Annons

Efterlysning

Jag är på jakt efter nya krukväxter till fönstret och fick syn på den här söta häromdagen, men jag vet inte vad den heter. Till och med min blomsterkunniga kompis Sarah Widman gick bet. Så jag vänder mig till er. Säkert finns det någon läsare med koll. Vad heter ”grönsaken”? Tips emottages tacksamt.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Maria skriver:

  Hej Frida!
  Tack för en väldigt inspirerande blogg! Blomman heter elefantöra:)

 • Karoline skriver:

  Parasollpilea (elefantöra), har ett stort ex själv hemma:-)

 • petra skriver:

  Om jag inte minns helt fel så kallas den skvätt iväg 🙂 sprids väl lätt därav namnet. Kan vara ett skånskt påhittat namn med…

 • Frida skriver:

  Tack för toppensnabb hjälp!

 • Anna skriver:

  Fantastisk krukväxt som heter Pilea peperomioides. Kallas i folkmun elefantöra eller parasollpilea.

 • Sofie Larsson skriver:

  Precis som Anna skriver är det en slags Pilea. Jag vet att vi fick odla upp sådana här när jag gick i småskolan, och då kallade vi dem för Elefantöra. De är väldigt lätta att odla och ta hand om, och att ta sticklingar på, de får lätt rötter! 🙂 Hoppas du hittar ett fint exemplar!

 • Retro_Rules skriver:

  Svaret har du redan fått. Jag var länge på jakt efter en Pilea och hittade den på "Floramor och Krukatös" för ett tag sedan. Annars är det jättelätt att få sticklingar av den.

 • Ida skriver:

  Tycker blomman är väldigt charmig på något sätt.

 • Anna skriver:

  De kallas som sagt för Elefantöra.
  Mina två exemplar är från min farmors växter – tog sticklingar från dem för mer än 25 år sedan! De är med andra ord både lättskötta och långlivade 🙂

 • Cecilia Milkovic skriver:

  Hej!
  Namnet har du ju redan fått här nedan men ett litet tips till är att gå till Floramor och Krukatös. Dom brukar alltid ha den växten hemma. Har själv köpt en liten planta där för ett år sedan och den är jättestor idag. Väldigt fin !

 • Ine skriver:

  Vad roligt att läsa om den idag. Jag har ett fint exemplar vid köksfönstret och blir lika glad varje gång jag tittar på det.
  Här i Tyskland kallas den också för "kinesiskt pengträd", "navelblomma", "lyckopeng" eller: "ufoblomma" – det gillar jag 🙂

 • Ine skriver:

  Vad roligt att läsa om den idag! Har själv ett litet fint exemplar vid köksfönstret och blir lika glad varje gång jag ser på det. Här i Tyskland kallas plantan också för "kinesiskt pengträd", "navelblomma", "lyckopeng" eller: "ufoblomma" – det gillar jag 🙂

 • Karin skriver:

  Elefantöra!:) har en stooor sådan hemma som jag ärvt av min mormor:)

 • madeleine skriver:

  åh elefantöran är så fin! jag har själv varit på jakt efter den ända sedan jag var i göteborg i november.
  då fick jag också höra att det är en vandringsblomma och man måste få en stickling av någon för att kunna ha den själv!

 • Karoline skriver:

  madeleine: Bor du i Sthlm kan du få ett skott av mig:-).

 • Catarina skriver:

  Om det är rätta namnet vet jag inte, jag har hört nått annat nån gång men vi kallar den Elefantöra.

 • Emeli skriver:

  Heter som sagt parasollpilea, har inte sålts på många år (iaf på weibulls) för att det är så lätt att ta sticklingar och därför har folk aldrig behövt köpa nya växter. Nu har de dock tagit in den igen=)

 • Jessica skriver:

  Sprätt iväg kallade vi den lilla godingen hemma hos oss. Eller elefantöra som många nämnt innan. Rätt var det är har man små mörkbruna hårda frön utsprätta lite varstans på golvet. Då har Pilean varit i farten 🙂 Ibland hörs det när den knäpper iväg fröna.

 • Ninnie skriver:

  En väldigt fin "blomma" med ett väldigt fint och roligt namn!:) Tack för en bra blogg!:)

 • Anna skriver:

  Letade också efter denna växt (elefantöra, precis som så många andra sagt) för ett tag sedan. Slutade med att min sambo budade hem en från Tradera. Den har blivit jättefin. Verkar helt klart tåliga! Tack för en bra blogg!

 • Ebba skriver:

  Just nu har vi veckans blogg nu på bloggen. "Ebbaochcelias.blogg.se" Enkla regler:D Var gärna med:)

 • Vilken tur att så många redan kunnat svaret på din gåta, för jag är tyvärr själv helt värdelös när det gäller blommor och deras namn.
  Kram Anette/Inredningshjälpen

 • Tine skriver:

  For en nydelig plante! 🙂

 • Linnéa skriver:

  Jag har en sådan hemma, kallas för Elefantöra! super gullig och jag älskar den! Otroligt inspirerande blogg. Kram!

 • Marie skriver:

  Elefantöra hade jag massor när jag bodde hemma. De växer som tusan och är jättelätta att ta skott av : )

 • jennifer skriver:

  me too. jag har tomma krukor i mina fönster. minimalism i all ära men…nä. kalt och kallt.
  tack för tips. denna växt hade passat super i mitt kök.
  runda former ger värme. behövs.
  kram//jennifer

 • Haffar'N skriver:

  Hej, väldigt fin blogg!
  Jag skulle bli väldigt glad om du kommenterade inlägget här nedanför, eftersom jag behöver inspiration till mina blogginlägg. Tack på förhand.
  Klicka här -> https://psychos.blogg.se/2013/february/tack-pa-forhandh.html#comment

 • Åh, den känner jag igen från barndomen. Tror min mamma hade sådana eller mormor 🙂 Ser att du har fått hjälp med namnet.

