Annons

Tips på snygga soffor i olika prisklasser

När jag bad er lista önskerubriker på ett blogginlägg var det många som ville ha tips på snygga soffor, från budget till lyx. Svårt! Att köpa soffa är ju lite som att välja bil. Man måste ju först och främst utgå från individuella faktorer som hur man oftast använder den, hur många den behöver rymma och vilka färger man själv gillar osv. Dessutom är ju rummet man ska ställa den i rätt avgörande för vilken form den ultimata soffan bör ha. För att inte tala om vilken inredningsstil man gillar. Där finns ett par olika spår:

1) CLASSIC: Inreder man konservativt klassiskt väljer många Howard-modell på hjul  
2) NEW NORDIC: Om man gillar ny skandinavisk design passar ex. Muutos Rest eller IKEA’s Nockeby
3) HIPSTER: Kör man på vintagespåret trendar Børge Mogensens lädersoffor (från Lauritz) eller Fogias Tiki
4) ECLECTIC: Gillar man den eklektiska stilen väljer man kanske Paula Navones linnesoffa Ghost

5) NATURAL & NEUTRAL: Vill man ha en neutral soffa i naturmaterial väljer många ex. Ire eller Norrgavel

En total guide på det här temat skulle kunna bli hur lång som helst, men jag gillar själv en kombination av stramhet och mys och vill att soffan ska hålla både för ögats och kroppens slitage (länge!) så jag har listat fem av mina favoritmodeller utifrån det – alla från svenska företag och i varierande prisklasser. Nu visar jag dem i vitt (enbart för att lägga fokus på formen istället för färgen) men det finns givetvis massor av klädslar och tyger att välja på. Hoppas ni hittar något ni tycker om!

IKEA KARLSTAD, pris 2995 kr för en 3-sits 
En prisvärd budgetsoffa som kan förvandlas och göras personlig på en mängd olika sätt! Dels finns ett stort utbud av klädslar hos IKEA dels kan man köpa en annan soffkostym hos Bemz (gillar man exempelvis skrynkliga linnesoffor rekommenderar jag Loose Fit, vill man behålla den strama känslan och addera sammetskänsla kan Chenille vara ett alternativ) och så finns det mängder med nya soffben hos Prettypegs. Dessutom kan man göra en del DIY’s på KARLSTAD som klädda ryggknappar
Furninova Petito pris från 8495 kr för en 3-sits
Jag hittade ingen bild på Petito med vit klädsel men den här modellen har fått oförtjänt lite uppmärksamhet  – så jag tar med den ändå, i grått. Furninova är ett svenskt varumärke (med tillverkning i Polen) och deras soffa Petito är ett bra alternativ för den som vill ha ett mellanting mellan en mysig linnesoffa och en mer neutral modell med styr. Den är mjuk utan att bli oformlig och känns väldigt nätt i armstöden.  
RUM21 Le Grand Air, pris 12 995 kr för en 3-sits
Om man gillar de skrynkliga linnesofforna som trendar just nu, men inte vill lägga 30 000 kr + på en Gervasoni Ghost och vill ha en lite bulligare form så är Rum21’s Le Grand Air ett populärt budgetalternativ. 
 
IRE’s modell Sofo pris från 26 900 kr för en 3-sits
En av de skönaste soffor jag suttit i är Ires nya modell Sofo av Emma Olbers som presenterades på senaste möbelmässan. Man liksom sjunker ner i den, och fastnar. Sittplymåerna är vändbara och hela klädseln är avtagbar vilket hjälper soffan att leva under längre tid. Det finns dessutom helt galet många (för många?) tyger och klädslar att välja mellan. Ires soffor är också svensktillverkade = stort plus!
NORRGAVEL’s 85 eller 100” pris från 26 200 kr för en 3-sits
Mina personliga drömsoffa är Norrgavels soffa 100 som görs helt i naturmaterial och som dessutom är Svanenmärkt. När det kommer till soffor bör man faktiskt tänka till kring materialfrågan eftersom det kan finnas bromerande flamskyddsmedel, perflourerade ämnen, formaldehyd och ftalater i dem, men detta här är ett safe card gjord av sjöfågelfjäder och naturlatex. Finns i två olika djup (85 eller 100) beroende på hur man föredrar att sitta eller krypa upp i den och kan förändras litet i sin form beroende på vilka ryggkuddar man väljer och vilka av alla extrakuddar man köper till (exempelvis de runda). 

Kommentarer

 • Jag provsatt Emma Olbers fina Sofo för IRE under SFF, och det kan jag säga, var en av de absolut skönaste sofforna som jag har suttit i.
  Det var som att vara omsluten av en famn av dun., och dessutom snygg design.
  En sådan skulle jag verkligen vilja ha!
  Kram Anette

 • Helena skriver:

  Åh, svanenmärkta från Norrgavel var ju underbar!

