Annons

Milanomässan Salonde del Mobil 2014 – En kort reserapport

Jag lovade ju en reserapport från Milanomässan som jag besökte tidigare i veckan, men eftersom jag åkte raka spåret till IKEA Uddevalla (för att föreläsa på deras kundkväll) när vi hade landat i Sverige igen så dröjde det en liten stund innan jag lyckades få upp det här inlägget. Men bättre sent än aldrig, right? Här kommer en summering av veckans snabbvisit i Italien!
Jag blev nerbjuden på en pressresa med Ford (som lanserade en ny konceptbil på plats) och fick möjlighet att ta med mig en bloggkompis. Tant Johanna som driver Lovelylife.se hängde på.
Vi började med att fördjupa oss i trender och produktutveckling med ett megalångt perspektiv. Visste ni att bilbranschen har en tidshorisont på cirka sju år när de tar fram en ny bilmodell?
Just därför måste de ju ha stenkoll på kommande design- och konsumtionstrender, vilket också gjorde det extra intressant att lyssna på deras expertpanel. För fler bilder och tweets kolla in #fordvignale
Efter pressvisningen fick vi några timmars fri lek för att spana in årets möbelnyheter! Vad vi såg när vi sprang genom mässan? Scrolla och kolla för några supersnabba slutsatser.
Årets färg?

Den roströda. Överallt, i varendaste monter, såg man kombinationer av olika vinröda och roströda toner, som mötte gammelrosa, laxrosa och orange mot en bas av grått och beige.

Den här bilden på Vitras kontorsstolar summerar den färgskala som var genomgående i hall 16 och 20.

Årets växt?

Japansk lönn. Nu är det röda- och brunbladiga växter som gäller för hela slanten. Bilden är tagen i Morosos monter som var övertydligt dekorerad med ovan nämnda miniträd.

Årets möbeldetalj?
Rörmöbler. Eller vad man nu ska kalla de här böjträliknande stolarna tillverkade av lackade stålrör. Här ser ni uppsnackade BdBarcelona som visade en ”Salvador Dali” kollektion.

Årets monterdetalj?

Ni som besökt ett par mässor förstår vad jag menar. Man brukar kunna se en minsta gemensam nämnare i monterkulisserna. Ett tag körde ju alla utställare med plywood sen kom den korrugerade plåtens storhetstid och därefter de stora fotofonderna. I år? Pegboards. Hålmönstrade verktygsskivor.
Årets träslag?
Förutom fortsatt mycket nordiskt ljusa, såpade och vitpigmenterade träslag som här ovan (en möbel-/belysningsnyhet från Iittala)…
… så tyckte jag mig se allt fler mörka inslag liksom honungsfärgad bets / lasyr. Bland annat i Arteks monter som lanserade sin klassiska pall i nya färger. Tänk Art Deco möter sent 60-tal.
Vi flög ju hem från Milano när det var flera dagar kvar på mässan – men jag har fortsatt hålla koll via mobilen. Vill du spana in Salone på distans kan jag verkligen rekommendera Instagram i år. Bra flöden finns bland annat hos @trendstefan, @emmaolbers, @lottaagaton och #salonedelmobile

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kommentarer

 • Helén skriver:

  Klockren rapport och fina bilder!

 • Lina skriver:

  Va höstigt det känns med vinrött men kul att veta vad som väntar. Tack för rapporten!

 • Johanna B. skriver:

  Vad härligt!

 • Fanny skriver:

  Åh, kul att se Frida! Verkar vara en rolig mässa 🙂 Tack för din rapport! 🙂

 • A. skriver:

  Tack för att vi fick hänga med på ett hörn 😉

 • isabella skriver:

  snygga saker!! jag ska precis byta bloggadress, vad tror du om det?? 🙂

 • Emma - By Emma skriver:

  Superb rapport som vanligt. Och så högt du hoppar!;)
  Kram!

 • Medelmamman skriver:

  Åh – lyxbil, det gillar vi som inte vill vara medel! 😉 Kanske kan ha annat än BMW som målbild framöver. Men konceptbil – när kommer den irl då?

 • Charlotte skriver:

  Mer möbelmode i Milano..!

 • Ulrika skriver:

  Hej
  Snygg jacka du har kan du snälla avslöja var den kommer ifrån?
  Ulrika

 • Olivia skriver:

  Vad kul!

 • Stina skriver:

  Snygga brallor! Var hittar man såna om man inte tillhör Sveriges medellängd, dvs kort!

 • MariaDeJure skriver:

  Jag ligger efter i min bloggläsning och såg först nu att du varit på IKEA i min hemstad. Så himla typiskt att jag missade dig 🙁

 • Trendenser skriver:

  Hej och tack! Jackan/kavajen köpte jag alldeles nyligen på Zara. Borde finnas kvar i deras sortiment. Hälsningar Frida

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.