Annons

Veckans söndagssummering v 40 – 2015

Den här gången får jag lov att börja veckans söndagssummering med ett litet glädjetjut. Nyhetsbolaget Cision rankande nämligen landets bästa inredningsbloggar i veckan och Trendenser toppade listan. Hurra och tack för det! Utöver denna nyhet har det bjudits på en hel del lanseringar och branschskvaller. Nedan hittar ni som vanligt på en resumé av de viktigaste att ha koll på från veckan som gått. Enjoy!
I år är det 10 år sedan String-hyllan återtogs i produktion vilket nu firas med finfina installationer av Lotta Agaton, stylist, och Jeanette Gostomski, scenograf.
Svenskt tenn tillkännagav i veckan att man lanserar fem nya vaser. Se dem alla HÄR!
Begåvade mönsterformgivaren Emma Von Brömsen är aktuell (igen!) med en ny kollektion tapeter för Eco Wallpaper. Jag håller med Johanna. Magiskt fina fåglar. Se fler bilder HÄR!
Den 1 oktober blev det officiellt att IKEA’s nästa stora designsamarbete (motsvarande satsningen med Ilse Crawford) kommer att bli med Piet Hein Eek. Lanseringsdatum? Mars 2017!  
Danska HAY lanserar en rad nyheter för höst och vinter 2015 bland annat denna blå matta med långa fransar som del i samarbetet ”Wrong for HAY”. Fler bilder och en översikt av nyheterna hittar du HÄR!
Waldemarsudde skickade ut en pressrelease med anledning av att de öppnar en stor separatutställning med en av vår tids mest uppmärksammade konstnärer, Karin Broos. Hennes fotorealistiska melankoliska målningar är magiska. Missa inte Still life. Öppnar 10 oktober! Veckans mest uppsnackade bostadsfösäljning då? Beckers vansinnesprojekt (förlåt! men så känns det…) där man låtit måla om en sekelskiftesvåning byggd år 1900 baserat på barns kreativa idéer känns mest som effektsökeri och väldigt långt från den hållbara inredningsfilosofi jag vill stå för – men för all del, bostaden har fått rejält med uppmärksamhet i veckan och en snackis ni inte får missa. Se fler bilder HÄR. Fin söndagskväll till er!
Foto: Svenskt Tenn, Skultuna, Eco Wallpaper, IKEA, HAY, String, Beckers

Kommentarer

 • Åsa skriver:

  Åh! Men jag som älskade Beckers lägenheten. Så fint sätt ju att visa på färgkeativitet utan svensk inredningsängslighet!

 • Maria skriver:

  Lika bra söndagssummering som alltid! Men varför skulle Beckers omgörning av en lägenhet inte vara en del av en hållbar inredningsfilosofi? För att den inte är målad grå och vit? Tycker den var befriande härlig! Du lägger ju upp mängder av bilder på lägenheter som är stajlade och ute till försäljning där det målats och fixats av olika team. Vad är skillnaden i hållbarhet där? Dessutom är det ju att i stort sett så att alla gör om sina nyköpta lägenheter på ett eller annat sätt. Tant Johannas rad av lägenhetsprojekt är till exempel inte mer hållbara bara för att hon använder en neutral färgskala och dyra designdetaljer (inte för att du har sagt det men som jämförelse). Aja, tack för en inspirerande blogg i alla fall!

 • Anonym skriver:

  Gillade faktiskt Beckers kampanj men jag håller med om att det var onödigt att måla om en så gammal lägenhet (och dess originalsnickerier?!) med sådant som ändå kommer målas över direkt. Känns inte så respektfullt mot byggnaden.

 • Hannah skriver:

  Sannolikheten att nästa ägare till denna 12-miljonersvåning vill ha vågor på väggarna? Homestaging i all ära men det är väl en väsentlig skillnad att styla något till det bättre än att spöka ut och förstöra ett stycke byggnadshistoria på detta vis?

