Annons

Milanomässan – Summering av dag 2

Vi började torsdagen med hotellfrukost deluxe. Och gjorde vårt bästa för att kisa för priset… 380 kronor per person (!) när man redan har betalat 4500 kr per natt (!) för rummet equals en Milanomässematematik som civilekonomen i mig inte alls uppskattar. Men idag gillade vi läget och spisade flott.
25 minuter efter sista frukosttuggan var vi framme vid mässan. Tunnelbanan går raka spåret. Efter tre varv runt byggnaderna med shuttle bus kom vi fram till pressackrediteringen. Vi hade ju (till skillnad från alla andra) inte registrerat oss ett halvår innan. Så här ser ni Sara ”ljuga” till oss varsitt pressleg. Själv gömde jag mig bakom kameran. Det funkade! Att registrera sig i förväg är bra, men inte nödvändigt.
Mässan är stor. Vi snackar 24 hallar plus Satellit. Det är flera kilometer mellan ingångarna i syd, nord, öst och väst. Man måste åka buss (!) till nästa ingång om man kliver av på fel hållplats. Vilket vi uppenbarligen gjorde. Men till slut hittade vi rätt entré.
Och några passager senare var vi startklara med den röda pressväskan i släptåg. Alla registrerade ”journalister” får nämligen varsin sådan här röd Dramaten-bag, så det är ganska lätt att skilja agnarna från vet(t)et. Här ser ni Sara i rulltrappan på väg till…
…det här. Milanomässans Aorta. Den stora kroppspulsådern. Den långa gång som binder samman alla hallar. Solen kikade fram och kastade effektfulla skuggor genom glastaket. Varje år när rulltrappan tar mig upp till den här nivån får jag gåshud av lycka. Jag jobbar verkligen med något jag gillar.
Vi hann inte mer än in i första hallen så sprang jag på min finska kockkompis Antto Melasniemi och designern Harri Koskinen, som jag lärde känna på Helsinki Design Week i höstas. Undrar ni vad vi garvar åt? Gå med i Trendensers Facebookgrupp så hittar du svaret. Galet är ordet.
Och Arteks monter. Oooh. Den var kanske den allra finaste på mässan. Jag är ju ofantligt svag för Finsk design. När alla andra slår knut på sig själva gjorde de precis tvärtom. Avskalat. Enkelt. Lätt.
En annan montersnackis. Moroso. As usual. Fronts präglade soffa, de draperade textilierna, de geometriska fåtöljerna. Kolla in dessa. Kommer bli följetonger i inredningsmagasinen framöver.
Soffborden? Jag vet inte. De stod ö v e r a l l t. Man borde uppenbarligen gilla dem. Men jag gör det inte. Förlåt! Jag tycker mest att de liknar mormors torra Basset-lakritsbitar. Så nej, dessa kommer inte över min tröskel. Färgblock verkar i alla fall vara Morosos grej i år.
Just det. Bulliga soffor också, det får man inte glömma. Svulligt, bulligt och gärna i läder.
Våra danska grannar hade laddat bössan med stora möbler i år. Riktigt stora. Normann Copenhagen bjöd på soffor, fåtöljer, soffbord i nya nyanser, drinkvagn. Lite så. Ni hänger med på färgskalan?
Från första steget till sista på Salone 2012 har jag en sisådär 660 bilder (som jag kommer att använda i mina kommande trendföreläsningar). Jag tror inte ni vill se dem alla, så här kommer ett urval från möbelmässan i Milano.

