Annons

Veckans söndagssummering v 6 – Stockholm Furniture Fair 2016

När det har varit möbelmässa tar söndagssummeringen och spaningen från Stockholm Furniture Fair ut varandra litegrand, därför slår jag ihop mina egna noteringar med veckans mest omsnackade nyheter. Tidigare års summeringar hittar ni HÄR (2015) och HÄR (2014). Hoppas ni gillar!

Hur var årets upplaga av SFF?
Väldigt positiv. Jag håller med Lotta Agaton och Stefan Nilsson där. Såhär uppsluppna har jag inte upplevt besökarna, utställarna och formgivarna på SFF på mycket länge. Att jag själv dansade runt i mässgångarna har ju sin förklaring, men det var roligt att känna in den ”glada” och opretentiösa stämningen i år. Både på mässan, pressvisningarna och kvällseventsen inne i stan.
 
Årets guests of honours? 
På entrétorget hade Barber & Jay Osgerby byggt upp en fin lounge där man kunde vila i deras möbler och spana på makalöst vackra rislampor som dinglade ner från taket. 
 
Vilka färger är det som gäller våren 2016? 
Rosa, rosa, rosa... I alla dess nyanser. Från dämpat nude (och fläskrosa som min norska vän och färgexperten Daily Dagny kallade den kulören) till mörkt vinrött. Och grönt. Massor av grönt. Jag såg också mycket brunt, och fortsatt en del blått. 
 
Något annat du noterade? 
Vad kallar man den välvda art-deco-bågformen på svenska? Jag såg den på så många ställen i olika montrar. Och I Note designs Arch-hyllor för Fogia, i Lisa Hillands serie Arches (se bild nedan)… 
 
Årets bloggfavorit?
Strings nya rostfria pockethylla i limiterad upplaga av Mats Theselius? 
Hattpinnen Panama av Claesson Koivisto Rune? 
Eller Lisa Hillands fina klädställning för Kullaro?
 
Årets inspirationskälla?
Som redan nämnt verkar Art decon vara en epok som inspirerar många just nu, liksom influenserna från 70-talet som håller i sig från föregående mässor – men 90-talet känns som en bubblare i sammanhanget. Så många referenser till detta bespottade årtionde tror jag inte jag sett tidigare. Men kom ihåg vart du läste det först. Hej havrefärgat! Vi ses 2017. 
 
Årets konstigaste? 
Årets mest skruvade lansering måste vara visningen av IKEA-kollektionen GILTIG av Katie Eary som visades live on stage på Elle Decoration Award. Levande lampor och rörliga modeller med sjöjungfrustjärtar och psykadeliska mönster. Väldigt… mmm… märklig installation? 
 
Några material man ska hålla utkik efter?
Förutom ljusa träslag, läder och lackade stålrör som håller i sig? Terazzo (gärna i jordiga färger) konkurrerar ut marmorn och glasskivan verkar vara en annan ny favoritskiva på soffbord.
 
Mest omtalade montern?
Foscarini hade byggt en färgsprakande tunnel och Doshi & Leviens konceptualisering för Bolons fick många lovord men allra mest gillad och ”har-du-sett”-ad tror jag ändå att ett i sammanhanget så ”okreddigt” företag som Tarketts lada blev. Bildexempel hittar du HÄR och HÄR
 
Några snackisar man bör känna till?
Att fler företag lanserat sk. instegsprodukter. Mindre, billigare, varumärkesbärare som kilar in foten i dörren till presumtiva kunder och skapar relationer med nya målgrupper. Min favorit? Fogia som annars gör större möbler visade en ny serie bruna keramikkrukor av Carina Seth Andersson.  
 
Vårens vinnare?
Miljön. Hoppas jag. För så mycket uppmärksamhet som hållbarhetsfrågan hade fått av utställare och formgivare på den här mässan tror jag aldrig vi sett maken till tidigare. Jag håller förvisso med Nirvans tankar från förra året om att allt annat är skam, men det gör mig ändå glad att miljömedvetet inte måste vara synonymt med en viss stil utan att det kan genomsyra hela spektrat. 
 
