Annons

FAQ: Jobba med inredning och styling? Utbildningar och tips!

Varje vecka får jag läsarmail med frågor om inredningsutbildningar och kurser i inredningsstyling. De flesta undrar om  ungefär samma saker. Ni vill ha tips på bra skolor, distanskurser och praktikplatser. Det är också många som googlar sig hit till Trendenser för första gången efter att ha sökt efter yrkesutbildningar och praktik för inredare. Så. Till alla er. Här kommer en FAQ!
 
Vilken utbildning ska man satsa på om man vill jobba med inredning? Min omedelbara motfråga blir då: Vilken typ av inredning tänker du på? Är det mäklarstyling, heminredning för privatpersoner, butiksinredning, inredningsarkitektur / offentlig miljö, redaktionella jobb eller reklamstyling du ser framför dig som yrke? Din framtida inriktning spelar nämligen stor roll för valet av skola. Här är några tips! Fyll gärna på kommentarsfältet med fler (eller dela dina erfarenheter där) så samlar vi allt på ett ställe. 

INREDNINGSARKITEKTUR

För dig som är intresserad av inredningsarkitektur och möbelformgivning finns en högt aktad utbildning på Konstfack i Stockholm som är på 180 poäng dvs 3 år. Antagningen baseras dels på arbetsprover men också på en konstnärlig bedömning. De flesta som söker brukar därför ha läst någon typ av förberedande utbildning exempelvis på folkhögskola innan.
 
INREDARE / RUMSGESTALTARE / SCENOGRAF
-Man kan också bli inredningsarkitekt efter att ha läst Konstnärligt kandidatprogram i design på HDK i Göteborg. Den utbildningen ger dig kunskaper inom området som inredningsarkitekter arbetar med, men utbildningen ger dig även kunskaper och färdigheter inom rumsgestaltning; utställningar, scenografier, privata och offentliga inredningsuppdrag mm.
-Vill du gå en förberedande kurs inom inredning, färg, form och rumskomposition finns det en ettårig utbildning på Vindelns Folkhögskola. Mer information här!
 

INREDNINGSSTYLIST FÖR REKLAM & TIDNINGAR
För kommersiell inredningsstyling till exempel inredningsreklam eller för redaktionella jobb i tidningsbranschen höll Lotta Agaton tidigare en rad uppskattade kurser på Beckmans. Nu finns de inte mer, så det bästa sättet att lära sig stylistyrket är nog försöka få en praktikplats eller assistentplats hos en erfaren och etablerad stylist. Läs det finstilta i inredningsmagasinen, kolla vem som har gjort jobb du gillar och ta kontakt med dem!

MÄKLARSTYLING / HOMESTAGING
Vill du jobba med mäklarstyling vet jag ingen utbildning som jag personligen kan gå i god för, där är mitt råd istället att söka praktik hos någon som är etablerad och duktig i just din stad. Var dock beredd på att det kommer vara en oavlönad praktik-/lärlingsplats.
 
INREDNINGS- & BUTIKSKOMMUNIKATION / DEKORATÖR
 -För inrednings- och butikskommunikation finns en högskoleutbildning i Växjö på 180 poäng. Här hittar du en tidigare inredningsstudents utvärdering av just det programmet.
– Man kan också bli butikskommunikatör eller Visual Merchandiser på Handelsakademins YH-utbildning. Den finns i Stockholm, Göteborg och Haparanda. Läs mer här!
– För dig som är eller vill bli Visuam Merchandiser finns en populär utbildning vid Leksands folkhögskola den heter Certifierad Visual Merchandiser. Du hittar kursen via den här länken: https://www.entreprenorskolan.com/certifierad-visual-merchandiser/
 
 
PRAKTIKPLATS INREDNING & STYLING
Återigen, vilken typ av inredning du vill jobba med blir helt avgörande för vilken slags praktik du ska söka. Ett genrellt tips är att kontakta personer du ser upp till inom just din bransch, och våga fråga. Det värsta som kan hända är att du får ett nej. Visa nyfikenhet och arbetsvilja, var beredd på att jobba hårt och erbjud dig att gå parallellt utan ersättning under en tid (om du inte har CSN-berättigad eller avlönad praktik via din utbildning). Många i branschen jobbar ju kvällar och helger så även om du har ett ”vanligt” 9-5-jobb att sköta på dagarna kan det finnas möjlighet till lärlingsuppdrag på obekväm arbetstid.
 
KURSER FÖR PRIVAT INREDNING
Vill du jobba med privata hem eller vill du förkovra dig själv, för att bli bättre på att inreda ditt eget boende så kanske Folkuniversitetet, Medborgarskolan, Inredningskurser.se eller Sköna Hems inredningskurser med olika svårighetsgrad kan vara ett alternativ. Även inredningsbloggare som Hildur och Lisbeth erbjuder distanskurser och veckoslutskurser som kan vara värda att kolla in.
 