 • Hej Frida, nu känner jag plötsligt att jag måste försvara mitt Beckersjobb eftersom jag tycker att du har fått det hela om bakfoten. För det första så förstår jag att mycket färg och en lekfullhet på det här sättet är långt ifrån den inredningsstilen som du gillar. Fine det är ju inget konstigt med det. Men jag förstår faktiskt inte vad du menar med att lägenheten står ’långt ifrån det hållbarhetstänkande som du står för’ vad menar du med det?
  Att dessa färger på väggen absolut direkt måste målas över när någon flyttar in för att det antagligen är för fult för att leva så? Eller att vi har öst in roliga detaljer som till större delen är inlånade eller återanvända med nytt lager färg och målat på ett sätt att dem kommer kunna ha ett liv efter visningen? Jag ser inte varför det här är en sådan skillnad mot när folk målar allt vitt inför försäljning och lånar in prylar? Eller när vilket märke eller tidning som helst bygger upp scenografier eller montrar som målas och stylas för att visa upp sina produkter och som sedan rivs ner någon dag sedan. Vad är långbarighetstänket i det svinnet? Det är ju tyvärr en del i det jobb vi har. Men i alla mina jobb så vrider och vänder jag på allt för att det ska vara just hållbart och någonstans försvarbart miljömässigt. Det är en fin linje men jag tror också på att vi behöver inspireras. Och som i detta jobb visa att man kan måla möbler så de håller längre eller att befintliga platsbyggda möbler, kakelugnar etc kan få ett nytt liv med ny färg eller kompletterande färg tycker jag hjälper i en miljösynpunkt. För mig personligen har det också varit väldigt viktigt att hela lägenheten är målad på ett sätt som funkar ett leva i – även efter den tokiga barnstylingen är borttagen, just eftersom det är en befintlig riktig lägenhet. Om nästa ägare kommer behålla det eller inte har jag ingen aning om men det vet man ju inte heller om alla väggar skulle vara målade vita. Jag hoppas ju framförallt att folk kan bli inspirerade – till att våga lite mer hemma, att ha en mer avslappnad attityd till ett hem & inredning och att faktiskt se olika sorters användningsområden ur flera familjemedlemmars perspektiv. Inredning ska vara kul, praktiskt, hållbart och gärna med färg!
  Ha en trevlig kväll
  Hej
  Isabelle
  Och ps ni här ovan- vem säger att allt var vitt i början av 1900? Snickerierna är målade av proffs med proffsfärg. Vad är är det som blir förstört?

 • Eve skriver:

  Heja Isabelle!

 • Frida skriver:

  Hej Isabelle
  Vad roligt att du gått in och svarat på mitt inlägg med kommentarer. Intressant att få höra din syn på saken!
  Jag håller med dig om att fler borde våga färg (det säger jag inte emot) men i mina ögon är detta verkligen draget till sin spets och ytterlighet. Ett sådant pr-projekt tycker jag är lite onödigt att genomföra på en 100 år gammal fastighet. Därav min tveksamhet till "hållbarhetsfrågan". Visst ska inredning vara kul och härligt, men det är inte nödvändigtvis synonymt med crazy bananas för mig.

 • Therese skriver:

  Njeä, det här är en konstig debatt som inte handlar om sakfrågan "hållbarhet". 1) Det är målarfärg. Sekelskiftesvåningar har målats hur många gånger som helst i omgångar (fråga mig, jag har ägt flera). 2) Det är inte mer "hållbart" att måla ett 80-talshus än en sekelskiftesvåning. 3) Frida, du refererande till Emma von Brömsens tapeter innan vars pressvisning gjordes i en sekelskifteslägenhet där man tapetserat med olika tapeter överallt. Den lägenheten ska säljas nu. Är det mer hållbart? Är det mer respektfullt? Det är uppenbart att den här diskussionen handlar om smak och att det fortfarande finns "fin" inredning (RESPEKTFULL) och "ful" inredning (FÖRSTÖR). Det har alltså inget med hållbarhet att göra eller husens ålder.

