Annons

Lika som bär: Stolar med flätad sits

Jag höll på att sätta kaffet i vrångstrupen när jag bläddrade igenom Svenska hems höstkatalog och fick syn på Delta. Vilken tråkig ripoff på Wegners designklassiker CH24 eller Wishbone chair, eller Y-stolen – som den också kallas. Begreppet ”kärt barn har många namn” skulle onekligen kunna få en parafras i det här fallet. ”Kär möbel, många kopior”. Eller vad säger ni? Lika som bär, inte sant?
Orginalet: Hans J. Wegners Y-stol, CH24 eller Wishbone pris från 6380 kr
Lika som bär: Svenska Hems stol Delta, pris 1350 kr

Kategorier:

Kommentarer

 • Fanny skriver:

  Verkligen lika som bär! Jäklar..! Åh, det kändes faktiskt lite tråkigt 🙁

 • Mirjam A skriver:

  https://shop.ilva.se/produkt/58102008/alfa?maingroupurl=stolar&webgroupid=
  Lustigt, såg idag en liknande kopia på ILVAs hemsida. Det tragiska i sammanhanget är att det verkar finnas en marknad för detta.

 • Ninna skriver:

  Helt enig. Men jeg har også på det sidste tænkt på, at for os, der interesserer os for design, er det inte als ok. Men der er en masse mennesker, der bare ser en stol, som passer i smag uden at have en aning om, at det er en kopi – og kanske inte heller bryr sig om det. Så tingene bliver solgt, tyvärr.

 • Tina skriver:

  Såg den på Stalands möbler härom veckan. Förutom att den är himla lik så är den dock i metall och inte i trä. Hade den varit i trä hade jag nog kunnat tänka mig att köpa den! 🙂 Men då hade den verkligen varit en "rip-off"
  Kram T

 • Ja vad ska man säga, beklagligt. Verkligen.
  Nästan lika dåligt som "piratkopiorna" som ju också florerar på marknaden.
  Anette

 • Shille skriver:

  Jag såg stolen "Delta" på Stalands för ett tag sedan, precis som Tina skrev är den gjord i metall och inte lika djup. Dock sitter man rätt bekvämt.
  Jag skrev ett inlägg om just denna liknelse på bloggen förra veckan.

 • Emma F skriver:

  Det är verkligen en viktig kategori du har skapat med "lika som bär" tycker jag. De här kopiorna som de stora kedjorna gör tycks bara öka mer och mer. Så tragiskt, dels för upphovsmännen men också för att det tycks vara sådan himla idétorka på designavdelningarna. Egen design, vad hände med det liksom?

 • Fina Frun.se skriver:

  Vad trist när de inte kan vara nyskapande och komma på ngt eget!
  Fråga: Jag minns att du skrev för ett tag sedan att du ev skulle föreläsa på Frölunda Torg på torsdag? Är detta något som man kan komma och lyssna på? Tid? Var?
  kram/
  finafrun.se

 • Anna skriver:

  Här är jag mer kluven än när det är en ren replika. Det syns ju tydligt att det inte är en äkta Y-stol, vilket på något sätt är mer "rättfärdigande". Då ser och förstår ju var och en som tidigare är bekant med Y-stolen att detta är inte en äkta och vet också varifrån inspirationen kommer. Å andra sidan, varför inte komma på nåt eget istället för att "nästanplagiera".

 • Felicia Marthe skriver:

  Vilken snygg kopia!

 • Henrik skriver:

  Gillar dina inlägg.

 • Deia Cee skriver:

  Otroligt fult!
  Otroligt fult att kopiera och en otroligt ful kopia. Varken form, material eller känsla finns i kopian.

 • Jag gillar dina inlägg med "lika som bär", tycker det är väldigt bra att du skapar en diskussion kring kopior (bra som dåliga). Tycker det är väldigt tråkigt att de får lov att säljas på marknaden!

 • Designinspo skriver:

  Men oj… lite väl likt kanske?

 • Lisa skriver:

  Jag tänker vara kärringen mot strömmen…visserligen är det likt..men "Y:et" är ju själva originalet och det saknas på kopian…men det är ingen tvekan var de hämtat inspirationen! Och ps; det här är den av dina kategorier jag gillar bäst!

 • LiseLotte skriver:

  Inredningsintresserade känner igen stolen som Y-stolen av Hans Wegner. Men de som inte är så insatta ser den här stolen som en vanlig snygg stol. Och dessa personer skulle aldrig i sitt liv lägga 6000 kr på en stol. Så hur man än vrider och vänder på det hela så förstår jag inte varför man blir så arg på kopior. Den som inte kopior vill ha köper ju originalet ändå.

 • Stämningsfullt skriver:

  Stör mig så sjukt mycket på alla dessa kopior som ploppar upp överallt! Tycker att det har ökat mer och mer bara det senaste året!

 • AMANDAS JUL skriver:

  Ja, finns ju tyvärr mycket sånt. Svårt att komma ifrån….

 • Marja skriver:

  Håller med LiseLotte, majoriteten av befolkningen är trots allt inte besatta av inredning och design och ser den som en stol vilken som helst. De köper den antagligen inte för att den skulle vara en kopia av en designerstol. Förstår att man kan bli upprörd när originalet och kopian är så lika att det är svårt att se skillnad men i detta fall är det ju mest influenser hämtade från en känd stol, den lurar ju liksom ingen insatt. Man kan ju ha synpunkter på att det verkar vara många designers som har brist på egen fantasi och kreativitet, men upprörd? Nä, inte särskilt.

 • Anna skriver:

  Även lilla Åland och Eames har blivit kopior där. Tycker det är tråkigt att det blir fula kopior på sådana designklassiker. Det fulaste måste vara de som har Sjuan kopian från ex. jysk elller mio hemma.

 • Nej, det där är inte ok! Har precis skrivit en inlägg om framför allt sitsen på CH24, som är min favoritstol. Läs gärna: https://quintessensen.se/uncategorized/hur-langt-ar-ett-snore/

 • Leif Södergren skriver:

  Kopian har inget av originalets underbara designintegritet. Det är verkligen en tråkig ripoff som du säger. Originalet har en fin harmoni i designen som kopian saknar. Ja, de verkar lika, men det är faktiskt en väldigt stor skillnad.

 • Johan skriver:

  Jag har tittat på båda stolarna i butik och kan i ärlighetens namn inte se annat än influenser.
  På konceptet fyra ben, sits och rygg kan man göra många varianter men influenserna kommer man nog inte ifrån. Ska man kalla någonting kopia skall det vara betydligt mer likt än i detta fall.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.