Annons

#fourfitchallenge

Har ni hört talas om initiativet #fourfitchallenge som startar den här veckan? Det här är inget sponsrat inlägg, jag tycker bara det är så himla vettigt tänkt och därför delar jag det gärna vidare. Fourfitchallenge går ut på att man ska tänka mer klimatsmart med sina kläder och utmana sig själv i sitt tänkande kring mode. Du får välja ut fyra plagg som du alternerar under den här veckan. Undantaget underkläder, träningskläder och arbetsuniform. Det låter svårt men ofta har vi ju rätt mycket vi kan använda därhemma, istället för att ”bara köpa nytt” när klädpaniken infaller. I mitt fall är Formexmässan, som jag ska på idag, ett typexempel på tillfälle när jag normalt hade stressat ut på stan för att shoppa en ny outfit. Helt i onödan många gånger. För det är ju sällan de där plaggen man tvärköper för att kompensera nervositet inför en prestation (föreläsning i mitt fall), semesterns extrakilon eller sviktande självförtroende blir några garderobsfavoriter i längden. Vår generations överkonsumtion av textil håller inte i längden. Det var nytt för mig, men visste du exempelvis att det kan gå åt så mycket som 29 000 liter vatten för att ta fram ett enda kg bomull? Eller att det krävs ca 1 kg kemikalier för att ta fram 1 kg textil? Vi svenskar kastar dessutom 8 kg kläder och andra textilier per person och år. Som man förstår är det ju helt ohållbart för vår planet. Därför utmanar jag mig själv den här veckan och jag hoppas du gör det också. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Kategorier:

Kommentarer

 • Gillar mycket!! Därför också extra viktigt att inte bara köpa hållbara grejer utan också miljöcertifierade, jo för inte bara går det åt sjuka mängder vatten, dessutom produceras bomullen i länder som lider vattenbrist redan från början – enkel matematik för ohållbarhet och något vi bör ta med oss in i inredningsvärlden med. T ex, finns det mer miljösmarta alternativ som lyocell till lakan etc. Tack för att du paketerar verkligheten i dagens textilproduktion på ett allemansvis!

 • Anonym skriver:

  Tack! Vilken bra förebild du är på alla plan.
  Lycka till på Formex!

 • Caloweena skriver:

  Älskar initiativet!

 • Malin skriver:

  superbra tips! Jag är föräldraledig och pga matfläckar från sonen kan mer än 4 plagg behövas men jag ska försöka ?

 • Fru Minimalist skriver:

  Kul att även du börjar hitta och uppskatta minimalism! 🙂
  Jag kommer inför hösten testa "capsule wardrobe"-konceptet där du använder ett begränsat antal plagg (ca 30) under 3 månader. Därefter kan du byta ut vissa plagg i och med att säsongen förändras, och sedan kör du 3 månader till med de plaggen du valt ut.
  Kommer mer info på bloggen närmsta veckorna. Nu blev jag dock sugen på att hänga på detta koncept med fyra plagg just denna vecka! 🙂

 • Utmaning tagen!

 • Ninna skriver:

  Jeg har igennem 7 måneder levet med en såkaldt capsule wardrobe på 32 stk. klæder og sko. Heri regnes ikke underklæder, sportstøj og strømper.
  Det er en fantastisk lettelse. Det sparer masser af tid – og penge!

 • Jojo skriver:

  Vilket himlans bra initiativ! Topparna ser så fina ut, vart hittar man dem?

 • Lisa S skriver:

  Mkt mkt klokt! Själv handlar jag väldigt sällan nya kläder! Får ibland av en kompis o handlar på loppisar! Bra för både ekonomin o miljön! Slänger heller aldrig utan ger bort!! Lisa S

 • Har själv ofta funderat i samma banor, inte minst hur skönt det skulle vara att våga rensa ut och göra sig av med alla de plagg som bara hänger i garderoben och tar plats och sällan används.
  Och framför allt, att överlag köpa ett mindre antal produkter med högre kvalitet.
  Kram Anette

 • Kul att du uppmärksammar ett superbra initiativ! Jag ska absolut anta utmaningen!
  https://doersmagazine.se/ – nätmagasin om idéer, företagande och härliga livsstilar

 • Anna skriver:

  Antar utmaningen och hoppas du följer upp det här inlägget om en vecka o berättar hur det gick (o kan ju fråga oss läsare hur vi klarade oss).

 • Fru Minimalist skriver:

  Så, då var även jag med i utmaningen. Tack för tipset!
  Mina fyra val av klädesplagg visas här: https://minimalisterna.se/four-fit-challenge/
  Det bästa kommer bli att knappt behöva vela över vad jag ska ta på mig på morgonen. 🙂

 • Ellen skriver:

  Himla bra! Jag ska också anta denna utmaning!

 • Linda skriver:

  Hej! Tack för en bra blogg. Tänkte på dig när jag bläddrade i senaste Mio katalogen. Om du någon gång har svårt att hitta produkter till "lika som bär" så kan du leta där! Finns något på varje sida. Iittala ljusstakar, Ikeas matta Stockholm, Ferm living (?) korg-bord ja, kuddar, vaser, lampor, mattor ja precis allt! Bara ett tips!

 • Rebecca Apelvi skriver:

  Men du, vad härligt det låter. Jag tycker alltid man stressar upp sig för att ha det senaste eller köpa nytt för man ska i väg…..
  Tänk att avgöra att slippa det! Skönt säger jag 🙂
  Jag ska komma och lyssna på din föreläsning på Formex. ÄNTLIGEN!
  Kram Rebecca

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.