Annons

Trendrapport Heimtextil 2014

Nu är vi hemma igen och det har blivit dags att summera pressresan till Heimtextil 2014. En av de största inredningsmässorna för hemtextil, tapeter och golv. Det bestående intrycket efter tre dagar var struktur. Oavsett om det var tapeter, textilier eller nya tekniker som visades så var den gemensamma nämnaren tredimensionella ytor och taktila mönster. För mig var det också första gången jag besökte Messe Frankfurt och jag vill bara börja med att konstatera att området är gigantiskt. G i g a n t i s k t !
Om man skulle promenera runt i alla hallar, våningar och gångar så motsvarar det en sträcka på 17 (!) mil. Både jag och min svägerska (som hängde med på resan) var rätt tacksamma för alla de rullband och rulltrappor som löpte mellan hallarna. Trötta fötter var bara förnamnet…
En annan stor skillnad med Heimtextil jämfört med de mässor jag besökt tidigare var det strikta fotoförbudet. Utställarna blev inte jättenöjda när man halade upp en systemkamera. Enda stället jag fick lov att fota med annat än mobilkameran var trendutställningen, därför fokuserar jag min bildrapport på den.

Under parollen Progress! hade Franklintill satt samman fyra teman med massor av varuprover från de olika utställarna: Engineer Nature, Generate Collision, Rejuvenate Craft och Exalt Purity. På mitt Instagram-konto hittar du fyra filmer som visar ännu fler av mina bilder från dem!
Engineer Nature visade gröna textilier, botanik och laboratorieutrustning i form av provrör, förstoringsglas och odlingar av olika slag. Sensmoralen var att vetenskap influerar formgivarna, att designprocessen har teknikaliserats och att vi försöker återskapa naturens egna processer.
Generate Collision var den mest färgstarka av montrarna och visade hur ny teknik möjliggjort framtagningen av unika och personliga produkter. Customization var ledordet och live-experiment med värmekänsliga kameror och färgskrivare lät besökarna skapa på plats.
Exalt Purity visade motreaktionen till massproduktion. En primitiv, sensuell och renodlad nomadstil i naturliga material och färger, förnyelsebara råvaror, taktila strukturer och textil som inspirerats av moder jord. Rejuvenate Craft visade vurmen för traditionellt hantverk, återbruk och hantverkets revival.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se (bilden på mig är tagen av Anna Ramstedt, Prickenoverlivet.se– detta inlägg skrivs i samband med pressresa för Heimtextil och Messe Frankfurt

Kommentarer

 • SILVERPIL skriver:

  Härligt att få ta del av denna trendrapport 🙂 KRAM

 • Hannah skriver:

  TACK för rapporten! Instagramfilmerna är ju helt grymm ocksåa!! Nu har du satt en trend! Lovar att fler kommer göra samma lika på Formex nästa vecka 😉

 • Fina foto som vanligt och roligt att ta del av! Jag gillar din blogg skarpt och har länkat dig från min blogg.
  Må gott
  Häls Anki – smaklycka.se

 • Sarah skriver:

  Enormt, fantastiskt bra rapport – som alltid här på Trendenser!
  Kram!

 • Åh, jag fick nästan ont under fotsulorna bara du nämnde ordet mässa..samma visa varje gång. Mässorna i Asien är riktiga killers för fötterna och det där attans fotoförbudet det känns också igen.
  Men, det blev ju en alldeles lysande rapport iallafall.
  Kram Anette

 • JennyÅ skriver:

  Stort GILLA för utställningen exalt purity! Så fin känsla. Och kortet på rulltrappan taget ovanifrån var ju en både fin och snygg illustration på en gigantisk mässa!

 • Allis skriver:

  Hej!
  Jag blir jätteglad om du vill kolla in min blogg 🙂

 • Frida skriver:

  Älskar verkligen din blogg! 🙂 Så mycket inspiration

 • Ninnie skriver:

  DÄR hade jag velat vara! 🙂

 • Felicia Marthe skriver:

  Wow, vad häftigt! Där hade man verkligen velat befinna sig.

 • PysselMoster skriver:

  Tack för inspirerande rapport från Mässan!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.