Annons

Lookalikes: Stapelbara glas på fot

Om vi säger såhär. Glas på fot finns det ju rätt många av. Ingen äger nog ensamrätt på den idén. Men stapelbara glas på fot däremot? Inte lika vanliga. Eller så var det i alla fall innan Matti Klenells Lempi såg dagens ljus för ett par år sedan. Då minns jag att de knubbiga små glasen beskrevs som lite av en revolution för att de var just ”platsbesparande stapelbara” trots att man kostat på dem en kort fot. När jag fick se pressbilderna på IKEA’s nya 365+ noterade jag dock en lookalike. Viss skillnad i rundningen nedtill, men passformen och bygga-på-höjden-idén är ju definitivt densamma. Nog är väl de här lika som bär? 
Glas 1: Iittala Lempi, 369 kr för 4 st
Glas 2: IKEA 365+ vinglas 12 kr st, säljstart i april 2015

Kategorier:

Kommentarer

 • Emelie skriver:

  Nu är jag inte helt säker, men jag tror faktiskt att IKEA-glasen inte är nya. Min pappa har antingen de på bilden, eller en annan snarlik variant från IKEA sedan ett par år tillbaka.

 • Frida skriver:

  Emelie: jag tror också det har funnits/finns något liknande men de var inte stapelbara och högre * lite rakare i formen. Den här bilden är saxad frän pressreleasen för nya 365+ och visar den nya förfinade 365-serien som har säljstart i april.

 • Ronja skriver:

  Ikea-glasen har funnits ett tag, jag har dem sedan ett par år tillbaka, stapelbara och allt! Men det kan mycket väl vara så att de ändrat något litet nu och att de kom ut efter att iittala släppt sina 🙂

 • Linnea skriver:

  Hej! VÄLKOMMEN TILL MIN BLOGG – Största i Sörmland och topp 14 i Sverige! Bloggen är inte som alla andras – med uppdatering minst 10 gånger om dagen, skriver jag om min ovanliga ätstörning UNS, om min depression, och vägen tillbaka mot ett friskt mående. Jag kämpar varje dag för att gå upp från min dödligt låga vikt, och finna livsglädjen igen. Skulle vara GULD om du ville kika in och slänga in en kommentar! Kram!

 • Lena skriver:

  Vilket budgetkap!

 • Anonym skriver:

  Lempi lanserades väl redan 2012 och just de här glasen från IKEA släpps i april. Även om de har långa ledtider i sin produktion så kan de ju inte ha ritat i tre år….

 • Elisabeth skriver:

  Det finns glas som är stapelbara och glas som inte är det. Det finns glas på fot och utan. Jag tycker inte att de här modellerna är oanständigt lika.

 • Mikaela skriver:

  Bra att uppmärksamma misstänkt plagiering oavsett om det går att bevisa eller ej! Tack. Att ta något företag i försvar framstår som märkligt, IKEA och andra jättar tål att granskas. I samband med köp väljer man själv utifrån kunskap och moral (men inte plånbok som är ett vanligt missförstånd).

 • Anna skriver:

  Ni som funderar över att Ikeas glas funnits ett tag (trots Fridas kommentar), ja det finns en modell som heter "barsk" som är stapelbar på fot, detta glas är dock mycket mindre och inte speciellt likt iittalas variant. Det nya 365+ glaset är dock väldigt likt i storlek.

 • Frida skriver:

  Tack för hjälpen Anna! Då var den frågan utredd 🙂

 • Pethra skriver:

  När jag packade upp en låda med arvegods från en kär gammelmoster hittade jag ett gäng små glas som ser exakt ut som lempi men mindre, avecglas kanske? Blev väldigt förvånad då jag trodde designen/idén var helt Mattis. Vet dock varken ålder eller märke på dessa…

 • Mikaela skriver:

  …och nättrollen som outtröttligt kallar alla "lika som bär"-inlägg för budgettips verkar hugga i sten. Skönt.

 • Emma skriver:

  Finns ju hur många stapelbara glas på fot som helst, har ett par gamla ikea glas från 69- talet någonting i skåpet. Så nej här håller jag ej med, stapelbara runda vinglas på fot (av klarglas) har säkerligen funnits innan 2012!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.