KURSER FÖR INREDNINGSBLOGGARE
Det finns inga officiella kurser för inredningsbloggare (ännu) men jag, Annakarin Nyberg och Underbaraclara har tagit fram en genrell bloggskola i tio steg där man kan lära sig mer om hantverket. Utbildningen är helt digital och kostar 149 kr. Tyskamerikanska bloggaren Decor8 har en kursserie som hon kallar Blog Your Way, men man ska komma ihåg att det finns vissa kulturskillnader i sättet att skriva och fota inredning mellan USA/Europa vs. Skandinavien. Skulle ni vara intresserade av en renodlad utbildning om ”nordiskt” inredningsbloggande (med tips på hur man tar bättre bilder på interiörer, lär sig leta nyheter, jobba med annonsörer, resa på mässor och andra mer specifika inredningsfrågor). Lägg ett mail till mig och berätta vad du vill lära dig samt vad du skulle vara beredd att betala för det, så ska jag fundera på en vidareutveckling! Jag nås på frida (snabel-@) trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Emma skriver:

  Hej Frida.
  Jag kommer ihåg att du brukar läga upp original vs kopa här inne ibland och ville bara tipsa dig.
  Delta stolen från Can Can är en klockren kopia av Hans Wegners Y-stol. Ett litet fredagstips till dig från mig. Kanske har du redan haft med den en gång tidigare.
  Du kan kika på min blogg där jag lagt upp de båda.
  Jag önskar dig en fantastisk helg!
  Kram
  Emma

 • Hej!
  Jag vill gärna lägga till ett tips. Jag gick nämligen en väldigt bra och businessinriktad skola i London. Den var straight forward sa att säga, vi lärde oss mkt pa kort tid, bade vad det gäller inredning men ocksa hur man kan tjäna pengar pa det. Och de har ett väldigt bra kontaktnät för att söka praktikplatser/jobb efter utbildningen.
  https://www.klc.co.uk/
  Att jobba med inredning är verkligen livet!
  Skrivet av en som jobbar med inredning av 5-stjärniga hotell idag 🙂
  Ha en trevlig helg Frida! Kram

 • Fanny skriver:

  Det här inlägget kändes ju väldigt passande nu 😉 Och en kurs för inredningsbloggare ger jag två tummar upp till!! 🙂 Ha en fin helg Frida!

 • Linda Hedström skriver:

  Hej Frida! Bra inlägg, tror många undrar vart de kan utbilda sig för ett jobb inom inredningsbranschen. Vill tipsa om den högskoleutbildning jag själv gått. (Jobbar idag som inredare mot offentligmiljö, tex företag och skolor) utbildningen finns på MDH I Eskilstuna och heter Rumslig Gestaltning 180hp. Se länken: https://www.mdh.se/utbildning/program/rumslig-gestaltning. Mina kursare både från mitt år men också från innan och efter har liknande jobb som mig, men andra jobbar på arkitektkontor, som designers av utställningar och mässor, butiksinredning etc. Utbildningen är bred så går att nischa sig mot det man är mest intresserad av.
  / Linda

  • Medya skriver:

   Hej!

   Jag tänker söka den programmen men undrar om man får jobb efter utbildningen eller bör man studera vidare till arkitekt?

 • Johanna B. skriver:

  Tusen tack! Mycket bra summering för mig som letar utbildningar för att jobba med inredning.

 • Catarina skriver:

  Här kommer fler tips på utbildningar:
  Inredningsskolan i Umeå som har en distansutbildning på 25%.
  Sunderby folkhögskola – har en kurs en på heltid Färg, form och inredning och en på distans på 25%.
  SverigeFinska folkhögskolan i Haparanda – har en kurs på heltid till inredare och en allmän kurs med inriktning inredare, som också är på heltid.
  SverigeFinska folkhögskolan har kurser på heltid till ljusdesigner, allmän kurs med inriktning ljusdesign, särskild kurs ljusdesign samt ljusdesign och gestaltning på distans 25%.

 • Bra info Frida och härligt att flera andra redan delat med sig av tips och erfarenheter! Tummen upp!
  Kram Anette

 • Jennie skriver:

  Hej!
  Jag vill också tipsa att det finns ett till designprogram i Växjö med inriktning hållbar utveckling. Det är liknande HDK´s utbildning och är på 180hp. Det finns så mycket annat än bara Konstfack och HDK och det tycker jag är värt att ta upp 🙂
  Klicka er in på https://lnu.se/utbildning/program/DGHUT och läs mer om utbildningen!

 • Milou skriver:

  Tusen tack för alla tips. Det är så synd att det inte finns mer här uppe i norrland bara….det gäller att försöka hitta en egen väg! Ha det gott

 • Sickan skriver:

  Du glömde nämna arkitektutbildningarna vid Chalmers, KTH, LTH och i Umeå. Som arkitekt kommer du garanterat att arbeta med inredning och eftersom de traditionella inredningsarkitektutbildningarna är på utdöende (vilket ingen i branchen kan förstå varför det händer) tar vi "hus"arkitekter mer och mer över jobben som gjordes av IA förut. Så, vill du arbeta med rum, möbler, människor i hem och på arbetsplats skulle jag verkligen rekommendera att bli arkitekt, med bonusen att du även kommer ha nog kunskap och trovärdighet att rita allt från villor till sjukhus och fabriker om andan skulle falla på!