 • Ine skriver:

  Vad roligt att läsa om denna växt här. Har själv också ett litet fint exemplar vid köksfönstret och blir lika glad varje gång jag ser på det. Här i Tyskland kallas den f.ö. för "kinesiskt pengträd", "navelblomma", "lyckopeng" eller: "ufoblomma" – det gillar jag 🙂

 • Anonym skriver:

  Haha den var frän!

 • Sigrid skriver:

  Åh! Jag har letat efter den här blomman men aldrig fått något namn på den! Om någon har en stickling de vill dela med sig av skulle jag bli mer än glad!

 • Jag köpte en "elefantöra" på FLORAMOR och KRUKASTÖS ganska nyligen om du letar ställe 🙂
  Kram
  Pernilla

 • suvi skriver:

  Vilken snygging till blomma 🙂 Elefantöra. Det ska jag komma ihåg tills de är dags att inhandla nya blommor nästa gång.
  /S

 • Elin skriver:

  Kalasfin blomma, men krukan sen då! Är det något gammalt och på-riktigt-nött eller har du inhandlat den på senaste?

 • Poseidon Louise skriver:

  Väldigt fin blomma! Vi har haft den hemma under hela min uppväxt och jag var alltid imponerad över dess fantasifulla namn, Elefantöra.

 • Ina den Fina skriver:

  Aldrig tidigare skådat en sådan växt, kul att dina bloggläsare kunde lista ut vad det var 🙂 Kram från YStad

 • HelenaW skriver:

  Den mest lättskötta krukväxten ever. Jag har många och delar gärna med mig. Bor du i malmötrakten kan du gärna få hämta upp sticklingar på Emporiaköpcentrum, där jag jobbar.
  Jag diggar din blogg 🙂
  /H

 • Nina Gerthel skriver:

  Hej Frida,
  Jag har en sådan hemma så du kan få en stickling när du kommer hit. De tar sig snabbt och växer som gräs. Ha nu en mysig helg.
  Nina

 • Esmeralda <3 skriver:

  Jag ville bara kika in och önska dig en toppen fredag! Ha det bra!

 • Katja skriver:

  Oj så fin, kommer också ihåg den från när jag var liten. Är det någon som vet var i Sthlm (norrort) man kan få tag i en sådan? Tack för toppen blogg och alla dess engagerade läsare, kommentarerna är också inspirerande. Trevlig helg.

 • Vilken fräck blomma! Tydligen lättskött också vilket skulle passa mina ogröna fingrar perfekt 🙂 Ha en go fredag!

 • Sandra skriver:

  Jag köpte två stycken Elefantöra på Weibulls på Sveavägen i Stockholm för ett par månader sedan, kostar bara 60 kr/st. Letade som en tok efter den i säkert tre månader. Bad först Blomsterlandet ta in den (eftersom jag inte kunde hitta den någonstans) men de tyckte att det var en för liten kundkrets för denna blomma, undrar vad de kommer tycka nu…?

 • ronja skriver:

  Snygg krukväxt!!!!! Den kanske t.om överever hos mig 😉

 • Martina skriver:

  Såg precis i Plaza interiör att fastighetsmäklaren du hade fotat hos var med i nya numret…. Hopppas på annan styling då! 🙂

 • Lina skriver:

  Om du är på jakt efter andra enkla och fina krukväxter så tipsar jag om gammaldags begonia (Begonia maculata) det är den enda blomman jag lyckas hålla vid liv. Är super enkel att ta nya skott på.

 • Anonym skriver:

  Martina whats new? Frida skriver ju tom om Plaza i sitt inlägg?

 • min pappa har nått sånt men jag är inge vidare bra på växter hehe lycka till! 🙂
  kika hämskt gärna i min konstblogg! puss!

 • Annie skriver:

  Hej,
  Köpte nyligen en sådan på Nordenskiöljdsgatan, i den fina blomsteraffären mitt emot Storken. Dock för lite mer än 60 sek… Sticklingar har jag redan fått massor!

 • Sofie skriver:

  Pilea, såg dem hos floramor o Krukatös igår.

 • Sandra skriver:

  Har en hemma och vill gärna ta en stickling men jag är helt värdelös på sånt – hur gör man? Tar man av bladet med hela stjälken och sedan ner med den i ett vattenglas? Eller ska man ta av "stammen"?
  /Sandra

 • Edisen skriver:

  Brukar titta in här super nice inspiration man får! , jätte kul om du tittar på min blogg!
  .
  .
  . http://www.edisens.blogg.se
  .
  .

 • Hannasinspo skriver:

  Jag såg precis ett välbekant och vackert ansikte på Tv4. Nu kan det bli kul med reklam! Du är grym!

 • Frida Svahn skriver:

  Kul med annorlunda växter! Det kanske blir en Elefantöra.
  Kram Frida
  Ps. Tävling på
  https://fridasvahn.se/?p=1474
  Ds.

 • Maria skriver:

  Hej!
  Jag bor i Stockholm (Kungsholmen) och undrar om det är någon som kan tänka sig att ge en stickling till mig?
  /Maria

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.