Annons

Lika som bär: Nagel-ljusstaken

I svallvågorna efter Formex har kritiken från press och bloggare mest kommit att handla om bristen på ”trendgrad” i entréutställningen och nyhetsvärde hos utställarna. Och visst, det var trist och tröttsamt för alla som förväntade sig mer än det deskriptiva och upprepande. Men branschen kommer knappast dö ut för det, som någon påstod. Däremot undrar jag varför INGEN i etablissemanget (hallå influencers och branschtidningar, vakna!) vågar ifrågasätta och kritisera rundgången och det lavinartade kopierandet eller ”frikostiga inspirerandet” som eskalerat de senaste åren. Den här gången var det ju rekordmånga företag som presenterade ripoffs på designklassiker, eller på varandras tidigare kollektioner eller på (värst av allt) unga formgivares idéer. DET är ett fenomen som gör mig betydligt mer upprörd än att den övergripande konceptualiseringen sköt snett och att det var tunnsått med herrejössesnyheter. Jag noterade över 50 lookalikes innan jag blev så för-i-bannad att jag tappade räkningen. Med det sagt så har jag uppslag för resten av årets ”lika som bär” inlägg. Först ut? House Doctors variantNagels klassiska ljusstake
Orginalet: Caesar Stoffi & Fritz Nagels klassiska modulljusstake från 1965. Finns även i nyproduktion.
Lookalie: House Doctors nya modulljusstake Molecular 3

Kategorier:

Kommentarer

 • Hannasinspo skriver:

  Den här kategorin är grym, och jag älskar att du biter ifrån. Det behövs!

 • Hannasinspo skriver:

  Den här kategorin är grym, och jag älskar att du biter ifrån. Det behövs!

 • Det är så tråkigt och ja helt besynnerligt att det är på det viset och som du skriver, det känns som att ingen bryr sig längre.
  IKEA som har slagit ut stora delar av de små möbelhandlarna i Sverige är inte direkt sena att kopiera eller göra liknande varianter, och jag tror att mindre företag använder det som en ursäkt, "Kan IKEA göra så utan att bli ifrågasagda, så kan väl vi".Ett lysande exempel är ju IKEA’s senaste rip off på Asplunds byrå Snö.
  Jag håller med dig, man blir arg och frustrerad och det känns som om talar för döva öron.
  Inredningshjälpen/Anette

 • Proforma - Irene skriver:

  Tråkigt! Och sååå dålig fantasi! Gissar att du också sett Blomsterlandets kopiering på Kubusljusstaken!?

 • Sarah skriver:

  Åh så bra skrivet Frida!! Jag höll själv på att sätta kaffet i vrångstrupen igår när jag såg en annons från Rusta där de visar upp nya kudden Stensöta. Likheten med Svenskt Tenns variant, och original, av kudde med EXAKT SAMMA NAMN är äcklig. Kommer ett inlägg hos mig om detta på torsdag. Fy!

 • Anonym skriver:

  Heja Frida för att du tar upp detta fenomen så starkt i din blogg! Man blir trött på den short cut som så många tar. Till slut vet man inte vem som kopierar vem utan är intrasslad i ett nät av kopior och lookalikes. Själv jobbar jag med design för Canada Goose Home och jag försöker hela tiden hitta en väg som både är kommersiell och unik för oss utan att kolla in vad konkurrenterna gör hela tiden. Man måste våga vara mer fri och ha respekt för produkter som andra jobbat fram i egna designprocesser. Kör på med dina tydliga påpekanden! Thumbs up!

 • Det var jag som skrev inläggen ovanför. Missade bara att identifiera mig! Sorry!

 • Ja, frågan är varför designavdelningarna känner sig manade att ta fram snarlika produkter för oss konsumenter. Klassiska former är i ropet – märks framförallt på alla relanseringar – och möjligen kan man inte uppfinna hjulet på nytt varje gång. För gemene man som handlar ute i butik ser man nog inte ofta en kopia, utan snarare en form som tilltalar när man köper. För att identifiera kopior krävs ju en viss förkunskap som inte alla har – men man kan ju förvänta sig att de som sitter och designar i de stora företagen har koll på klassikerna.