 • Helena skriver:

  Tack för tipsen! Är alla Ires soffor svanenmärkta eller bara modellen Rejoin/join? Vet du? Håller tummarna att Sofo är det ✊

 • Malin skriver:

  Superbra inlägg, tack för tips!

 • Sia skriver:

  Naturmaterial är ju bra men jag tycker inte om djurmaterial. Det borde finnas en garanti att det åtminstone inte är dun och fjädrar som slits av levande fåglar. Det är ett fruktansvärt plågeri och inget jag vill tänka på när jag sitter i soffan och myser.
  Tyvärr har jag en soffa med dunkuddar. Jag blir lika ledsen varje gång en liten fjäder sticker ut och jag blir påmind. Jag visste inte bättre när jag köpte soffan.

 • Emma skriver:

  Tror jag äntligen, efter lång tids letande, hittade soffan vi är ute efter! Med barn så behöver det vara avtagbart, och det var ju furinova-soffan, och ger ändå lite luftigt intryck. Skall helt klart undersökas närmre. Tack!

 • Finredaren skriver:

  Fina soffor…..jag väntar på en Ghostsoffa från Paola Navone. Vacker, men livrädd för att min jättehund ska sätta klorna i den?

 • Hannah skriver:

  Tusen tack för bra tips! Furninova-soffan har jag aldrig sett förr men SÅ fin!!

 • Beatrice skriver:

  Båda tummarna upp för det här inlägget!!!

 • Johanna skriver:

  Superbra inlägg!
  Ser gärna liknande om andra möbler också.

 • Mirva skriver:

  Vi har Furninova Petito i grått och den är UNDERBAR!

 • Alex skriver:

  Hej Frida!
  Finns de inga snygg soffor med divan?!
  Är så himla skönt och bekvämt..
  Dessutom när man har barn kryper dem upp där för det är lättare att gosa där:)
  Vet att de kanske inte alls är lika snyggt som vanliga raka soffor men ibland måste funktion gå före.. så jag vore väldigt tacksam om du kunde tipsa om.någon soffa med divan:)
  Tack och ha en fin vecka!
  //Alex

 • t-anna skriver:

  Angående Bemz – jag gillar deras produkter, men beställ MÅNGA tygprover från början. Bilderna på sajten har tyvärr väldigt dålig färgrepresentation (jag har ganska välkalibrerad skärm) så allt som ens är i närheten av rätt bör åka med. Jag lärde mig efter tredje försöket 🙂

 • Sabina skriver:

  Riktigt bra tips för en soffsökare! 🙂

 • Angie skriver:

  Tack för tipsen! Är själv ute och letar efter en ny soffa 🙂

 • Anonym skriver:

  Tack för tipsen! Är själv ute och letar efter en ny soffa 🙂

 • Sandra skriver:

  Karlstad ska utgå helt ur IKEAs sortiment. Istället ersätta soffan av en ny serie i juni. Den kommer lika Karlstad men vara lite mer slimmad, snyggare och med runda träben! Spännande!

 • Simon skriver:

  Man märker verkligen vilken skillnad på kvalité det är på sofforna. de finns många man inte ser så stor skillnad på men när man väl sätter sig så är det en helt ny värld!

 • JUNITJEJ skriver:

  Sofo-soffan var snyggast men annars funkar Furninova Petito.

 • biggeros skriver:

  Även om vitt blir fort smutsigt så är de så fräscht!!

 • Emma skriver:

  Så bra tips! Vi letar ny soffa precis nu (är dock inne på hörnsoffa, kanske är urfult?), men OCKSÅ soffbord. Önskar därmed även tips på soffbord! Vi tänkte först köpa ett snyggt second hand-teakbord från t ex Lokalen, men alla är mer eller mindre rangliga och vi har en niomånaders bebis som kommer att börja dra sig upp närsomhelst. Letar alltså efter nåt mer stabilt, och som också ej är en dödsfälla. Några tips?

 • Sara skriver:

  Tyvärr är inte Norrgavelsofforna Svanenmärkta längre. Detta fick jag veta efter att ha varit i kontakt med en som jobbar på Svanen.se. Om sofforna har någon annan Miljömärkning

 • Sara skriver:

  Tyvärr är inte Norrgavelsofforna Svanenmärkta längre. Detta fick jag veta efter att ha varit i kontakt med en som jobbar på Svanen.se. Om sofforna har någon annan Miljömärkning

 • Sara skriver:

  Att försöka skriva en kommentar från mobilen är inte min starka sida uppenbarligen! Vad jag skulle skriva var att jag inte vet om Norrgavels soffor har någon annan Miljömärkning. Trist dock att de inte längre är Svanenmärkta.

 • Mrs M skriver:

  Gillar Norrgavel! Här är mina tips på soffa https://battrebast.blogspot.se

 • Trendenser skriver:

  Många av dessa soffor har divan som tillval eller med fotpall som tillval (vilket skapar samma effekt som en divan). Kika på respektive leverantörs hemsida för mer info 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.