Annons

Sponsrat inlägg: Kavlad och stänkmålad keramik

Det räcker med en runda på Pinterest för att konstatera att det blivit väldigt populärt med ”förlåtande keramik”. Alltså enkla och naiva former med oputsade kanter och tydliga spår av mänskliga inslag. Det ska synas att sakerna är gjorda med händer – inte industritillverkad perfektion. I samarbete med Panduro har jag testat en av de allra första teknikerna man brukar få lära sig på keramikkurser, nämligen att kavla. Jag har använt lera som lufttorkar, eftersom det är få som har en egen brännugn hemma. Lera, verktyg och hobbylack finns att köpa på Panduro. Ett tips är att kavla leran på en fuktig kökshandduk så blir det lättare att ”få upp” den från bordet när du är klar. De här faten lämpar sig inte för servering av mat men är dekorativa i stilleben, eller för att kanske förvara smycken eller andra (torra) detaljer i hemmet. 
Använd gärna en stänkpensel med långa hårda strån för att enklare få till den prickiga känslan. Låt torka minst ett dygn mellan formgivning och målning. Den här leran behöver inte brännas men om du vill kan du lägga ett lager genomskinlig lack på prickarna för att göra dem tåligare (men då blir ytan blank och inte matt som på dessa). Superenkelt och kul hemmaprojekt både för stora som små!

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

* Inlägget presenteras i samarbete med Panduro.se 

Kommentarer

 • Emma skriver:

  Fint! Kanske något till och med jag skulle klara av?

 • Detta måste testas med min yngsta som älskar att greja med små burkar och fat till sina smågrejer. Bra projekt tillsammans. 🙂 Tack för fint tips och ha en skön vecka i vårvädret nu Frida.

 • Erica skriver:

  Fint! Ser en tydlig inspirationskälla i Elin Lannsjös vackra keramik.

 • Frida skriver:

  Erica: Jag tror Emeline Watchorn, Studio Oyama och Artilleriets Dalmatian Bowls kom långt före Lannsjö men som sagt att kavla och prickmåla är ingen ovanlig teknik inom DIY. Testa själv eller googla "rolled clay" för mer inspo!

 • ulrica skriver:

  detta måste man ju bara testa 🙂 tack för tips

 • Marie skriver:

  Superduperinspirerande ?????

 • Matilda skriver:

  Gu så fint! Ser ju relativt enkelt ut med, jämfört med att bränna leran och ha sig.

 • Erica skriver:

  Tack för mer inspiration! Det var inget påhopp, fick bara upp en bild av Elins vackra fat och tänkte att det gör inget att promota dom för de som inte tror sig fixa grejen själv 😉

 • Anna skriver:

  Ett tips är att använda en tandborste att skvätta med om man vill, det har man oftast hemma och behöver inte köpa en ny borste. Bara ett tips!

 • Sara skriver:

  Så himla fint ju!! 🙂

 • Karina skriver:

  Har precis startat en ny inredningsblogg tack vare inspiration från dig! =) TACK!

 • Anonym skriver:

  Ser ut som små spermier! 🙂

 • Skoj att göra egna tallrikar/fat! Jag har ganska länge funderat på att göra samma sak men har inte riktigt kommit igår! Får se om jag kan göra det nu! 😀

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.