Annons

Lika som bär: Mönstrade mattor

Medan jag landar lite och samlar intrycken efter Milano får ni gärna hjälpa mig reda ut en sak. Jag blev minst sagt förvirrad efter att ha läst den här nyheten om att French Connection lanserat en ”egen” home collection. Menar FC att de ”designat själva”? Eller har de blivit återförsäljare av House Doctor? Me not understand. För är inte dessa mönstrade mattor förvillande lika så säg? I alla fall om man bortser från att den ena drar svagt åt blått. De heter till och med samma, men har olika storlekar och prislappar? 
Matta 1: French Connections Block pris 75 pund (one size med mått 120cm x 80cm)
Matta 2: House Doctors Block, pris 899 – 1719 kr (finns i måtten 160×230, 90×200 och 70×240 cm)

Kategorier:

Kommentarer

 • Sofie Sjöström skriver:

  Det är nog så att båda företagen köpt från samma fabrik i Kina. Tveksamt om designen ligger hos företagen. Den är nog kapad från någon stackars designer….

 • Anonym skriver:

  Ja… Har inte House Doctor hamnat i samma situation tidigare med samma grejor som Lagerhaus?

 • De var väldigt fina båda två. Men med tanke på att det verkar som att ingen av företagen ligger bakom designen så hade jag köpt den billigare varianten. Varför betala extra bara för att få ett speciellt märke på etiketten liksom..?
  kram /iris

 • Johanna B. skriver:

  Här handlar ju likheten inte om skillnaden i priset eller om någon var före den andra eg (även om HD var först) utan om att båda företagen utger sig för att ta fram egna produkter fast de uppenbarligen inte gör det. Skyll er själva men framförallt sluta varumärke andras formgivning med er egen logga. Pinsamt för båda faktiskt!

 • Lisa A skriver:

  Mönstret är väldigt likt, om inte identiskt, ja. Men är väl inte nytt, känns likt många kelim-aktiga mönster?
  FC:s block tycks vara ett tryckt mönster på en finare vävd textil. Medans HD:s är vävd med ett kraftigare garn.
  Men som sagt, mönstren är kusligt lika.

 • Lisa A skriver:

  Eller när jag kollar igen, är nog båda tryckta mönster. Nåväl, bevisar väl bara ytterligar likheten! 🙂

 • Johanna skriver:

  Hejsan, 🙂
  Detta är samma sak som det superbra inlägget om "Anna O´s", Åhléns och Ellos kuddar som du skrev om 2011. Jag blir faktiskt illa berörd över hur dessa stora företag tjänar storkovan på fattiga arbetare i Indien, Kina, Afghanistan och Bangladesh och andra länder utan vidare männskliga rättigheter. Jag skulle vilja att de som verkligen komponerar mönstren och föremålen lyfts fram och får en skälig ersättning för sitt arbete i stället för att multimiljonföretag lanserar produkterna som sina egna och sätter tjusiga lappar på dem och sedan drar in orimliga vinster medan arbetarna får jobba 17 timmar per dygn för ca 8kr. Det är ändå bra att det visas att det går till på det sättet genom att flera företag köper in samma varor, inköparna åker ner och pekar på färdiga koncept och produkter och säger; "vi beställer si och så många i den och den storleken" mer "design" än så ligger det inte bakom från deras sida. Man kan räkna med att storföretagen annars hade legat i luven på varann med mönsterskydd och patent.
  Jag tycker att vi konsumenter ska ställa högre krav, skicka ett mail till företagen och fråga om arbetsvillkoren för dem som tillverkar produkterna, ifrågasätt varför andra företag säljer liknande produkter till billigare eller dyrare priser, får arbetarna ut en skälig lön hur är deras arbetsmiljö, går deras barn i skolan?
  Då kan vi få en förändring och verkligen njuta av de föremål vi köper och tänka att personen som vävt mattan eller sytt kudden verkligen har det bra, i alla fall har du som tryckt på företaget försökt att göra allt i din makt för att det ska vara så.
  Vill tacka för en fin blogg med mycket inspiration. 🙂
  Mvh, Johanna

 • Jag instämmer med det som Johanna skriver här ovan.
  Högst troligt att det går till just på det viset. Att ta fram egen design och tillverka i egna fabriker skulle vara allt för kostsamt för ett företag som säljer relativt billiga produkter.
  Och som sagt, bakomliggande orsak är vår ständiga jakt på produkter som "ser bra ut" men som kostar lite.
  Anette/Inredningshjälpen

 • Dina skriver:

  HD har ju själva "inspirerats" av andra designers. Jag blir grymt förvirrad över vem som egentligen var först med idén. Som den här du skrev om tidigare: https://www.nordicdesigncollective.com/se/inredning/ljusstakar-ljuslyktor/ljuslykta-i-porslin-mindre.html
  Jag ser samma design överallt! Jag tror faktiskt inte att alla har kopierat denna rätt så anonyma designer, kan det inte vara så att designern själv har sett något liknande och kopierat omedvetet? Det är egentligen inget fult, sällan är våra idéer helt unika. Det känns bara lite märkligt att en konstfacksstudent med egen ateljé och smutsiga snickarbyxor blir mindre ifrågasatt än ett storföretag. Visst kopieras det orättvist, men det görs på alla nivåer.

 • Johanna skriver:

  Självklart "inspireras" designers av vandra men finessen är att göra något eget av den inspiration man får. Anledningen, för min egen del, att inte ifrågasätta en konstfackelev med egen ateljé lika mycket som ett storföretag är att konstfackeleven troligen inte tjänar miljoner genom att sömmerskor svimmar av uttorkning i smutsiga fabriker för minimala löner. Hittar man ingen känd designer listad på produkter man köper kan man vara rätt säker på att de är tillverkade och formgivna i förväg i något låglöneland.

 • Johanna skriver:

  Självklart "inspireras" designers av vandra men finessen är att göra något eget av den inspiration man får. Anledningen, för min egen del, att inte ifrågasätta en konstfackelev med egen ateljé lika mycket som ett storföretag är att konstfackeleven troligen inte tjänar miljoner genom att sömmerskor svimmar av uttorkning i smutsiga fabriker för minimala löner. Hittar man ingen känd designer listad på produkter man köper kan man vara rätt säker på att de är tillverkade och formgivna i förväg i något låglöneland.

 • Företagen har gjort inköpsresor österut… …och plockar ihop produkter till egna kollektioner….

 • Sanna skriver:

  Hej! Vet du om det finns någon bra kopia på FL/Y taklampor? Jag letar efter en i den stilen, men gärna helt glasfärgad (genomskinlig. Vore superbra om du hade nåt tips! Älskar verkligen de här inslagen i din blogg 🙂 Ha en fin påsk!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.