Annons

Hur funkar Trendensers iPad-tidning?

En av de allra vanligaste frågorna jag får om Trendensers iPad-tidning (som jag lanserade med Bonnier i somras) är varför man inte kan läsa den på nätet. Det är lite svårt att förklara om man inte har testat appen och sett innehållet. Det är nämligen en hel del rörliga delar i läsupplevelsen som skulle falla bort om vi gjorde en platt blädderbar PDF av innehållet. Men jag och min praktikant gjorde ett supersnabbt försök att illustrera iPad-tidningens interaktivitet idag. Scrolla ner för två kortfilmer. 
Vi filmade två sekvenser när Jenny bläddrar i magasinet. Den första videon visar ett exempel på en dukningsartikel som jag gjorde till nummer 2, där man som läsare kan byta ut delar av dukningen och testa olika porslin på borden. Filmen är inspelad med en iPhone, så jag ber om ursäkt för bildkvalitén. Hoppas ni förstår poängen ändå. Man liksom pekar och sveper och vips kommer en massa nytt innehåll! 
Tanken är alltså att iPad-magasinet ska vara en hybrid mellan det kontemplativa tidningsläsandet och möjligheterna i det digitala formatet. Den ska inte ersätta papperstidningar och heller inte snabbheten i bloggar, bara kombinera det bästa av de två världarna och därför skulle magasinet inte bjuda på samma läsupplevelse i datorformat. Förutom det här exemplet innehåller iPad-magasinet en rörlig stillebenskola, korta videofilmer och massor med extramaterial i form av ”före och efter”-bilder på hemma-hos reportagen. Här ser ni när Jenny bläddrar i en enkät som jag gjorde med några av Skandinaviens mest kända stylister, som fick svara på frågor om sin privata sovrumsinredning. 
Och varför görs då magasinet på engelska, och bara för iPad? Kort sagt. Det finns för få läsplattor i Sverige för att Bonnier skulle vilja satsa på en helt svensk produkt och det finns ingen läsplatta som är lika dominerande som iPaden just nu för att det ska vara värt att göra en tidning till varje sorts läsplatta på marknaden. För att få lönsamhet i projektet (tro mig, den här tidningen upptar nästan 90% av min vakna tid) så måste innehållet rikta sig till både svenskar och engelsktalande inredningsintresserade runtom i hela världen och till den modell som är mest använd. Men märker vi att antalet svenskar som prenumererar blir tillräckligt stort (eller att efterfrågan på andra läsplattor blir övervägande) så är jag den första att vilja skriva på svenska och justera den saken. Är du nyfiken och vill testa tidningen så kostar ett nummer (om ca 90 sidor) 15 kr styck och en tremånadersprenumeration 22 kr (för tre magasin). Appen laddar man hem gratis i ITunes och magasinet köper man sedan i Tidningskiosken på din iPad. Gamla nummer ligger kvar och dem hittar du i Biblioteket eller i Affären. Hoppas du gillar!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Ett annat S skriver:

  Jag gillar Trendenser på iPaden – keep up the good work Frida! Det är bara en sak jag inte gillar: tremånadersabonnemang betyder inte nödvändigtvis tre magasin (det beror på hur ofta du släpper nya utgåvor). Jag skulle föredra att köpa "tre magasin" istället för "tre månader" så att jag vet exakt hur många utgåvor jag får.

 • Frida skriver:

  S: Det ska komma en tidning per månad,så det ska du inte behöva oroa dig för. Det var bara första numret som kom lite skevt eftersom vi lanserade tidningen på ett konvent i Amsterdam i början på juni – annars kommer det ett nytt nummer i slutet av varje månad.

 • A. skriver:

  Kul att se mer av tidningen i rörligt format!

 • Lina skriver:

  Snyggt!

 • Nu kan jag inte så mycket om surfplattor men det måste väl räcka att göra en version för Android? Då täcker man väl in typ väldigt många % av alla surfplatteanvändare? Eller är det väldigt annorlunda för surfplattor än för smartphones?