Muuto har lanserat en soffa och tre nya stolar sen möbelmässan i Stockholm. I Milano fick vi syna dem. Laserat istället för målat, lägg det på minnet!
Tycker du redan att pasteller är snark? Prepare för 70-talet. Tänk palisander, palmer och mässing.
Jag vet inte. Behöver det upprepas igen, det här med att mässing gör comeback i finrummet? Viva la70-tal verkar vara formgivarnas mantra numera. Voilá! Vitras tolkning.
Behöver det ens upprepas? Mässing kommer stort. Överallt. Skynda fynda på loppis säger jag bara. Även denna miljöbild från Vitras monter. 
Finaste montergodiset stod de också för. Fräscht förpackat i snygga påsar. Socker i form av små Vitra-hus. Likadana som i Basel. Minns ni att jag var där förra året?
Sara är ju i välsignat tillstånd, vilket gjorde att jag fick plantera henne i väl valda fåtöljer längs vägen. Hon vilade fötterna och funderade, medan vilda bebin karatesparkade i protest mot värmen i mässhallarna.
Dags för energipåfyllning. Italiensk matkultur lämnar en hel del att önska om man inte vill leva på fluffigt vitt bröd, rödvin och cigaretter. Jag är inte matkinkig, men när man promenerar 24-7 så vill man tanka kroppen med ork. Men tillslut hittade vi en smoothiebar och ett café som serverade hyfsad lunch.
Mycket lysrör och neon var det också. Men det tar vi i ett senare inlägg. Men ett plus för alla fina skyltar, måste jag ju få ge, i alla fall.
Liksom utemöbler, camplingmöbler (quote Stefan Nilsson) och saker man inte riktigt vet var de hör hemma. Här Driade. Men låt oss gå in mer på det framöver.
Växter fanns det mängder av också, i alla montrar. På höjden och på bredden. Som dekorationer och som funktioner. Men som sagt, mer om det senare. Grönsakstak hos Kettal.
Är det här en matrumsmöbel eller en en utomhusstol för balkongen? I present to you. B&B Italia Outdoor. Vadderat och omhuldat verkar vara grejen i år. Oavsett användningsområde.
Efter en åttatimmars spaningsdag tackade vi för oss och tog tunnelbanan hem. Vi var tre (eller snarare 2 och 1/2) slagna hjältar som ramlade in på hotellet och bad portiern om koden för internetuppkoppling.
Väl på hotellrummet väntade en dusch, fotbad och kvällsjobb i hotellmorgonrocken. Imorgon blir det Ventura Lambrate och Zona Tortona. Galet kul. Nu ska vi sova och ladda (kamera-)batterierna!

Kategorier:

Kommentarer

 • Hej Frida, hoppas du har det bra nere i Italien. Underbart att läsa dina summeringar! Ha det fortsatt bra i söder. Mvh Daniel

 • Anonym skriver:

  Ljuvlig rapportering för oss att ta del av här hemma.
  Och så rolig bild av er arbetande i fina sängen!! 🙂

 • Anna skriver:

  Fantastiskt reportage!!! Så kul med alla bilder

 • Anonym skriver:

  Toppenrapportering – det är alltid spännande att följa dina mässbesök. Bra bilder och snabba kommentarer.

 • Johanna skriver:

  Tacksam för dina rapporter, perfekt!

 • Nilla skriver:

  Vilken dag! Fint inlägg.
  …Och vilken söt bild på er med varsin laptop i sängen! 🙂 Gulle!

 • Oj så mycket snyggt där fanns, alltid kul att gå på mässa! Och hoppas ni njöt ordentligt av den dyra frukosten 😀

 • Carolina Johannesson skriver:

  Tack för påminnelsen! Jag ska också ladda kamerabatterierna… Även jag är på mässa, men på interiör/deco-mässa Kina.
  Trycker på gillar-knappen för att du orkar skriva ett så pass bra och innehållsrikt inlägg efter en hel mässdag 🙂
  Hälsningar Carolina Johannesson GBB (Kina)

 • Theres skriver:

  Spännande att ta del av intryck och fina foton! Jag var i Milano måndag till onsdag och fastnade även jag för denna vägg: https://m.flickr.com/#/photos/filosofiflickan/7098712663/ 🙂

 • Maria Westerlund skriver:

  Varför fara ner till Milano när man har dina fina rapporteringar o bilder!! Kul att Finland klarar sig bra – varför göra sig till när man är säker på sin sak 🙂 häls. miaw, åland/finland

 • Lizan skriver:

  Fin blogg! Kika gärna in på min 🙂

 • Tack för en alltid lika proffsig mäss-rapport! Känns nästan som att jag varit där själv efter din bildkavalkad. Vilken härlig avslutande bild!

 • [room] by sofie skriver:

  Men, ni är bara för söta på sista bilden! Underbart! Och vilken rapportering. Du har verkligen hittat en schysst nivå i dina inlägg! Stort tack för en som inte kunde vara där!!! Kram SOfie

 • Elisabeth skriver:

  Läckra bilder! Roligt att du stötte på några finländare – och håller med, finsk design är bäst!

  xxx
  E från Helsingfors
  https://dragonflyelisabeth.blogspot.com/

 • m. skriver:

  Hei! I just discovered your blog and l thank you for this report from Milan. So inspiring!

 • Möbler skriver:

  Howdy.I motsvarar ditt website.And det finns många slitage, väskor, skor, en skillnad på stilar
  Wlcome att stanna min hemsida! Tack!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.