Om du bara får välja en enda sak. Vad skulle du ta med dig hem från årets upplaga av SFF?
En svensk fåtölj eller loungemöbel. Ovan nämnda Nirvan och Norrgavel lanserade en ny Easy Chair som redan benämns som en blivande klassiker och Gärsnäs presenterade inte mindre än tre uppsnackade varianter av den varan i år. Julius av Färg & Blanche. The PoP Sofa med rottingrygg av Patrik Bengtsson och Pierre Sindre ochDavid Ericssons fåtölj Hedwig. 
Foton: Sofie Bengtsson och Frida Ramstedt, för Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Läste kommentarerna i det förra inlägget. Förstår inte hur du orkar läsa såna kommentarer. Så många som önskar dom var dig att dom i panik försöker trycka ner dig. Så himla tragiskt. Kan du inte inspireras av att du byggt upp något fantastisk istället? Inse hur mycket tid du lagt ner för att nå till det? Att dom inte orkat lägga ner den tiden ska inte gå ut över dig.
  ÄLSKAR DIN BLOGG! =)

 • Cissela skriver:

  Hörde av Tarkett-säljaren på jobbet att deras monter skulle vara något utöver det vanliga. Kul att du länkade så jag fick se en bild. Hatten av för Tarkett säger jag bara!

 • Martin skriver:

  De där två Ikeakamporna på Ellegalan var ju inte tända, var de kanske släkt?

 • Anonym skriver:

  Kul att läsa om inredning då jag inte har koll där. Blev också göad att rosa verkar vara vårens färg 😀

 • Kul att få ta del av allt och blir överlycklig över att höra om hållbarhetstäcket som får ta mer plats och att det normaliseras istället för att fnysas åt. Jag brukar tänka på att en dag går vi nog runt i matbutikerna och allt oekologiskt är tydligt uppmärkt istället för tvärtom som idag: "Kemikaliehyllan" "Besprutad frukt" osv. Förhoppningsvis blir det likadant i inredningsvärlden 🙂

 • Kul att läsa om dom nya trenderna som kommer! Jättefin blogg 🙂

 • Håller med dig Frida om att det var den roligaste mässan på länge på alla sätt och vis, enda lilla missnöjet från min sida var att vi bara hann ses väldigt snabbt i vimlet.
  Önskar dig en härlig vecka
  A

 • Liza Jacobsson skriver:

  Visst var de Art-deco inspirerade möblerna från Kullarö av Lisa Hilland superfina? Vi la ut nästa exakt samma bild (https://www.instagram.com/p/BBkeK3TOntj/?taken-by=headsandtailsse) som du men någon dag tidigare så våra lilla skara följare fick trendtipset snabbare än hos giganten Trendenser. Något vi såklart blir lite malliga över, då är vi ju inte helt fel ute… 😉 Tack för en fin blogg!

 • Malin skriver:

  Vad är det för fåtölj som man ser i förgrunden?
  Ser att det är Gärsnäs monter men kan inte hitta den i deras sortiment.

 • Maya Lundin skriver:

  Jag undrar samma som Malin ovan 🙂

 • Hannah skriver:

  Hej Frida,
  är en bit in i arkivet nu men det är av en anledning och tänkte fråga dig vad du vet, blev lite nyfiken själv när jag reflekterade över det.
  I tisdags hade jag möten med leverantörer där vi gick igenom produkter och då kom stolen Hedwig upp hos Gärsnäs naturligtvis. Vi provsatt osv, älskade den! Men när jag sökte efter fina inspirationsbilder hos dig kom jag över stolen CH25 av Wegner. Min fråga är då; är Hedwig inspirerad av CH25? Det står ju nämligen inte att den är det nästans men den är ju fasligt lik 🙂
  Ska upp på mässan nästa vecka för första gången, längtar!

  • Trendenser skriver:

   Hej, vad härligt att du ska på mässan. Du kommer bli fulltankad med inspiration.
   Jag tycker inte att Hedwig är en kopia på CH25, snarare Børge Mogensens Jaktstolen isåfall men ser den mer som en korsbefruktning, modernisering och vidareutveckling av stolsmodellen Easy Chair. 🙂 men det är bara min take på det hela.

 • Hannah skriver:

  Hej Frida,
  är en bit in i arkivet nu men det är av en anledning och tänkte fråga dig vad du vet, blev lite nyfiken själv när jag reflekterade över det.
  I tisdags hade jag möten med leverantörer där vi gick igenom produkter och då kom stolen Hedwig upp hos Gärsnäs naturligtvis. Vi provsatt osv, älskade den! Men när jag sökte efter fina inspirationsbilder hos dig kom jag över stolen CH25 av Wegner. Min fråga är då; är Hedwig inspirerad av CH25? Det står ju nämligen inte att den är det nästans men den är ju fasligt lik 🙂
  Ska upp på mässan nästa vecka för första gången, längtar!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.