Annons

Dagens kontor

…eller i ärlighetens namn illustrerar den här bilden snarare ”förmiddagens kontor”. Efter lunch väntade nämligen ett intervjurace deluxe (har alla magasin deadline samtidigt?) och därefter en föreläsning för JM. Imorgon ska jag försöka kompensera mig själv med en lite lugnare arbetsdag. Fördel frilans. Man styr själv över trycket på gaspedal och broms. Nackdel frilans? Det blir så himmelens dyrt av alla idéer man får. På gott och ont. Efter att ha läst på om kallskum och gifter i stoppade möbler till ett uppdrag ser jag plötsligt på vår egen soffa här hemma med helt nya ögon. Så nu är jag spekulant på en ersättare och alla de materialprover jag lånat hem till en kund får nog komma hem till oss över helgen. Någon fler med småbarn som funderat över tålig och giftfri soffa? Tips emottages tacksamt. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Kategorier:

Kommentarer

 • OM! Får ångest bara jag tänker på något som stavas F L A M S K Y D D S M E D E L. Har spanat på hörnmodellen av SOFO från Ire, så fin i linne men har tyvärr bättre koll på prislappen än på kemikalieinnehållet.

 • Anonym skriver:

  Tänker också mycket på detta. Vi köpte en billig under småbarnsåren eftersom vi tänkte att den ändå slits så mycket då men samtidigt mår jag ju skitdåligt över att utsätta mina barn för kemikalier för att vi ska spara pengar. Kommer följa detta med spänning!

 • Matilda skriver:

  norrgavel är väl typ det enda alternativet?

 • Anna skriver:

  Hej! Började också googla, är nämligen på väg att köpa ny soffa från Ikea. Hittade detta under frågor o svar: "Använder IKEA flamskyddsmedel i soffklädslarna?
  Alla våra sofföverdrag är testade enligt ett cigarettest som heter ”EN1021”. Detta test är obligatoriskt för alla möbler som säljs inom EU. Vad gäller ”flamskyddsbehandling” av möbler så är det pga. hälsorisken strikt förbjudet att använda i Sverige. Med hänsyn till detta så är möbler sålda på IKEA i Sverige aldrig flamskyddsbehandlade."
  Nu handlar frågan om klädseln och inte själva soffan men jag har svårt att se att svensk lagstiftning skulle skilja sig åt vad gäller soffa respektive klädsel? Så, chilla folks. Ni behöver inte springa till Norrgavel imorrn av just den här anledningen (det finns ju andra). Tack och god natt.

 • Kristina skriver:

  Flamskyddsmedel är väl det "minsta", akta er för polymerbaserad stoppning / skumgummibaserad stoppning som avger kemikalier lång tid efter att den producerats…

 • Emma skriver:

  Detta är verkligen svårt! Vi har letat soffa i snart två år nu. Letar efter en som är snygg, skön, avtagbar klädsel eftersom barnen (och svärfar) fortfarande spiller och sölar, prisvärd och nu också gärna bra för miljö och hälsa…
  Sitter någon inne på något tips så tar jag mer än gärna emot!
  Hoppas du uppdaterar oss om du hittar några bra alternativ.

 • Forsen skriver:

  Framförallt ska man undvika möbler som innehåller gluten.
  Gluten är roten till allt ont här i världen.

 • Charlotte skriver:

  Hej,
  Tack för en jättebra blogg!
  Vi köpte ny soffa förra året, från Bolia. De har klädsel av rena naturmaterial, stoppas till stor del av dun och stommen är av massivt trä. Mailade dem och frågade om de behandlade deras soffor med flamskyddsmedel och fläckborttagningsmedel, det gör de inte. De använder enbart naturliga produkter så långt det är möjligt. Dessutom lyckades vi komma när det var soffkampanj mitt i sommaren, så fick soffan för halva priset (troligtvis liknanade kampanj i år). Vi är väldigt nöjda, har ett tyg av 80% ull och när det blivit någon fläck har de gått jättelätt att torka bort.
  Lycka till med soffletandet!

 • Stina skriver:

  Vi håller på att klä om en gammal dux soffa men har inte hittat rätt tyg än. Vi är ute efter något liknade de prover du har på bilden, var kommer de ifrån?

 • Maria skriver:

  Rejoin av Emma Olbers för Ire är mig veterligen den enda svanenmärkta soffan vi har på svenska marknaden (snygg är den också!). Om den är behandlad med flamskyddsmedel låter jag vara osagt.
  Om Charlotte har rätt ang bolias soffor blir jag glad, även vi köpte nämligen en boliasoffa förra året, modell cosy. Även den med klädsel av 80 % ull och massiv trästomme.

 • Malin Björling skriver:

  emma olbers arbete ligger väl i framkant vad gäller både hållbar tillverkning och giftfria material, checka med na.

 • Mary skriver:

  Andrew med ullklädsel från Bröderna Andersson

 • Fru Minimalist skriver:

  Detta är nackdelen med att bli en påläst konsument, att du hittar "fel" och brister på fler och fler möbler och inredningsprylar. Fast å andra sidan blir det också mer minimalistiskt och på sätt och vis billigare eftersom du tenderar att shoppa färre saker, även om de "bra" alternativen kan vara väldigt dyra istället.
  I sovrummet har vi tänkt mycket på detta med ekologiska och att göra "bra" materialval, som exempelvis använda en bovetemadrass i spjälsängen, och madrass-skydd utan PVC mm. Vi har skrivit mer kring detta här:
  https://minimalisterna.se/bebisens-sovplats-ur-ekologisk-synvinkel/

 • Ida skriver:

  Tyvärr innehåller bolias soffor skum också. Upptäckte just detta efter att ha hittat inlägget när jag sökte efter kallskumsinfo inför inköp av fåtölj.
  Vi köpte en boliasoffa i våras, frågade i butik vad den var stoppad med "dun" var svaret, och plockad från icke levande höns var viktigt att säga. Men att det var kallskums i OCKSÅ var tydligen mindre viktigt att säga…vi borde ju kollat upp det men nu är det som det är, vi kan ju inte göra oss av med en 15000krsoffa (eg nästan det dubbla, köpte på kampanj) bara sådär, studenter spm vi båda är…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.