Annons

Kan man blanda olika träslag i inredning?

När jag visar bilder från fotostudion på Spinneriet får jag alltid frågor om golvet. Vad är det för träslag? Hur är det behandlat? Var kan man köpa ett likadant osv. Sanningen är att jag inte vet. Det är nämligen ett industrigolv som lades in när Spinneriet var en fabrik som tillverkade garn i början på 1900-talet. HÄR kan du se bilder på hur det såg ut i huset förr i tiden. Själva byggnaden uppfördes redan 1896 och det är oklart om det här golvet har legat där sedan start men det har onekligen fått smaka på tidens tand. Där maskinerna stått är det fortfarande fläckigt (trots omgångar med inhyrda skurmaskiner och otaliga försök till skrubbning). Men det får vara så, jag tycker det är en del av husets själ och jag skulle aldrig kunna stå bakom ett beslut att måla över det vitt. En annan vanlig fråga jag får är om man kan blanda träslag i inredning. Det är givetvis en smaksak, jag tycker inte man ska bry sig om regler utan blanda så som man själv trivs med det. Som ni ser mixar jag både ljusa och mörka träytor mot varandra för att skapa mer liv och djup. Det jag däremot tycker att man absolut ska undvika är trädslag från utrotningshotade och miljöskyddade områden som regnskog och urskog (ex. riopalisander, jakaranda och ocertifierad teak) liksom alla trädarter som är A-listade och skyddas av CITES-konventionen. DET är big no-no i min bok och jag blir närmast förbannad när jag ser att det trendar i ”Art deco 2.0-stilen”. Vintage eller ej, det är ingen estetik jag tycker man ska uppmuntra till att skapa efterfrågan på. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • ano skriver:

  Hörde ene gång en inredare säga att man bra kan blanda träslag men att om man vill skapa en enhetlig stil så fundera på att välja två olika nyanser/träslag och använda dem ungefär lika mycket var. Har pytteliten lägenhet själv så har försökt gå efter den "filosofin".

 • Sara N skriver:

  Vad glad jag blir när jag läser om din åsikter för ett hållbart tänk kring inredning och ditt engagemang för klimatet och miljön! Hejja hejja dig Frida 😀

 • Eric skriver:

  Vart kommer de svarta stolarna ifrån? Så fina!

 • Anonym skriver:

  Jag har också sett att exotiska träslag verkar trends men de måste väl vara certifierade annars olagliga att köpa? Fattar inte folk som sparar bilder på möbler i palisander på Pinterest. Känns lika fräscht som att gilla elfenben…

 • Erica R skriver:

  Med risk för att du redan fått frågan och svarat ett antal gånger, var kommer bordet ifrån? Gillar hållbarhetstänket!

 • Frida skriver:

  Menar du nu inredare eller tycker du jag ska skicka ut teakskänken jag ärvt av mormor..? Om du kom hem skulle du då stå och vara förbannad?

 • Frida skriver:

  Frida: Jag tycker inte du ska slänga ut din teakbyrå men jag tycker precis som du skriver att vi inspiratörer (inredare, stylister, tidningar och bloggar) som sätter och driver trender i vårt arbete ska tänka efter kring vilken efterfrågan vi skapar och indirekt stöttar/driver på. Att köpa teak från 50-talet gör naturligtvis ingen miljöpåverkan på dagens samhälle, den skadan är ju så att säga redan skedd – men jag tycker det finns en fara i att ogenomtänkt haussa träslag från regnskogen eller att inte ifrågasätta trenden med mörka exotiska träslag eftersom vi vet att det pågår en hel del illegala skövlingar av skog som påverkar både djur och människoliv.
  Vill ni läsa mer om just jakaranda och palisander kan jag rekommendera denna länk:
  https://wanjasvarjehanda.bloggplatsen.se/2014/01/21/10494234-bryter-du-mot-lagen-nar-du-saljer-jakaranda-och-palisander/

 • Angelica skriver:

  Hej! Du har så bra blogg!
  Skulle du inte kunna göra ett inlägg hur man inreder den "findelen" i vardagsrummet. Tex ett plats man kan sitta vid sin brasa, och ta det lugnt, prata och ta emot sina gäster. Vi har så stort vardagsrum där ena delen är stora soffa och tv-bänk, och sen den delen vi har kamin, stora 50-tals fönster vill vi kunna göra det snyggt, skönt och inbjudande. Tycker du har så bra stil, som även följer vårt hus och inredning.
  Tack för en annars inspirerande blogg! 🙂

 • Maria skriver:

  Hej! Håller såklart med. Vill dock lägga in att teakfigurerna av Georg Jensen som haussas högt och lågt inte såvitt jag vet är certifierade. Jag köpte apan en gång i tiden och när jag kom på vidrigheten i att ha en apa tillverkad av samma trä som den riktiga apan istället borde sitta på mailade jag Georg Jensen och frågade om certifiering men fick aldrig något svar. Inte heller i butiken hade de koll så jag lämnade tiilbaka apan. Vet du mer om detta?

