Annons

Lookalikes: DAW Chair

Paret Charles och Ray Eames ritade originalet till den här stolen som ett bidrag i en tävling anordnad av the Museum of Modern Art på 50-talet. Sitsen är tillverkad av återvinningsbar polypropylen som är genomfärgad för att den ska bli tåligare mot slitage. Jag förstår ärligt talat inte hur Jysk kommer undan med SEM som ju så snubblande lik DAW att det känns som man ser dubbelt. Eller vad tycker ni om de här, lika som bär? 
Bild 1: Eames DAW från Vitra, pris från 4700 kr säljs b la på Olsson Gerthel
Bild 2: Karmstolen SEM från Jysk, pris 650 kr
 

Kategorier:

Kommentarer

 • Martin skriver:

  Ja, det är tyvärr så de jobbar. Ingen verkar bry sig. Går man ett varv i valfri Jysk-butik så garanterar jag att man upptäcker någonstans mellan 30-50 regelrätta designstölder. Eames, Dixon, you name it…..
  Det danska lågbudgetvaruhuset skapar ständigt nya lågvattenmärke. Tragiskt.

 • Tråkigt nog! Jag blev upprörd när jag såg den i annonseringen.

 • Det finns faktiskt ingenting som gör mig speciellt förvånad när det gäller kedjornas kopieringsiver, och alla verkar gömma sig bakom ursäkten "alla andra gör det.."
  Trist, jättetrist och det är som sagt inget som Jysk är ensamma om, bra att du tar upp det här hos dig med jämna mellanrum.
  Inredningshjälpen/A

 • Chatrine skriver:

  När vi startade upp vår möbeltillverkning fick vi rådet att skippa mönsterskydd, det går inte att skydda sig ändå. Enda rådet vi fick var att använda så mycket hantverk och så hög finish att det var omöjligt att göra kopior billigt. Så där la vi vårt fokus, små handgjorda detaljer och massiva material.
  Vi har fått erbjudande från en mängd företag i låglöneländer att de gärna hjälper oss att bredda sortimentet med kopior (de använder naturligtvis andra ord) för en billig peng. Vi säger självklart nej!

 • Tina skriver:

  Helt skandal att dom kan komma undan med det. Sen är den inte end helften så snygg som originalet

 • carbon skriver:

  Tycker inte alls de är så lika om man tittar ordentligt detalj för detalj. Visst påminner de om varandra, men det får de väl lov att göra? Jysk sits har ju en lite annan form. Den har en mer rak rygg, medans Eames är mer rund. Krysset mellan benen går ju inte på samma sätt heller. Att bådas ben är runda och i liknande träslag är väl det som är mest likt, men gör givetvis inte hela stolen.

 • Emma skriver:

  Men ändå lite lustigt att även om de är så lika så är jysks variant så…ful?!

 • Nini Tjäder skriver:

  Snarlika om man tittar slarvigt. Men inte särskilt lika egentligen. Jysks stol är betydligt kantigare och saknar elegansen i DAW.

 • Anette skriver:

  Så ledsamt med kopior och designstöld. Ännu värre exempel är deal52.nu som kopierar rätt av och t.o.m kallar kopian för DSW!

 • Anette skriver:

  Så ledsamt med kopior och designstöld. Ännu värre exempel är deal52.nu som kopierar rätt av och t.o.m kallar kopian för DSW!

 • Anette skriver:

  *De säljer alltså både DSW, DSR, DAW samt gungstolen, som är kopia rakt av.

 • Johan skriver:

  Ser ganska stora skillnader på dem tämligen direkt.
  Och som alla Jysks varor lär den väl inte hålla så länge så det blir en dyr affär för både miljö och plånbok. Däri ligger det största problemet enligt mig.

 • Camilla Julner skriver:

  Instämmer att denna kopiering, även om den inte är helt och hållet rakt av i formen, snyltar på ett designkunnande och renommé, som är otroligt fräckt. Vitra, som äger rättigheterna för paret Eames produkter har ägnat år att förfina och utveckla deras möbler, blir förfulade. Jysk och andra som kopierar borde skämmas.

 • Villy skriver:

  Hele Jysk sortiment er koier og efterligninger. Jeg selv har været til jobsamtale i en virksomhed, som er leverandør til Jysk, og de fortalt mig at de finder designs som sælger godt og laver look-a-like.

 • Linda skriver:

  De är skrämmande lika, med undantag för hur Jysks ser ut i verkligheten (dvs inte på snygg bild) Har suttit på Jysk stolar förut och det är bland det vingligaste som jag varit med om. Tyvärr syns inte alltid orginalets kvalite på jämfört med kopiorna.
  En annan stol jag kan tips om är Orginalet Lilla Åland där Rum21 har en som är riktigt lik. I den här fallet har jag dock testat Rum21 variant och den är riktigt fint gjord.

 • Mia skriver:

  Jag tycker faktiskt inte de är så väldigt lika.

 • josefin skriver:

  Fast i fallet med Lilla Åland och pinnstolar kan man knappast säga att det finns ett enda original. Pinnstolar har funnits länge och från olika tillverkare. Carl Malmsten inspirerades väl av en stol som han hitta på Åland (därför namnet). Gillar pinnstolar! =)

 • svengelskan skriver:

  "Det danska lågbudgetvaruhuset skapar ständigt nya lågvattenmärke."
  Varför tycker du det är nödvändigt att nämner att varuhuset är ’danskt’?? IKEA har gjort likadant i fyrtio år.

 • Ditte skriver:

  Visst är det trist! IKEA har ju kopierat i alla tider men det har man inte tänkt på eller också vant sig vid Inte för att jag är storkund vare sig hos dem eller JYSK. Och kopier finns det gott om tyvärr och i alla branscher. (Ta alla fula M.K kopierade väskor och många andra…)
  Tänkte också på allt som kopieras från Svenskt Tenn.
  Och om vi konsumenetr inte köper så finns det ingen marknad och fortfarande gäller att man "får det man betalar för".
  Tack för din trevliga blogg där jag ofta får inspiration.

 • Malin skriver:

  Jag tycker sa pass illa om Jysk i allmanhet att jag undviker deras kopior hur billiga dem an ar. Sedan tycker jag inte att de ar sa billiga heller for den kvalitet man far. Da haller jag mig hellre till IKEA.

 • Sanna skriver:

  Tycker man ser direkt att den undre är billige variant, så nej tycker inte dem är lika 🙂 Snöret, ben och, sitsen ser så B ut 🙂 inte lika, men samma uppbyggnad.

 • Anna skriver:

  Båda snygga, tycker jag! 😀

 • Skrämmande lika, även om man ser vilken som är budget!

 • Linda skriver:

  Så himla snygg den första Jysk varianten gillade jag inte alls ser plastig ut. Den äkta ser mer "äkta" ut;)

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.