 • Frida skriver:

  Therese: nu lägger du ord i min mun. Jag har aldrig påstått att det finns fin eller ful smak, däremot tror jag alldeles säkert att det finns mer eller mindre kommersiellt gångbar sådan (och där brukar väl det mer "fega/ängsliga" mainstream-spåret som jag får antas representera här – vara det som anses minst fint av etablissemanget?). Jag har heller inte uttalat mig om själva pressvisningen för Emma Von Brömsens tapetkollektion, bara för att jag gillar hennes nya mönster – men jag står fast vid att Beckers färgjippo inte lirar med min personliga bild av en långsiktig inredningslösning som är hållbar över tid.
  Alla har givetvis rätt till sin egen åsikt och syn på detta, men kom inte och insinuera att du vet vad jag "egentligen menar". Just det tror jag att jag vet bäst själv.

 • Ninni skriver:

  GRATTIS FRIDA DU ÄR VÄL VÄRD FÖRSTA PLATSEN!!!!
  HURRA!!!

 • oh, jag hade aldrig köpt en lägenhet som var målad med vanlig giftig färg så för mig -hållbart?…ikke. Låt säga att väggarna var gjorda med emissionsfritt material som tex naturgips, då hade jag blivit vansinnig om man kletade på färg som avger emissioner och förkortar mitt liv :/ just saying, men färgglatt var det ju, synd bara att det inte var giftfritt.

 • Sofia skriver:

  Hej!
  jag ville bara höra om du vet när Emma von Brömmsens tapet börjar säljas?
  Mvh Sofia

 • Sandra skriver:

  Det är ju hur som helst en fantastisk bostadsannons de har fått till. Full av humor och glädje.

 • Kreativa Karin skriver:

  Jag älskade Isabelles personliga och lekfulla styling av lägenheten och hade lätt flyttat in direkt utan att ändra en endaste grej. Hade jag haft 13 mille hade jag slagit till direkt. Tycker det var en enormt frisk fläkt mot alla vita blocketannonser som är stylade i princip på samma sätt. Vi får hoppas att den som köper lägenheten förälskar sig i den och kommer trivas med all kärlek som finns i väggarna.

 • mathilda skriver:

  Jag älskar’t! Beckerslägenheten alltså. Hade jag haft så mkt pengar hade jag inte ändrat ngt! Möjligen hade mina egna möbler o pryttlar blivit för tråkiga i sammanhanget men men. Visst att det är fler ute i Sverige som kanske nervöst kramar sig fast vid grått, vitt, beige, svart etc (inkl jag själv) men det betyder ju inte att man vill ha det så över tid för att det ska vara hållbart? Det håålbara är väl ändå att det är bra, miljövänliga färger och prylar som inte innehåller gifter och som du behåller länge.

 • Kim skriver:

  Du säger att Therese lägger orden i din mun men vad är det du egentligen menar då? Om det inte handlar om fint vs. fult?Personligen var det absolut inte min smak heller även om jag medger att det gjorde mig glad att titta på bilderna.
  Jag ser inte riktigt heller den koppling du försöker göra med hållbarhet och måste tyvärr hålla med Therese om att det mer känns som något du drog till med när du egentligen menad att du inte tyckte det var snyggt. Vad är inte ett PR-jippo i inredningsbranschen idag och vad är skillnaden/hållbarheten på att måla om en våning i glada färger och att tapetsera en annan i enligt mig rätt fula tapeter med fåglar? Jag skulle göra om båda så för min del känns det mer same same..
  Har alltid uppskattat att du lyckats hålla dig objektiv och inte lagt in din personliga smak när du skrivit om lanseringar, objekt och just PR-event men den här gången blir det tyvärr inte riktigt så vilket känns lite tråkigt. Hoppas på en mer utförlig förklaring och en fortsatt bra blogg!

 • Frida skriver:

  Bara en liten flagga för att jag INTE har försvarat tapetseringen av lägenheten för pressvisningen som Eco gjorde med Brömsens tapeter, jag har inte ens nämnt den i min blogg.
  Jag vet inte hur många gånger jag ska behöva förklara att jag inte tycker att ommålningen/ färgsättningen som Beckers gjorde lirar med min personliga syn på en långsiktig inredning som står sig över tid. Men det är som sagt min personliga åsikt och detta är min blogg (ingen objektiv nyhetskanal) så ni som är besvikna över att jag uttrycker min syn på saker och ting kanske har fel förväntningar?