 • Frida skriver:

  Maria: Ja. Nästan sju av tio sålda pekplattor kommer från Apple. Det skiljer sig en hel del mot mobilanvändandet. Marknadsandelarna för andra kvartalet 2012 var följande:
  iOS/Ipad 68,3 procent –
  Android 29,3 procent –
  Windows 1,2 procent –
  Övriga 1,2 procent –

 • Alice skriver:

  Hej!
  jätte fin blogg!:) du får jäätte gärna skika in på min blogg och lämna en komentar:)
  ha en bra kväll 😀

 • Emma skriver:

  tidningen är grym, när kommer nästa nummer? Jag längtar redan!
  /trogen läsare!;)

 • sofia PR skriver:

  Nä nu slår jag till!! Jag ska nu ladda ner och köpa, såå spännande, önska mig lycka till;)
  Har varit nyfiken så länge nu..
  Bästa hälsningar från Uppsala

 • Hanna skriver:

  Om jag bara hade haft en iPad!

 • Annica skriver:

  Tack för en underbar blogg med mycket bra idéer och inspiration! Fortsätt göra det grymma jobb du gör!
  Kan man inte läsa tidningen på iphone heller?
  Mvh Annica

 • Där ser man. Är själv sugen på att köpa en surfplatta men inte sugen på en Apple :-/

 • Tilla skriver:

  Bra blogg! 🙂

 • Jenny skriver:

  Jag älskar verkligen tidningen ( kul att läsa tidningar på ett nytt sätt). Språket har jag inte ens tänkt på att det är på engelska (van vid att läsa engelska bloggar samt att är det något ord man inte förstår så förstår man sammanhanget.
  Fortsätt så som du gör, grymt jobbat!

 • Cia skriver:

  Att den är på engelska ser jag inte som ett problem överhuvudtaget, men gör för guds skull en Androidversion. Annars måste jag köpa en iPad fast jag inte vill och snedvrida marknadsfördelningen ännu mer. Vill VÄLDIGT gärna ha möjligt att läsa tidningen.

 • Amanda Englund skriver:

  Frida! Jag fick antligen en padda i fodelsedagspresent igar och det forsta jag gjorde var att ladda ner Trendenser nummer ett. Upplevelsen ar helt fantastisk och innehallet valbearbetat, I love it! From idag ar jag en trogen prenumerant 🙂 du ar duktig!!

 • Anna skriver:

  Som svensk boende i usa tycker jag det ar jattekul att kunna ladda ner och kunna lasa svenska tidningar pa plattan. Jag driver ett litet foretag som har scandinavisk design och far alltid nya ideer bade fran din blogg och nu din tidning. Tack for en super bra tidning!

 • Carolina skriver:

  Hej Frida!
  Jag har prenumererat på iPad-magasinet sen premiären, men jag lyckas verkligen inte att hitta de gamla numren! När jag klickar på Trendenser i Tidningskiosken får jag bara upp det senaste numret. Det är likadant om jag försöker öppna via Affären. Har du nåt tips på hur jag ska göra?

 • Carolina skriver:

  Tack för svar Frida!
  Problemet var att jag inte kunde hitta Library, men nu upptäckte jag att man skulle hålla fingret nedtryckt en stund för att få fram det! 🙂

 • Malin Vbg skriver:

  Jag har äntligen fått en iPad, var födelsedagspresent. Laddade ner/köpte de gamla ipadmagasinet och betalade även så klart en prenumeration. Detta var 23 december. Men det nya numret kommer inte upp, vad gör jag för fel? Pushnotiserna är på. Har ju inte lust att betala lösnummer när jag betalt prenumeration:).
  Men älskar tidningen!

 • Trendenser skriver:

  Testa att leta i Library, där brukar jag hitta gamla ex!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.