Annons

Formex hösten 2015: Min (söndags-)summering v 34

Jag tänkte inte tråka ut er med många och långa inlägg om Formexmässan, utan kokar i vanllig ordning ner min spaning till en snabbsummering så att ni som inte hade möjlighet att åka ändå kan få ett hum om vad som visades. Eftersom Formex är det mest centrala som hänt i inredningsbranschen den här veckan, och därav vad många bloggare och företag också har arbetat med och skrivit om de senaste sju dagarna, så ersätter detta den ordinarie söndagssummeringen. Sätt dig tillrätta, det blir långläsning!
Hur var mässan? 
Bra skulle jag säga. Det visades inget revolutionerande eller omvälvande, utan kändes mer som en sund vidareutveckling på populära fenomen kryddat med en lagom dos nyheter.
Årets trendtema? 
Mässans övergripande paroll var Nordic Essence med inspiration från nordens natur. Dessutom hade man extra fokus på hållbarhet och återbruk i år genom den experimentella utställningen RE:DO.
Vilka färger gäller hösten 2015?
Fortsatt mycket grått och beige men på den mer färgstarka fronten syntes många olika nyanser av grönt och blått, liksom en hel del vinrött, brända orangea toner och lite gult.

Material? 

Naturligt – Linne, läder, kork, ull, mönsterfräst trä och näver.
Elegant – Sammet, mocka, mohair, krom och/eller mässing.
Fanns det några tydliga trender och influenser? 
Ja. Skogen. Det var väldigt många som hade målat sina monterväggar gröna i år och som hade pyntat dem med skogsmotiv, träd, stubbar, kottar, ekollon, kvistar, gräs och mossa. Företaget Skandinavisk slog också stort på sin serie scented candles med doft av just skog!
Något som håller i sig från föregående år?
Nordisk Art Deco. Det är en stil som växt sig allt starkare inom det klassiska segmentet, men som också börjat dyka upp hos nya företag som Ferm Living. Smäckra detaljer, sammet, elegant minimalism och art-deco-mönster. Glaserad keramik såg man också mer av i år. Ett fenomen på frammarsch.
Finaste produktnyheterna? 
Svenska designduon Broberg Ridderstråhles fina matlagningskärl för Skeppshult. Och deras nya tjusiga ljusstake för Klong (se bild). Ny men samtidigt tidlös elegans!
Några nyheter från anrika företag? 
Danska Kay Bojesen har släppt nya träfigurer, en häst och en hund plus en pläd med apan som motiv och en bitring för bebisar. Landsmännen hos Georg Jensen har bl a lanserat ett sushiset och serien Cafu. Glasföretaget Holmegaard firar 190 år och har släppt en jubileumskollektion (se bild). Orrefors Kosta Boda har gjort glas med Smäm och Skultuna visade förutom sin nya skrivbordskollektion med Lara Bohinc även en fin nyhet av prisbelönta formgivaren Emma Olbers.
Någon bubblare? 
Inspiration och estetik från 70-talet. Tänk mörkbrunt betsat trä, riktiga ryamattor och kuddar samt färgat glas. Man såg embryon nu, men jag gissar att det är en tidsepok som kommer starkt nästa år. Eftersom det är ovant och skavigt för de flesta ännu kan man fortfarande göra bra loppisfynd på det temat i höst.

Mest omtalade montern?
Svenska Linum har ju gjort en jätteuppryckning av varumärket det senaste året i och med rekryteringen av deras nya chefsdesigner Karin Ward (som tidigare jobbade i modebranschen, på Gant) och deras monter var inte bara en av de mest uppsnackade inför mässan, och också en av de mest framsynta på plats. Som ni ser, moderna ryamattor och 70-talsinfluenser bland annat i samarbete med Kasthall. Mest fokus i bloggrapporterna tycker jag däremot att House Doctors förvärv av tvålfabrikören Meraki har fått.
Produktfokus? 
Just tvålar och doftljus verkar vara populära komplementprodukter hos många inredningsföretag nu. Bästa ”nästa steget” måste jag däremot säga var bäddföretaget Dirty Linens nya serie ”Homewear”. Snygga, sköna hemmakläder (alltså inte nödvändigtvis pyjamasplagg utan sådant man kan skrota runt i på kvällar och helger) i supermjuka material. För att det ska bli volymförsäljning på dem tror jag dock att snitten måste anpassas lite mer för normala kroppstyper (hint: se linnet längst fram i bild?!).
Något nytt stjärnskott?
Utöver området med Young Designers och nominerade i Formex Nova fanns även en utställning med alster av designstudenter. Emelie Thornadtsson som nyligen gick ut Konstfack visade sina karaktäristiska ljusstakar som vi säkert kommer se mer av i olika magasin framöver.
Några andra snackisar man bör känna till?
Prins Carl Philip hedrade Formex med sin närvaro under torsdagen och gick runt i gångarna precis som alla andra. Dock i tätt sällskap av formgivarkollegan Oscar Kylberg och ett entourage av vakter, så det var inte så svårt att lista ut var han befann sig just för stunden. Carl Philip verkade väldigt intresserad och ställde många nyfikna frågor vilket resulterade i svallvåg av rödblossande glada utställare efter hans följe. Bra där! Dessutom plockade han pluspoäng på temat omtänksamhet när han lär ha bett om ett visitkort från en utställare med motiveringen ”att hans fru är så förtjust i fjärilar”.
Någon nyhet du vill passa på att tipsa om? 
På tal om tvålar och ljus som inredningsprodukt skulle jag vilja slå ett slag för Norrländska Hing Organics från Piteå. Superfräscha produkter i fina förpackningar.

Kategorier:

Kommentarer

  • Sanja Ivkovic skriver:

    Formex var suveränt och hade väldigt fina inspirerande nyheter.
    Besök min hemsida och instagram (@lebonse) för att få hjälp med inredning.
    Vi ses!

  • Underbara Formex, vi har ett gäng av utställarna hos oss nu och nästa vecka! : )

  • Emma skriver:

    Fin summering! Älskar 70-tals influenserna, helt utan skav i mina ögon 🙂

  • Som vanligt väldigt roligt att läsa din sammanfattning. Gillar ditt upplägg! Även jag har gjort en spaning som nu ligger uppe på bloggen – med fokus på de nya trenderna art déco och 70-tal som man såg mycket av i Milano i våras. Ha en fin vecka!

  • Tack för en toppenbra summering, en härlig lunch och bra pepp i veckan som gick!
    Stor kram
    Anette

  • Gustav skriver:

    Tack för en väldigt bra sammanfattning!

  • Karin skriver:

    Tack för en jättefin summering av Formex! Skönt att du håller mig uppdaterad! 😉

  • Sara skriver:

    När kan man lägga vantarna på den fina ljusstaken från Klong?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.