 • Linnea skriver:

  OBS! Den här branschen är inte hållbar eftersom allt drivs av kommersialism och överlever bara om folk köper nytt. Man kan försöka bota ett dåligt miljösamvete genom att försöka dela upp saker i hållbart och inte. Personligen tycker jag att det känns lite krystat ibland…

 • Karin skriver:

  Hej!
  Nej, jag tyckte inte om Beckers marknadsföringsjippo. Som fastighetsmäklare skulle jag själv ha haft svårt för att ställa upp på detta då jag vet att absoluta merparten av spekulanterna inte skulle behålla lägenheten så här.
  Hälsn
  Karin

 • The Place To Be skriver:

  Grattis!
  Hälsningar Malin

 • Blenda skriver:

  Hej, har läst alla era kommentarer och känner att jag vill lägga till en sak. Jag har följt Isabelles arbeten – allt ifrån Sick Sack, Äntligen hemma, Fixa Rummet, Rum för Barn etc… om det finns en röd tråd genom åren så är det just hållbarhet, recycling och försöka använda saker om och om igen…
  Jag tycker inte det är konstigt att ni två står för olika stilar, men hållbarhetsargumentet gick inte hela vägen just här…
  Kul diskussioner och alltid bra att hållbarhetstänket får plats!

 • Liselotte skriver:

  Uppfriskande debatt!

 • Lina skriver:

  Frida – det hade varit jätteroligt om du ville skriva ett inlägg eller två om din hållbara inredningsfilosofi. Liksom vad lägger du in i begreppet hållbart? Pratar vi miljöpåverkan, att ha möbler som känns aktuella många år (utan att de känns otrendiga), passivhus eller smarta energisparande lösningar till huset/lägenheten, något annat eller kanske en kombination av allt? Vad är hållbart när det kommer till homestyling kontra ens eget hem? Är det viktigt att något har en specifik färg för att det ska kännas hållbart eller är det viktigare vilken typ av färg som används? Finns ju verkligen fantastiskt mycket att prata om på det här ämnet känner jag.
  /Lina

 • P. skriver:

  Jag fattar inte er som ifrågasätter Fridas hållbarhestänk? Hon är väl den första att förespråka kvalité istället för slit och släng? Det fattar ju varenda människa att den där lägenheten är stylad för att skapa debatt och uppmärksamhet (grattis till er!!) men att sannolikheten att den får förbli som den ser ut nu är rätt liten. En idé! Beckers kanske kan återkoppla och berätta hur det gått när lägenheten väl är såld. Kommer köparna behålla färgen eller icke? Mycket nyfiken på utfallet.

 • Lina skriver:

  P: Håller med dig att det vore spännande att höra hur det går med lägenhet sedan. Men bara om det finns något att jämföra med. Jag är personligen väldigt intresserad av statistik och för mig är frågan om köparna väljer att behålla färgen på denna specifika lägenhet helt irrelevant så vida jag inte vet hur det ser ut statistiskt sett. Är det vanligt att folk målar/tapetserar om efter att de har flyttat in trots att en vägg är nymålad/nytapetserade? Jag har själv målat/tapetserat om nya dyra tapeter i tre rum när jag och min man köpte hus. Jag har dock ingen aning om hur vanligt/ovanligt det är att göra så.
  /Lina

 • Anna skriver:

  Håller med Lina, ett inlägg eller en serie inlägg om hållbar inredning och design hade gett så mkt! Då tänker jag inte som försvar i denna debatt utan mer överlag. Vill liksom stödja Linas förslag, det verkar toppenintressant.

 • Emm skriver:

  Jag lever i ett hem fullt av färg och har ingen längtan efter ett grått vitt hem med mässingdetaljer och gröna växter, enbart. Fast det är fint hos andra. Vad andra tycker om mitt hem försöker jag inte bry mig om, det är vi som bor där. Jag älskade älskade lägenheten, fick en hel del fina tips.

 • Trendenser skriver:

  Eller också försöker man bara göra så gott man kan 😉
  Efter devisen "alla kan inte göra allt, men alla kan göra något"

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.