Annons

Sanningen om livet som inredningsstylist

Idag har jag och Bodil varit på Göteborgsstylisten Louise Svenssons kontor och fotat ett porträtt som ska bli tidningsartikel. Utan att säga för mycket så var det ett lika delar inspirerande som tankeväckande möte. För tre år sedan sa hon upp sig från sin fasta tjänst i reklambranschen för att satsa 100% på sin hobby, inredningsstyling. Nu driver hon det egna bolaget Guts to Communicate på heltid med kunder som bl a Boråstapeter, Ellos, Hemtex, Aspen bad, Jensen sängar, Volvo och nyöppnade Emporia i Malmö. Det går bra för Louise, det gör det, men till skillnad från många andra som jag har träffat på i den här branschen är hon brutalärlig. Och det är just precis det som min och Bodils artikel kommer att handla om.

Jag kan nämligen uppleva att vi, väldigt ofta, serveras en förskönad bild av vad stylistyrket innebär. När man bara ser de fina bilderna och tillrättalagda glimtarna så glömmer man så lätt bort vilket hårt slit det faktiskt är bakom kulisserna. Att vara stylist är både fysiskt krävande och mentalt utmanande (eftersom man slits mellan kundernas önskemål och krav, sin egen kreativa vision och tighta produktionsbudgetar – kryddat med lite prestationsångest på det). Allt är underbart när det flyter, men det är viktigt att förstå att det också finns baksidor som få är särskilt sugna på att prata om.
Jag får dagligen mail av läsare som undrar vilka utbildningar som är de bästa om man vill jobba med inredning och styling. Och jag får ständigt frågor om hur livet som frilans fungerar och hur man ska göra om man är ung och vill få in en fot i inredningsbranschen. Allt det där ska jag nu koka ihop till en tidningsartikel, med Louise kloka tankar som hjälp. Jag håller er uppdaterade om var texten kommer publiceras. Tills dess. Lite stylistporr. För precis så här kreativt stökigt och härligt och fullproppat med allsköns rekvisita är det faktiskt Louise kontor. Precis som man föreställer sig att det ska vara!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Ina den Fina skriver:

  Det ska bli spännande att läsa den där artikeln! Säg till när det är dags 🙂 Kram från Ystad

 • Anonym skriver:

  Älskar blyerts tavlan högst upp! 🙂

 • Intressant! Det ser jag fram emot att läsa. Fin helg!

 • Ninette skriver:

  Det låter jättespännande! Jag tycker det är bra att du tar upp hur yrket är på ett realistiskt sätt, det blir alltid bra när man är äkta tycker jag! det är nog säkert många yrken som på ytan ser glamorösa och lätta ut, men som är nåt helt annat bakom kulisserna (som t ex att vara hemmamamma! :))

 • Åh vad inspirerande. Ser verkligen fram emot att få läsa allt när det är klart. Hoppas det blir i pappersform.

 • Hannasinspo skriver:

  Skitbra initiativ! Och vilket fint kreativt kaos Louise har på sitt kontor!

 • Katrin Bååth skriver:

  Kul att få läsa mer om bästaste Louise. Ska själv jobba med henne hela veckan och bygga fantastiska miljöer till Aspen Bad.
  Hon är som sagt sjukt duktig, inspirerande, ärlig men framför allt fantastiskt härlig!
  / Katrin Bååth

 • Helena Aro skriver:

  Härligt Frida! Jag har ju jobbat som både mode och inredningsstylist i över 17 år, och ingen kan nog förstå hur fysiskt krävande det är. Efter en fotografering med all packning, returer, texter och deadlines är man helt slut. Många som ser vårt jobb bakom kameran blir förvånade över den oglamorösa sidan som är så mycket tuffare än allt "piffande" i alla inredningsprogram på tv.

 • Johanna skriver:

  Ja, det här ska bli intressant läsning att se verkligheten. Ha en fin helg!

 • Anonym skriver:

  Vilka fina bilder. Du kunde haft en fotoblogg tycker jag 🙂

 • Jessica skriver:

  Den artikeln ser jag verkligen fram emot att läsa! Jättespännande!
  Kramar Jessica

 • Sofie Sjöström skriver:

  För er som vill utbilda er till InredningsStylist så finns StylistAkademin i Uppsala. Det är en helt ny utbildning som började med att undervisa inom homestaging men nu löper utbildningen på 1 år halvfart med lärarledd undervisning på måndagar i Uppsala. Själv är jag i grunden industridesigner men har arbetat för inredningstidningar som stylist oc kreatör sedan år 2000. Jag är huvudlärare inom inredning på utbildningen och vi har fotograf Göran Ekeberg, inredningsarkitekt/belysningsdesigner Stina Marsh och många fler duktiga lärare knutna till StylistAkademin. Kika på hemsidan för mer information https://www.stylistakademin.se
  Våra tidigare elever har även startat Svenska InredningsstylistersYrkesförbund Se https://www.siy.se/

 • Birgitta Kulling skriver:

  HEJ IGEN!
  Vi startar en ny utbildningsomgång för blivade Inredningsstylister för privat och offentlig miljö i augusti 2013. Det kan vara bra att veta för Dig som är intresserad, då det är begränsat antal platser.
  Med vänliga hälsningar
  Birgitta Kulling
  070-3471414

 • emelie skriver:

  intressant, dessutom jätte fina bilder!!
  kram,

 • lotta på solrum skriver:

  ska bli spännande. jag har ju haft förmånen att jobba med henne ett flertal ggr och vet vilka muskler hon har! 🙂

 • Karin Palola skriver:

  Blyertsteckningen till vänster på första bilden har jag gjort. Den och fler av mina alster kommer att finnas till försäljning på beckmans julmarknad 15-16 december. Besök gärna min portfolio på beckmans hemsida; https://www.beckmans.se/karin-palola/

 • Fanny skriver:

  Hej Frida! Vart finns denna artikel att hitta..? Jag vet, jag är lite tvåa bollen 🙂

 • Jannica S Bengtsson skriver:

  Men hur uppiggande är det att jobba på bank?! Alla yrken har sitt slit, leda och vånda. Att få arbeta kreativt och få använda muskler och fantasi är mångas dröm men det är få som har förmågan att pröva och satsa. Kul när man hör ngn göra det och väldigt inspirerande!

 • Sofia skriver:

  Hej Frida! Blev väldigt intresserad av att läsa artikeln, vart kan jag hitta den?
  Mycket tacksam för svar!
  Med vänlig hälsning, Sofia.

 • Alexandra skriver:

  Hej! Vart hittar jag artikeln du pratar om? Hade jättegärna velat läsa den.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.