 • Frida skriver:

  Hej Maria
  Kay Bojesens apa görs inte av Georg Jensen, kanske var det därför de inte svarade? Såhär står det om teaken som används i den populära apan:
  "Legally harvested limba wood complying with the European Union Timber regulation (EUTR) and plantation teak that guarantees responsible harvesting and better living conditions for locals living close to the plantations."

 • Jenny skriver:

  Näe nu blev jag faktiskt lite ledsen. Ska jag skämmas för mitt gamla jakaranda matsalsmöblemang från 50-talet? Är jag en ond & dålig person för att jag har det framme?
  Herre jösses, är väl lika bra att elda upp det på majbrasan så det passar in i allas illusion om en perfekt värld. Lita på att dina läsare har vett & sunt förnuft innan du läxar upp. Det här kändes hårt!

 • Frida skriver:

  Jag är ledsen att göra dig upprörd Jenny, men det är inte jag som har hittat på att regnskogen är hotad. Den har utvecklats i 70 till 100 miljoner år och där finns växter och djur som inte finns någon annanstans på jorden. Hälften området har redan hunnit avverkas och det som återstår måste vi ta hand om. Tycker du verkligen det är rimligt att jag och andra stylister / bloggare / magasin som påverkar inredningsintresserade konsumenter ska promota och visa upp sådana möbler när det finns vettigare alternativ?
  https://www.wwf.se/vrt-arbete/regnskog/1241122-rdda-regnskogen

 • Linnea skriver:

  Ajajaj, det där med att yttra big no-no gällande miljö när man driver en konsumtionsinriktad blogg är att balansera en stor sten i glashuset. Men jag misstänker att du var beredd på kritik.

 • Anonym skriver:

  Jag tycker det är jättebra att Frida använder sin plattform till att också lyfta den här typen av frågor. Det är ett vanligt feltänk att vi måste sluta konsumera för ett mer hållbart samhälle men tillväxten och ekonomin är viktig för ett mer hållbart samhälle så det handlar vl snarare om att uppmuntra till en bättre konsumtion än till ett totalstopp?

 • Marja skriver:

  Väl rutet!

 • Maria skriver:

  Hej och tack för ditt svar! Detta var några år sen och det var naturligtvis Kay Bojesen jag mailade till och ej fick svar från. (Alla vi som inte lever inredning håller nog inte alla danskar i huvudet.)
  När detta var aktuellt, cirka 4 år sedan, kollade jag naturligtvis upp informationen på deras hemsida innan jag mialade, och den fanns inte där då. Bra att den finns där nu.

 • Paulina skriver:

  Så himla fint!! 🙂

 • Johanna skriver:

  Men ärligt talat Jenny o Frida – HUR man kan misstolka Fridas inlägg och åsikt om man läser detta med ett neutralt sinne?? Det är rätt uppenbart att Frida/Trendenser menar på att nu när vi är så uppdaterade och lättare att få större inblick i annat runt om i världen så KAN vi också göra bättre val! Det fungerade inte riktigt så på 50-talet och vad är då meningen att bara slänga ut något man ärvt som troligtvis man även håller kärt?? Nej, aj aj till miljöförstöring på internet! Tänk även här över ett mer positivt val.

 • Helen skriver:

  Någon mer inredningsintresserad här inne??
  Behöver er hjälp för att bestämma hur jag skall renovera min matgrupp i köket som jag hittat på blocket.
  Vackert gammalt bord med stolar men hur ska jag måla/klä om dem? Har lite beslutsångest. Kika in och tyck gärna till!

