Annons

Lika som bär: Mässingslampor

När vi renoverade köket på kontoret i Victoriapassagen tidigare i höstas sneglade jag på Worksteads fina Brass pendant som en möjlig arbetsbelysning över diskbänken. Jag har därför spanat in den på nära håll, både en och två gånger. Priset avskräckte dock en smula eftersom vi skulle ha flera stycken (de kostar 5699 kr st!). Men döm om min stora förvåning när jag scrollade igenom House Doctors vårnyheter som släpptes idag och hittade ett väldigt snarlik lampa i deras sortiment för 2015. Fattningen är förvisso ovanför skärmen på den ena och under på den andra, men nog är de här lika som bär?
Orginalet: Workstead brass pendant, 5699 kr på Artilleriet.se (Ø 25 cm) 
Lookalike: House Doctors nyhet CB0150 cirkapris 2079 kr  (Ø 27 cm)

Kategorier:

Kommentarer

 • Hannah skriver:

  Nog är det nån som inspirerats här alltid!
  Suck.
  Inte en säsong till med kopior och ripoffs 🙁 ?

 • Jämtlandshanna skriver:

  Och jag tyckte faktiskt att den till höger är finare. 🙂
  Kramar

 • Anonym skriver:

  Horribelt dyrt med över 5500 kr för en sådan liten lampa…

 • Visst är det snudd på identisk kopia… men man blir snart inte
  ens förvånad hur trist det än är, då allt ser nästan likadant ut överallt…
  Inredningshjälpen/Anette

 • Estela skriver:

  Sjuk dyra men riktigt fina lampor. Helt prisvärda ändå.
  Skulle vara roligt om du kunde skriva ett inlägg om just det bara, alltså om kopior och hur det påverkar oss konsumenter och Sveriges Designer och handel.
  Jag kan tyvärr inte så mycket om detta ämne, men är jätte intresserad ändå av svensk design osv.

 • Ina skriver:

  Jag tycker mycket om det rena och enkla som är så inne nu. Det är avkopplande för sinnet.

 • Ekenäsliv skriver:

  Jag föll ju direkt för House Doctors lampa när jag såg den häromdagen, visste inte om föregångaren då 🙂
  Ha en fin helg!
  /Anna

 • Henrik skriver:

  Tycker helt ärligt att den billigare versionen är snyggare. Just pga fattningen.

 • Emelie skriver:

  Hej! Kom in och läs om mitt liv som Svenskadopterad. Inte intresserad? Lugn, jag bjuder på smarta sminkhacks och en hel del humor också!
  https://www.nouw.com/emelieoberg

 • Anette Starby skriver:

  Jag är lamptokig och jag tycker att budget alternativet är snyggast men dessa är otroligt lika. Fin inspiration!
  Mvh Anette

 • Emma skriver:

  För mig som aldrig skulle kunna lägga över 5000:- på en lampa så är jag otroligt tacksam för "kopior" så man kan få ha snygga saker också. Dock är ju inte House Doctors heller i det billigaste laget, men däremot mycket snyggare. Den dyrare varianten känns faktiskt billigare.

 • anette skriver:

  Hejsa
  Jeg synes dit tema med "Like som bär" er interessant som koncept. Men det kommer fra et meget uoplyst udgangspunkt. Jeg tror slet ikke, at kopiering er så udbredt, som du giver indtryk af. De fleste brands finder leverandører på de samme messer i Østen, og derfor kan det ikke undgås, at der forekommer overlap i designs. Der er derfor ikke tale om kopier, men derimod at inspirationen søges de samme steder. Det er derfor uretfærdigt og uvidende at anklage House Doctor og andre for kopiering uden at vide, hvordan arbejdsprocessen foregår. Idag er der store repressalier for kopiering, og jeg tvivler på, at der er mange brands, der tør tage den chance.

  • Trendenser skriver:

   Jag har inte anklagat House Doctor for plagiat, jag bara lyfter upp två exempel som är väldigt likartade på marknaden. Oavsett om det är en inköpsavdelning som satt sitt varumärke på en massproduktion i Asien eller om det är en designavdelning som låtit sig inspireras av en föregångare så går ju inte att förneka att de lookalikes jag visar upp ser väldigt lika ut, bortsett från prislapp, detalj/finish och lanseringsdatum. Det behöver inte betyda att det är medvetet alla gånger. Icke desto mindre lookalikes.

 • Katrin skriver:

  Jag tycker det känns konstigt när det kopierande företaget faktiskt sätter ett rätt högt pris på sin produkt. Visst att det ska täcka materialkostnader, produktionskostnader, leveranser, marknadsföring mm. Men det stora arbetet har ju redan någon annan gjort och betalat, alltså att sitta och designa och betalt lön, arbetsgivaravgift mm.
  Men ar inte bara i detta fall utan jag tycker att många kopior kostar mer än de förtjänar. Precis som att de vill rida på vågen som originalet byggt upp.
  Lampan till höger skulle likaväl kunnat komma från ex Ellos eller vilken kedja som helst och kostat ca 400-500:-, men bara för att HouseDoctor florerar mycket på bloggar och låter coolare än ex Ellos så kan de ta ett så pass högt pris på en produkt som de inte helt designat själva…
  Någon mer som funderat så? Eller är med på hur jag menar?

 • Johan skriver:

  Tycker nog att House Doctor, medvetet eller omedvetet, tagit en idé och fört den vidare med gott resulat.

 • Mia skriver:

  Jag tycker att House doctors lampa är snyggare.

 • Jessica skriver:

  Vet du vart jag kan beställa house doctors variant redan nu?
  Tack 🙂

 • Kajsa skriver:

  Som verksam formgivare i ett företag som producerar i Sverige och tar fram egna produkter tycker jag det är superviktigt att lyfta frågan om hur de större företagen (inte minst just HouseDoctor) snor ideer också från mindre oberoende formgivare/företag utan några skrupler alls. Vad det gäller våra saker så handblåser vi vårt glas på Skrufs glasbruk i Småland och det finns alltså inget av att vi skulle råka ha samma leverantör som HouseDoctor och att "inspirationen" kommer därifrån.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.