 • Sofia skriver:

  En till utbildning som inte står med är Formprogrammet på Beckmans Designhögskola. Programmet är 180 hp, dvs 3, år och innefattar både produktdesign och rumsgestaltning. Dessutom finns Beckmans Kvällsskola med inriktning på Form som är en ettårig förberedande utbildning. Till båda utbildningarna krävs arbetsprover, mer info hittar man på https://www.beckmans.se/ansokan-till-beckmans/.

 • Marie Skoog skriver:

  Är du sugen på att byta bana?
  Inspireras på bytabana.wordpress.com

 • Maria skriver:

  Hej vill höja ett varningens finger för inredningslinjen på
  Folkuniversitet. Det var dryga 20000 kr i papperskorgen.
  Har däremot hört mycket bra om Sköna hems kurser
  som några kurskamrater tog efter Inredningslinjen och tyckte var super och betydligt mer matnyttigt.

 • Fanny skriver:

  Skulle vilja höja ett varningens finger för Lisbets inrednings- och stageingkurser. 12,000kr rakt ner i papperskorgen pluss att vi fick utså diverse otrevliga påhopp, och hon pratade skit om kursdeltagarna och kända personer inom branschen "bakom ryggen"… otroligt dålig stil och låg nivå 🙁

 • Qamilla skriver:

  Vill gärna tipsa om Inredningskurser.se som erbjuder flera mycket bra kurser, både inredningsdesigner och homestaging… Kan läsas på plats eller på distans!!
  drivs av arkitekt och man får mycket bra respons och kommunikation även om man läser distans!!

 • Lisbet skriver:

  Hoppsan, läser mindre smickrande kommentarer om mina inredningskurser här ovanför. Någon gång skall ju vara den första! Vill bara säga att det aldrig gått någon "Fanny" på utbildningen. Antar att det är någon annan kursarrangör som känner sig hotad och vill prata skit om konkurrenterna? På sig själv känner man andra 😉 Vill dessutom påpeka att Folkuniversitetets kurser håller MYCKET hög kvalitet, och hör till dom kursarrangörer jag rekommenderar. Bland andra. Men min tumregel när folk frågar om kurser att gå är: kolla vad kursarrangör och kursledare har för formella kunskaper inom sitt fackområde. Står inte det, skriv och fråga. Alla har rätt att kräva fackkunskaper, erfarenheter och engagemang, när man lägger tid och pengar på en kurs/utbildning.

 • Susan skriver:

  Jag kom precis hem ifrån en fantastisk kurs i Lisbeth Williams regi, Inredningsstyling. En mycket informativ kurs med många praktiska delmoment. Jag känner att jag har fått med mig många viktiga grundkunskaper för att skapa en bra styling. Nu är det bara att öva! Jag rekommenderar er att söka kursen!

 • Catrin Larsson skriver:

  Jag är nyligen färdigutbildad Inredare och Homestylist från Inredningsakademin i Stockholm. En distansutbildning med 4 helgträffar under en temin. Många praktiska övningar och utbildning i 3D animering. Engagerade lärare och roligt på träffarna!

 • Anonym skriver:

  Jag har gått på Folkuniversitetets/Art College, Inredning och Design.
  Vill man arbeta med inredning så är inte detta rätt sorts utbildning, jag blev väldigt besviken på innehållet och ännu mer med tanke på vad det kostade. Inte värt pengarna!
  Har även utbildat mig till Visual Merchandiser under 2 år på YH / Entrepernörskolan i Leksand. Den finns inte kvar längre utan nu har de en kortare 1årig utbildning med ett par kurs tillfällen.
  Kan vara bra att tänka på att 2 års heltidsstudier inte går ersätta med ett par kurstillfällen, för dels får man ingen examen och dels så behöver man plugga på heltid under mer än 1 år för att få rätt förståelse och för att få en riktigt examen.
  Men vill man ha ytligt förståelse för yrket så är det ett bra tillvägagångssätt.

 • Sara skriver:

  Vill höja ett varningstecken för Inredningsakademin! 30.000 i sjön! Vi har flera i gruppen som hoppade av, pga av oseriöst! Peter som ägaren heter vill bara tjäna pengar! En utav de "erfarna föreläsarna" var en från förgående grupp…

 • lisbeth skriver:

  guuud vad jobbigt alla säger olika.
  Jag vill gå en inredningskurs som såklart täcker så mycket som möjligt. distans och helst csnberättigad.
  vad rekommenderas. Jag har lång arbetserfarenhet som frisör och vill nu byta inriktning.

 • Sofie skriver:

  Jag har läst hos Inredningskurser.se och är jättenöjd. Jag jobbar nu som inredare på IKEA. Det var en rätt tuff utbildning med många moment och vissa klagade på att vi gjorde för många ritningar för hand, men det var en av anledningarna till att jag fick jobbet på IKEA. Det är bra att vi inredare börjar få en kvalitetsstämpel i branschen och blir respekterade för det vi gör av bl.a arkitekter, men man måste förstå att det krävs en gedigen utbildning och inte en kurs på någon månad.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.