 • Ulrika skriver:

  Bra inlägg! golvet i studion är bok (fick veta när de slipade vårt) :-). Hårt träslag som tydligen är vanligt i industrilokaler från denna tid. Hälsningar från en trappa upp

 • Tak for dit fine indlæg, Fridag. Vi vil blot for god ordens skyld følge op på bekymringen omkring træsorterne i Kay Bojesens aber.
  Kay Bojesen Denmark sætter en stor ære i at producere aben, som er et unikt stykke dansk design og historie. Det har være vigtigt for os at fastholde aben, som den blev skabt og samtidigt værne om kvaliteten, håndværket og vores fælles omgivelser. Derfor produceres aben stadig i Danmark, lidt uden for København og i de samme træsorter, som Kay Bojesen valgte – Teak og Limba. For at beskytte både regnskoven og lokal befolkningen bruger vi kun FSC certificeret teak, som er dyrket i plantager. Det betyder, vi altid kan spore, hvor præcist træet er skovet, og at forholdene har været i orden.
  Limba er desværre endnu ikke certificeret, men det lever op til EUTR-lovgivningen, som sikrer lovlig skovhugst. Der findes endnu ikke en certificering på Limba, da det kun produceres meget små mængder, men vi ser frem til den dag der gør. For det er den rigtige vej frem.
  Vi håber det giver svar på eventuelle spørgsmål ellers er de altid meget velkomne.
  Med venlig hilsen
  Kay Bojesen Denmark

 • siv skriver:

  Att återanvända gamla möbler från 50 och 60 talet är väl det bästa man kan göra. Jag blir bara glad när jag ser bilder på något hem där man har återanvänt fina gamla möbler och ser värdet i det.Bra däremot att du skriver att om man köper nytt så finns det saker att tänka på. Tänk på att du själv bidrar till slit och släng tänkandet genom din blogg.Nu älskar jag din blogg så det är inte det men tycker att du uttryckte dig lite kategoriskt.

 • Frida skriver:

  Siv: Ambitionen med min blogg är inte att man ska konsumera mer, utan mer medvetet och genomtänkt. Jag är av åsikten att ju mer man vet om ett ämne, desto bättre beslut fattar man. Ledsen om mitt inlägg uppfattas som kategoriskt men jag står för min åsikt och har lika mycket rätt till den som dem som tycker tvärtemot mig. Jag är helt oförstående inför hur man kan uppskatta utrotningshotade trädslag i möbler, känns lika främmande för mig som att frivilligt börja röka 2016. Så upplysta som vi är idag.

 • Nja, en ganska konstig liknelse, att börja röka och köpa secondhand inredning i teak och jakaranda tycker jag.
  Jag kan tycka att man i nytillverkade möbler/kläder/inredning/mat ska ifrågasätta och ställa krav på rätt och riktig tillverkning.
  Idag är vi så oerhört upplysta, tack och lov, av de effekter vi gör på vår miljö och jord.
  Men att kassera allt från tidigare epoker som tillverkats under mindre upplysta år, och köpa nytt, känns inte som ett genomtänkt hållbart förslag.
  Nu är jag delvis partisk, då jag jobbar med retromöbler, men oavsett, så är återbruk en väldigt viktig punkt i ett hållbart samhälle!
  Med vänlig hälsning Sandie på Reformfurniture

 • Frida skriver:

  Jag har aldrig sagt/skrivit att man ska sluta handla second hand/via återbruk och jag har aldrig påstått att någon ska kassera något. Sluta lägga ord i min mun. Däremot tycker jag INTE att vi ska skapa mer efterfrågan och glamour kring en produkt som kräver avverkning av skyddsklassad, långtidsväxande och utrotningshotad skog. Punkt.

 • Frida skriver:

  Det kan inte vara så att du varit lite otydlig i din text? Eller så har du bara flera nötter som jag som läsare 😉 Svårt för mig att tolka när du tycker det är fel. När någon har teak hemma? När någon säljer sin gamla möbel på blocket? När inredare har med en sån möbel i ett magasin?
  Gillar dessa inlägg men ibland blir det svårt som en enbart inredningsintresserad privatperson utan någon som helst insyn i inredarbranchen att kanske läsa vissa inlägg som du tänkt.

 • Anonym skriver:

  Jättebra text och viktig vinkel i en mediavärld som annars bara applåderar och bugar. Fattar inte de sura kommentarerna. Vad är erat problem? Blev ni så provocerade av den här texten så kanske ni behövde en tankeställare? Har ni inte reflekterat över vad möblerna är gjorda av innan? Har ni det och ni är nöjda med ert beslut – fine – men gå då inte upp i brygga av ilska. Ni har ju regnskog hemma, det kommer ni inte ifrån……..

