Annons

Lika som bär: Godisskålar

Även om Armi Ratia, grundaren av Marimekko inte själv formgett de klassiska Maribowl-skålarna som hon en gång sålde in som koncept till Iittala så har de kommit att förknippas väldigt starkt med hennes varumärke. Och givetvis finns en mängd billigare ”lookalikes” som gärna rider på popularitetsvågen som Marimekko skapat för den karelska glasskålen. Senast i raden är denna, som jag hittade på Chilli Store. Men lägg märke till detaljerna. Kontrollera klarheten i glaset, orginalet har inga bubblor eller ojämnheter i glasmassan. Granska också finishen i de sirliga detaljerna och tjockleken på skålens fot. Sist men inte minst, leta alltid efter den präglade logotypen som alltid finns på orginalskålens fot (om du vänder på den och kollar undersidan/botten). Maribowl finns i klarglas, frostat glas och en mängd färger. Och det gör dess lookalikes också. Men prislappen brukar vara den första signalen om de som här –  är lika som bär!
Orginalet: Maribowl från Iittala finns i kulört, frostat eller klarglas från ca 399 kr
Lookalike: Nicolina glasskål från Chilli Store, 149 kr

Kategorier:

Kommentarer

 • Jag har alltid tyckt att härmapor av all de slag är trista, var de än förkommer.
  Att sno någon annans design, affärsidé och i förlängningen levebröd är inget annat än förkastligt enligt min åsikt.
  Själv har jag de mörklila skålarna från Iittala och tycker att de är väldigt fina.
  Kram Anette/Inredningshjälpen

 • Anonym skriver:

  fina 🙂

 • Lina skriver:

  Vilken ripoff!!!!!

 • Felicia Marthe skriver:

  Riktigt bra alternativ till originalet!

 • Emelie skriver:

  Jag är inte intresserad av någon, men gillar din jämförelse!

 • Johanna skriver:

  Pssst… Marimekkos grundare heter Armi Ratia, inte Raita. Bara ett litet tips… 😉

 • Martin skriver:

  Jag tycker att skålarna, skulle vilja säga båda två, är jättevackra. Men har aldrig sett kopian. Den kopian du skriver om alltså. Däremot dräller hushållet av kopior av originalet, allt från Netto och Rusta, till Ullared och hans moster. Inga direkta fulländningar vad beträffar yta, stabilitet och glaskonst, men ack så sköna att ha när cirkusdvärgarna börjar jonglera med vaser över klinkergolvet. Vi har äkta varan också. Så klart. Bara ett fåtal ex, men de står placerade lite högre upp, utom direkt fara….

 • Anonym skriver:

  Raita är en indisk sallad, Frida! Och du, man köper precis det man vill. Börjar bli uttjatat med dina lika som bär. Man köper ju det man har råd med.
  Lisa

 • Så fina skålar. För mig spelar det inte så stor roll om den är äkta eller inte, bara den fyller sitt syfte för mig.

 • Martin skriver:

  Väl talat Patricia! Håller med dig fullständigt.
  Håller dock inte alls med Lisa när hon säger att Lika Som Bär börjar bli uttjatat. Varje ny post Frida gör så lär man sig något nytt. Hur kan man bli uttjatad av att lära sig nya saker? Förövrigt så är ju Raita en yoghurtsås och ingen sallad. Fast det hör ju inte hit;-)

 • AL skriver:

  Till alla som klagat över stavningen… Det STÅR faktiskt Ratia. 🙂
  Förutom indisk raita så betyder även raita rand på finska.

 • Märta skriver:

  Åh du skriver så fint! Och jag ÄLSKAR dina "lika som bär"-inlägg. Självklart köper folk vad de har råd med och det är ju inte så att du uppmanar att ingen får köpa look a like´n, men jag bara fullkomligt älskar att du förespråkar saker med kvalitet och jag anser att man inte bör köpa de billiga varianterna då pengarna inte går till den som har gjort designen. Och visst älskar vi alla här design och vill att alla superdesigners ska vara kvar! Dessutom visar du i detta inlägg att om man spar, då man har. Lägger man någon hundralapp mer kan saken hålla i hundra år till, man behöver då inte köpa nytt och då kan man pengar spara i en pytt! /Klimatsmartstudent

 • sandra skriver:

  Älskat Ittala. Dem gör de finaste skålar, glas m.m 🙂

 • Martin skriver:

  Det var så längesedan jag kommenterade här. Det har sina förklaringar. När jag i efterhand läser vad jag skrivit framstår jag som en komplett galning. Det är jag inte. Nu är det dock dags igen. I vanlig ordning avviker jag en del från ämnet och snyltpromotar min egen blogg, men denna gång med ursäkten att jag skrivit en Lika-som-bär-homage till dig Frida.
  Kram!

 • erica skriver:

  vipp hyllan 922 och ikea botkyrka är garanterat två kandidater för lookalikes!

 • Isabell skriver:

  Jag har sett sådanna på hemcompaniet för så lite som 20 kr för den minsta storleken.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.