 • Chatrine skriver:

  När vi startade vårt möbelföretag fick vi rådet att skippa mönsterskydd av vår affärsutvecklare eftersom det bara var en onödig (och stor) utgift.
  De stora ändrar nån liten detalj och sen kör de på och struntar i att de kopierar någon annans design.
  Vi fick jobba på att få fram att våra möbler är handgjorda och av massiva material istället och hoppas att kunderna ser värdet av det.

 • Marianne Persson skriver:

  Kanonbra Frida, själv skulle jag bli helförbannad om jag kom på en ny design och därefter ser att andra kopierar den/det, grrrr …….! MCP

 • Fanny skriver:

  Men herregud, över 50 (!) lookalikes? Det är ju helt galet!

 • Anonym skriver:

  Håller med dig! Hetsen på nyheter är ju snarast osund så det är väl inget att reta upp sig på egentligen men den stegrande acceptansen för kopior och skit? Kom igen, ifrågasätt mer istället för att köra spara slösa som Allt i hemmet…. Men "etablissemanget" vågar nog inte stöta sig med sina annonsörer? :/

 • Li skriver:

  Hej Frida! Du har så rätt men jag tänker att du kanske borde ändra namnet på denna kategori. Lika som bär låter lite fint och oskyldigt i sammanhanget. Det kanske borde heta något i stil med designtjuvar eller svarta listan el liknande så att det blir negativt att omnämnas i dessa inlägg.

 • Anonym skriver:

  Tyvärr tycker jag man ser det här gång på gång hos just House Doctors som ändå har ganska saftiga prislappar. Visst är det illa när man ser det hos budgetkedjorna men där är det ändå mer att räkna med och man vet att man får något som inte uppfyller samma kvalitetsnivå.

 • Ingela skriver:

  Äntligen! Tack för att du vågar ifrågasätta House Doctors design. House Doctor har kopierat tex Höganäskrus, se deras Planter Potter. Begriper inte varför dom får så mycket plats i bloggar, för mej känns det som rena Fake marker, utan att vara speciellt billigt, vem vill ha dyra kopior? Hela "House Doctor grejen" är intressant, varför blir de så hyllade i bloggvärlden?

 • Emma - By Emma skriver:

  Fortsätt att ryta ifrån ordentligt Frida. Debatten behöver belysas ännu mer!
  Kram!

 • Reagerade på exakt samma sak. Skrev om House Doctors fina hyllor som är sorgligt lika de från Frama.

 • Martin skriver:

  Väl skrivet och väl underbyggt, hade dock hoppats på en ännu argare, snudd på blint rasande Frida. Det var väl kvällstidningsrubriken på Facebook som fick mig att hoppas 😉
  Summan av kardemumman – du har rätt, helt rätt – varför säger ingen någonting/någon ingenting?
  Kram!

 • Anders skriver:

  Även ellos är rätt duktiga på att kopiera. Kubhylla = Muuto’s stacked ,LOOK SPEGEL = Gubi Adnet, Steghylla = Libri från Swedese… listan enbart från Ellos kan göras lång.

 • sofia PR skriver:

  Håller med! Det värsta av allt är att det är så få frilansande unga formgivare som uppmärksammas i media, ibland hinner vi inte ens märka att de kopieras av större etablerade företag..
  Det finns en massa nytänkande där ute men det är inte det som får synas på Formex första parkett, eller i tidningar..
  Puss o kram

 • Jannice Wistrand skriver:

  KAN BARA HÅLLA MED DIG FRIDA! Tanken slog mig och jag blev så makalöst upprörd, och blev så glad när jag såg att du tog upp det här. Vi stod länge och pratade om just denna produkt i montern. Gahhh! Sorgligt!
  Jannice

 • Ja suck alltså. Saknar ord… trist med alla dessa kopior.

 • Bra rutet Frida, heja dig! Det är nästan läskigt hur många varianter av nästan likadan produkter det finns därute. Och jag som jobbar med nystartade och passionerade formgivare hela dagarna får alldeles ont i hjärtat av att se när det händer (och det händer ju verkligen hela tiden).