 • Jenny A skriver:

  "DET är big no-no i min bok och jag blir närmast förbannad när jag ser att det trendar i "Art deco 2.0-stilen". Vintage eller ej, det är ingen estetik jag tycker man ska uppmuntra till att skapa efterfrågan på. "
  Det är nog just att de här meningarna är rätt tolkningsbara. Jag tror att det hade varit bättre att skriva ett inlägg bara kring ämnet. Kanske förklara lite mer kring trenden du ser. Länka till vidare information kring ämnet. För jag tror att många (med mig) helt har missat detta? Jag är ju privatperson och inte insatt yrkesmänniska i branschen.
  Var jag fattat det som vill knappt svenska auktionshus ta i dessa träslag då det är krångligt med Cites och jordbruksverkets regler. Upplevde det som att det blivit svårare att köpa och sälja? Men berätta gärna mer vad det är du ser och upplever på marknaden. Tycker frågan är viktig och intressant!
  Äger nämligen själv CITES certifierade jakaranda möbler. Är väl påläst och mycket medveten om möblernas historia och påverkan av miljö. Nu är det från 1950-talet och jag bedömer snarare att det vore större miljöpåverkan att kassera dem och köpa nytt än att behålla dem. Jag skulle dock inte välja att köpa något nyproducerat eller icke certifierat. Jag förstår absolut din oro och respekterar ditt ställningstagande. Hoppas dock att du också finner i ditt hjärta att respekterar och förstår oss som har gamla retromöbler av dessa träslag och att våra intentioner såklart inte är att skapa ytterligare problem i miljön utan att återvinna och återanvända. Jag är även mycket noga om att upplysa besökare i mitt hem om regler och lagar när de frågar om träslaget. Var det kommer ifrån och problematiken kring ämnet. Tycker att det tillhör sunt förnuft. Vill inte bidra till någon trend utan helt enkelt ha ett användbart och funktionellt möblemang. De här möblerna kommer jag att behålla livet ut eller så länge de håller ihop.
  Annars tack för en fin blogg och tycker absolut att du har rätt att uttrycka dig som du finner bäst i ditt eget forum. Men hoppas att det samtidigt är ok att tycka olika med, blir spännande diskussioner då tycker jag. Självklart värnar jag om vår regnskog och känner till problematiken. Men samtidigt så tror jag på återbruk och återvinning. Varan finns, då kan jag likaväl nyttja den, minska min egen konsumtion genom återbruket av varan. Hoppas att du förstod andemeningen i mitt inlägg 🙂
  Jag är nämligen själv skogsägare och jobbar aktivt för att skapa ett hållbart skogsbruk. Klart vi ska kämpa för en bättre miljö och hållbar konsumtion!

 • Monica skriver:

  Förr innehöll alla fina gitarrer elefenben. Sedan blev folk medvetna om hotet mot den afrikanska elefanten. Idag är det fortfarande inga problem att få tag på elfenben, men det är ont om gitarrister som vill ha elfenben på sina gitarrer därför att de förstår vad det innebär och representerar…

 • MP skriver:

  Jorden vi lever på är inte vår, vi bara lånar den. Den ska hålla till nästa generation å nästa å nästa….. så tack å lov att vi människor blir mer och mer upplysta (min mamma o pappa köpte teakmöbler på 50-talet, det var ingen som kunde gissa sig till vad som skulle hända med bl a regnskogen) nu 60 år senare har jag skänkt lite pengar till bevarandet av just regnskogen. Man lär sig så länge man lever, kram tant Marianne

 • Mikaela skriver:

  Och absolut inte använda produkter med palmolja. Typ tvålen Palmoliv. Snacka om att skada utrotningshotade växter och djurarter. Förlåt, men stör mig fortfarande på att det på den här bloggen skrivs om naturtänk och sen är det spons från Palmoliv.

 • seventeendoors skriver:

  Visst är det fascinerande hur människor tolkar samma textstycke helt olika…
  Det tycker jag är både komiskt och skrämmande på samma gång. Det har jag ofta fått uppleva i samband med mina söndagskrönikor. Man vill ju absolut inte såra någon, men i slutet av dagen handlar mottagarens tolkning om dennes person och erfarenheter. Som bloggare kan man inte ta ansvar för alla läsares känslor utifrån DERAS tolkningar.

 • Linette skriver:

  Heja! Fantastiskt att du trycker på ekoperspektivet och vilket ansvar ni som trendsättare/ inredare har!! Gillar skarpt!!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.