Annons

Lookalikes: Karaffer med korklock

När jag först fick syn på IKEA’s nya 365-karaff i glas med lock av kork associerade jag den till Muutos Corky. Men den är ju lite rundare och bulligare i sin form, även om själva idén är densamma. Vid närmare efterforskning och eftertanke tycker jag däremot att 365:an är desto mer lik Kristina Starcks karaff Klara, som formgavs redan 2011. Båda rymmer 1 liter. Vad säger du om de här? Lika som bär? 
Karaff 1: Klara av Kristina Starck, pris 400 kr (lanserad 2011) 
Karaff 2: IKEA’s nya glaskaraff 365 med korklock (lanserad 2015) 

Kategorier:

Kommentarer

 • Anonym skriver:

  Formen är ju en rätt klassisk flaskform. Och korken är ju bara en rätt enkel kork. Ingen större verkshöjd. Inte konstigt att det finns flera liknande.

 • Anna skriver:

  Antar att du också noterat att Ilse Crawfords hajpade karaff som kommer i höst är ganska lik Höganäs gamla klassiker 🙂 Lite bulligare och i en annan färg men slående lik med pipen och handtaget.

 • Anna skriver:

  Ilse för IKEA alltså…

 • Nina skriver:

  2011 kom även corky av Andreas Engesvik för Muuto…
  Och på 70-talet fanns det flertalet varianter från ex Boda Nova efter samma princip. Det går säkert spåra ännu längre bakåt.
  Ibland kan jag tycka sådana här jämförelser är ganska onödiga för det går nästan alltid att gå längre tillbaka i tiden och hitta den "första" varianten. Det blir så onödigt utpekande när egentligen det är en modeinfluens som styr. I detta fall kork som material ihop med glas.
  Jag arbetar med retro- och loppis och kan ofta blir irriterad över dessa lika som bär. Ibland får du gå ännu längre bakåt för att det ska bli rätt!

 • Anonym skriver:

  Tycker nog bättre om IKEA’s tror jag. Jättefin ju! x

 • Sofia skriver:

  Himla fina båda två tycker jag!

 • Frida skriver:

  Dom är så fina, synd bara att vi redan har så många karaffer, har inte bruk för dom heller. 🙂
  Jag har en tävling på min blogg just nu där man kan vinna en valfri scarf/sjal. Det är alldeles perfekt för svala sommarkvällar där du kan täcka axlarna med en sjal. Så vad väntar du på? In och delta 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.