 • Emmeline skriver:

  På Ellos, Åhléns och HM home sitter det inga riktiga designers, bara människor anställda att hålla koll på vad som är trendigt bland inredningsintresserade, så de kan kopiera riktiga designers hårda arbete och levnadsbröd och sälja till massorna.

 • Johanna skriver:

  Hej, bli så glad när jag fick se detta inlägg. Har precis kommit över 5 st nageloriginal från förr. Dock ät jag lite konfunderad, de 5 jag har är likadana som de på bilden med tomrum i mitten, men de på "dukat bord" å i de flesta tidningar å reportage är med en trekant i mitten. Finns de olika varianter eller är mina också "kopior" men från förr?? Älskar dem ändå såklart å han jag köpte av hade de med trekant också å sa att om jag ångra mig kunde jag komma tillbaka å byta till de andra som han också berättade att de flesta köper…så nu är jag som sagt förvirrad, producerades det flera varianter??

 • Anonym skriver:

  Hej Frida & Johanna.
  Tack Frida för ett bra inlägg!
  Jag tar mig friheten att svara Johanna. Hoppas ok.
  Nagel har tillverkats i fler olika varianter på 60-70-talet. Huruvida dina är original eller ej kan säkert en antikhandlare svara på. Alla Nagel bygger på denna trekantsstake som byggs ihop i moduler. Det finns/fanns ex modeller i mässing, skålar att bygga på med och även olika utseende på just modulerna. De här modellerna är svårare att hitta, även på andrahandsmarknaden, men ex Bukowskis har ibland något exemplar. Den modell vi säljer på dukatbord.se var den populäraste på sin tid och är därmed även den man nu valt att ta upp i produktion igen. Grattis till dina Nagel.
  Hoppas du blir lika glad för dem som vi är för "våra".
  MvH Caroline

 • caroline skriver:

  Inlägget ovan är inte från anonym utan från oss.
  Ibland går det lite för fort att tryck på "skicka" 🙂

 • Anonym skriver:

  Om "riktiga" designers lärde sig tänka mer kommersiellt kanske det här problemet inte skulle existera? De får ju bara utveckla sin konstnärliga sida på skolorna och verkar ju tro/bli indoktrinerade att det är fult att tjäna pengar på sitt levebröd….

 • Johanna skriver:

  Tusen tack!! Caroline, hade hoppats det skulle vara ngt i stil med det du skrev, så glad jag blir när det nu verkligen var så… Jag tänkte de skulle pryda min flygel där hemma så nu blir det till att hem å polera!! Är superglad för dem, tack igen för snabbast svar Caroline, kram från Johanna

 • Ja jättebra att du skriver ärligt och öppenhjärtigt! Och vilka lika ljusstakar. Kika på dessa påslakan, visst är de också lika!?
  https://designbyemlson.com/2014/august/two-of-a-kind-paslakan.html

 • Villy skriver:

  Hej Frida. Jeg synes det er en fantastisk ide at du bringer til dagslys sådane kopiprodukter og jeg er rigtig glad for at I svenskerne har mod og lyst til diskutere kopi- emne. Her, i Danmark, vi lukke bare øjne og siger "De må det selv om". Så godt gået, Frida!

 • Caroline Melin skriver:

  Hej Frida.
  Tråkigt med kopior.
  Ett annat exempel på en nästan pinsam kopiering på formexmässan är Ernst Kirschteiger´s(stavning?) replika av Desinern Maria Anderssons "Splash"-ljusstake. Det som kanske gör det allra mest tydligt, förutom att de två ljusstakarna är nästan IDENTISKA, så när som på en ljusmanchett, är att Ernst´s Team besökte Andersson’s Designs monter på Formax i januari och beundrade just denna ljusstake…
  Bild på de båda hittar du och alla andra på:
  https://www.facebook.com/anderssonsdesign

 • Anna skriver:

  Hej Frida!
  Jag har precis upptäckt Nagelljusstaken och har en fråga om den. Finns det olika modeller av modulerna? De som är på bilden och de som visas när man följer länken för nyproduktion är inte likadana.
  Hej från Anna

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.