att få läsa en mål-beskrivning kring ditt hem och hur du tänker, vi är nog många som är nyfikna! Förstår dock att det kanske känns för privat. Lycka till!

 • Erica skriver:

  Känner igen mig! Just nu står jag mitt i en totalrenovering av ny lägenhet. Den är ångesten när allt är kaos och byggdamm, och man undrar vad tusan man tänkte. För min del som renoverar för första gången var det en liten chock att allt är så dyrt… Men man har ju inte så mycket att slå i bordet med när snickaren plötsligt säger att han måste ändra lite och, btw, kostar det 15 000 extra. Eller elektrikern halvvägs informerar att all belysning måste vara trådlös pga gammalt dåligt elsystem i lgh, vipps, 16 000 mer än vad jag hade tänk. Men man måste ju ha ljus i lägenheten… Mitt mantra är "det BLIR fint, det kommer BLI fint" 😉
  Lycka till, stå ut, och kom ihåg – det kommer BLI fint 🙂

 • Sofia skriver:

  Andas andas… det kommer bli superbra! Det SKA kännas ångestladdat mitt i.

 • Julia skriver:

  Åh, vill du tipsa om vilket företag du använder? Letar Göteborg runt efter pedantiska snickare men hittar noll!

 • Jenny skriver:

  Mycket inspirerande collage…det kommer garanterat bli superbra, du har sådan fingertoppskänsla på allt du gör, så jag är övertygad om att även detta projekt kommer att bli toppen! Jag blev väldigt förtjust i "ligg-fotöljen" i mitten av kollaget ovan, vad heter den? Någon som vet?

 • >Jenny: pp225 The Flag Halyard av Hans J. Wegner

 • Sofia skriver:

  Du är för rolig:) Jag är övertygad om att det kommer bli bra! En arkitekt sa till mig en gång,
  – Man får inte vara rädd för sitt hus och ta det på för stort allvar, det är som sagt bara ett hus och vågar man ingenting med sitt hus ska man förmodligen inte bo i ett.
  Det hjälpte mig när vi bodde i hus:) Sedan kanske renovering innebär en strävan efter perfektion medans den för andra är en uttrycksform och om det är den sistnämnda för dig får du skylla på det om det inte riktigt blir som du tänkt:)
  Lycka till!

 • Ninni skriver:

  Det jag fick sådan ångest av och känslan av vad har jag gjort, var när vi började vår totalrust av vår lägenhet och upptäcker att målaren vi anlitat och som ska vara erkänt duktig inte klarade av att spackla och slipa väggarna fint för det nödvändiga underarbetet som är av stor betydelse för slutresultatet, allra helst när sedan den helmatta väggfärgen applicerades på väggen av den samme. Jag kan säga det var inte snyggt i något ljus…Han fick veta vart ytterdörren var av mig, medan han säger att han har inte några tidigare reklamationer???
  Sedan kom en målare av annan rang och gjorde ett riktigt fint arbete och resultat. Han gjorde ett arbete efter kundens önskemål. Tack Peter!
  Hälsningar från Ninni.

 • Ninni skriver:

  Känner att jag låter väldigt hård i min kommentar. Men jag vill tillägga att första målaren gjorde om arbetet en gång i det rummet men det blev ingen förändring, det såg lika illa ut…så därför ville jag inte han skulle få fortsätta i resten av lägenheten.
  Ninni.

 • ??? Jag vet känslan! Glömmer aldrig kommentaren av någon bekant när jag uttryckte min ångest inför husrenoveringen för 9 år sen: "Äsch, detta är ju ert första hus!" Va?! Kommer aldrig göra om den resan och aldrig flytta från mitt underbara hus heller!!!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.