Annons

Lika som bär: Ullmatta

Efter den här bloggposten har jag fått mängder med frågor om mattan som syns på bild i vardagsrummet. Denna är tydligen köpt på Ilva. Men den liknar ett annan märkesmatta nämligen Peas från HAY. Vilket föranleder mig att skriva en bloggpost om lookalike-fenomenet i fråga. För visst är det märkligt att samma typ av modell finns hos så många andra. Ilva, Asko, Mio, Strehög, Arctic från Linie Design, Ullmans mattor och DesYt. Vem var först? Är det frågan en kopia eller är det en fabrikslegotillverkning som någon passat på att sätta sitt varumärke på. Enlighten me please. I vilket fall är väl de här lika som bär, inte sant?
Matta 1: HAY Peas finns i flera olika färger och storlekar. Prisexempel 170*240 kostar 3999 kr
Matta 2: Sirius från Linie design, finns i fler färger och storlekar. Prisexempel 170*240 kostar 5490 kr

Kategorier:

Kommentarer

 • Anna skriver:

  Hmm, tyckte inte att alls att de var exakt likadana någon av dem. Det kanske bara helt enkelt handlar om att den typen av mattor är en trend just nu? Jag har en liknande som är köpt för flera år sen, med okänt märke, som inte är någon av de nämnda.

 • Anonym skriver:

  Intressant. Har du sett denna. Ännu mer lik HAY (den runda färgglada)
  https://filtbollsmatta.se/?gclid=CIiY75L2qsICFcoCcwodxpoAeA

 • De är väldigt olika i både kvalitet och känsla. Stilen blev populär för ca. 5 år sedan och de kom båda ungefär samtidigt. Har själv en Sirius hemma, lite mjukare att gå på än vad Peas är. Däremot har Pinocchio-mattan av handrullade filtbollarna blivit omåttligt populär att DIY och kopiera i större skalor av andra kedjor. Där var det nog HAY som satte trenden iaf.

 • Anna skriver:

  Håller inte med dig i detta fall. Tycker alla dina exempel skiljer sig åt på olika specifika vis. Måhända är just dina referensbilder ovan lika men inte om man tar sig vidare på länkarna du anger, i min mening. Ex verkar Hay vara uppbyggd mer som små bollar, medans Linie är vävd vad det verkar som. Gråspräckliga mattor är väl på modet generellt sätt.

 • Anna Wandel skriver:

  Vår fina matta! Fick vänta ett halvår (måttbeställd 3×4 m) men så efterlängtad. För oss blev det inte Hårderup från Larsson furniture, bollarna är lite mjukare att gå på och den gråa färgen har inget lila/blått i tonen.

 • pernilla skriver:

  Jag jobbade tidigare med mattor och när man går och tittar på Domotex, den stora mattmässan i Hannover, kan man tydligt se att de flesta mattleverantörer tillverkar den här typen av mattor. Det är enligt min mening en inköpt design och inte något unikt som företagen själva har tagit fram. Däremot kan ullkvaliteten skilja sig åt rejält mellan de olika tillverkarna, därav prisskillnaderna.

 • Anna skriver:

  Hays matta ligger på samma pris som den andra mattan! Alltså 5499 kr för den storleken, vill inte vara besserwisser men vet att de kostar lika mycket!

 • Anonym skriver:

  Nu var det väl inte prisskillnaden utan likheten som var problemet. Hur mycket design måste man addera på en produkt för att få kalla den sin egen egentligen? Märkligt. House Doctor faller ju ofta i den här inköpsfällan där någon åkt till Asien och satt deras logga på produkter som även säljs i andra butiker fast utan att det är deras design…

 • Anonym skriver:

  Här är Gulleds riktpriser ink och ex moms på den mattan https://www.gulled.se/products/peas-rug

 • Eva skriver:

  En vän till mig köpte en liknande matta i Indien 2008. Att säga att Hay var först med denna typ av matta är kanske som att säga att Pappelina var först med att väva plastmattor?

 • Trendenser skriver:

  Precis. Visst är det märkligt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.