Annons

Lika som bär: Glaslampor

Lyktan Bankeryd är ett svenskt belysningsföretag som fått ohämmat mycket credd för sin senaste kollektion av glaslampor, som ligger helt i linje med rådande efterfrågan. Välförtjänt. Men. Varför är det ingen i etablissemanget som vågar ifrågasätta somliga lampors slående likheter med redan befintlig design i samma genre. Som här till exempel. Är den ”nya” lampan Hollie inte väldigt lik Ballroom så säg? De andra grejorna i deras sortiment må vara toppen, men sånt här får inte tummen upp av mig. 
Original: Ballroom i handblåst glas, säljs bl a på Artilleriet. Pris 2185 kr
Lookalike: Hollie från Lyktan Bankeryd. Pris 948 kr 

Kategorier:

Kommentarer

 • Jämtlandshanna skriver:

  Ja, va konstigt att ingen tagit upp det. Det är ju inte mycket som skiljer dem åt.

 • Maria skriver:

  Ajajaj!

 • Camilla Brøyn skriver:

  Tack för att du uppmärksammar den ökande plagieringen i designvärlden! Jag kan inte förstå varför det bara får fortsätta. Luddiga lagtexter och dyra rättsprocesser som den "lille" designern inte har möjlighet att driva gör att det säkert bara kommer öka. Om ett bolag ser att det inte får några konsekvenser, så kommer flera att haka på tror jag. En annan sida av saken är att mycket av designen i dag kopieras via sociala medier och internet generellt -där små designers delar med sig av sin produktion, vilket i sin tur plockas upp av fabriker och producenter i Asien som säljer in det tillbaka till skandinaviska bolag på inköpsresa. Det är mycket billigare att bara köpa in något färdigdesignat än att anlita en skandinavisk designer. Och sen kan man skylla ifrån sig utan att ta konsekvenserna. Bitter? nä.. 🙂

 • Lena skriver:

  Du gör en fantastiskt bra insats när du regelbundet uppmärksammar plagiering på din blogg. Just i detta forum tror jag du når ut till många som aldrig tänkt på att detta skulle vara något problem. Hedervärt och viktigt.

 • Lyktan Bankeryd skriver:

  Vi och Ballroom har samma leverantör. Ballrooms hänger i leverantörens showroom och är en standard produkt. Den finns därför förmodligen i fler länder. Vi gjorde om den för att bli lite mer unik. Större och med ett annat fäste. Skillnanden i pris är dock väldigt stor, med tanke på att det är samma glas men vår är större. Så ibland kan "lika som bär" ha en naturlig förklaring. / Maja Norburg – Lyktan Bankeryd

 • Lyktan Bankeryd skriver:

  Hör ser ni samma lampa i USA och Canada. Där är den ritad och designad av Jereny Pyles för företaget Houzz. https://www.houzz.com/photos/4409321/Solitaire-Modern-Pendant-modern-pendant-lighting.
  Vill bara föra in i debatten att design ibland är en vidareutveckling av en produkt som finns i leverantörernas sortiment. Som med det runda glaset i det här fallet som finns i olika färger. Sen gör respektive företag sin version av den. Företaget Houzz har gjort sin version där hålet är neråt och vi har gjort vår. Vems lampa som är orginal är lite svårt att säga.

 • Josefine skriver:

  Med tanke på informationen från Lyktan Bankeryd kan man nu snarare ställa sig frågan om man inte borde göra tummen ner för Ballroom som säljer samma produkt för tokmycket mer pengar?

 • Karin Eriksson skriver:

  2003 gjorde Sheldon Cooney den fina lampan Bulldog light, det ser ju ut att ha varit en "inspiration"
  https://mocoloco.com/archives/001415.php

 • Frida skriver:

  Lyktam Bankeryd: Jaha, är det så er designprocess går till? Jag trodde ni hade formgivare som själva ritade era produkter, inte att ni bara justerade befintliga mallar från era fabriker. Det är inte vad jag kallar kreativ stolthet.

 • Lina skriver:

  Att hänvisa till någon form av framtagen standardmall i en katalog hos leverantör för att sedan peka ut för produktion känns som ett alldeles utmärkt sätt för BÅDE frånskriva sig själva branschansvar och att samtidigt bidra till fler än ett sätt att främja plagiatkulturen. Grattis. Eller inte.

 • Simon skriver:

  Fast Frida är det inte lika illa med Ballroom då? Om alla använder sig av samma leverantör så är det ju snarare att Definera som en industristandard lampa?

 • Frida skriver:

  Simon: Jag trodde upphovsrättsskyddet hörde till formgivaren och inte fabriken?

 • Simon skriver:

  Frida: Det är klart att det gör det.
  Men såsom jag tolkade det från Lyktan Bankeryd har både de och BallRoom använt sig av samma tillverkare och köpt in glaset som det är. Och om det skulle vara så, skulle ju alla de som använt sig av glaset gjort sig skyldiga till samma sak, dvs små justeringar på ett befintligt standardglas.
  Men jag är för dåligt insatt i vem som gjort vad och liknande så jag lämnar det därvid.
  Jag köper själv alltid original ska tilläggas, men inte det här fallet låter det i alla fall från Lyktan Bankeryd som att det snarast är den tillverkande fabriken som har originalprodukten och licensierar ut den.
  Allt gott. Simon.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.