Annons

Lat lördag med porslinsfunderingar

Oslagbart skön start på helgen. Sovmorgon, brunchlunch med pannkakor, GP och DI Weekend. Lat lördag helt enkelt. Enda minuset? Min enkla men fina och allra första ”flytta-hemifrån-servis” från IKEA som varit mig trogen sedan 1999 (!) sjunger på sista versen. Vi måste införskaffa nytt (och mer vuxet?) basporslin. Det lutar åt Swedish Grace. Vad har du för vardagsservis? Något du rekommenderar?

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Lina skriver:

  Kan inte IKEA nytillverka den du redan har istället. Tycker den är superfin med prickarna i relief!

 • Johanna skriver:

  Jag tycker att de är jättesöta med prickarna på!

 • Beijan skriver:

  Swedish Grace i vitt, köpte jag på mig i höstas då Cervera hade 30% rabatt. Sjukt nöjd, äldsta sonen önskar sig dessa i flyttahemifrån present. Köpte mattallrikar och funderar på assieter, tänkte hitta någon kul kombo, annars blir det för trisst. Lutar åt svarta blanka Ittala eller gråsvarta matta Höganäs, men alternativen är många. önskar dig en fin lördag:)

 • Mia Mupp skriver:

  Jag har sedan flera år Swedish Grace i färgen is och är fortfarande nöjd med valet.

 • Nilla skriver:

  När jag såg det där porslinet, för länge sedan, i din blogg tyckte jag att det var jättefint! Jag har aldrig sett det på Ikea… Så jag håller med Lina här ovanför om att det borde nytillverkas!
  Vi har Ikea 365+ enfärgade vita tallrikar hemma. Jag har så smått börjat samla på vita Swedish Grace också. Har muggar ännu så länge. / Nilla

 • Frida skriver:

  Visst är IKEA-servisen fin. Men den är jääättegammal. Jag köpte den i form av en "flytta-hemifrån-box" eller ett sk. "startkit" på IKEA i Sundsvall för en mindre evighet sedan. Den fanns på IKEA 1999/2000. Alltså för lite drygt 12 år sedan. Den har hållit riktigt bra men sista året har jag tyvärr diskat sönder ett par tallrikar (två assietter och en djuptallrik) vilket gör den svårdukad för större sällskap.

  Gillar Swedish Grace eftersom den påminner lite med sin enkla form och ett svagt mönster i relief men undrar hur tålig den är. Sen har vi svårt att enas om vilken färg vi ska välja…. Alla dessa val 🙂

 • Linda skriver:

  Vi har vardagsporslin från Design House Stockholm och är jättenöjda!
  Titta på t.ex deras serie "Blond".

  Swedish Grace är jättefin men titta även på "White Fluted" (Royal Copenhagen) som man ju kan blanda med t.ex Mega.

  Hoppas ni hittar något ni båda blir nöjda med! Kram Linda

 • Jag gillar Iittalas Teema, gärna i svart. Stilren och snygg. Är det inte just din stil Frida 🙂 ?

 • Peter Aderstedt skriver:

  Vi har Swedish Grace och den är riktigt bra och allround. Den har många delar och går så enkelt att kombinera med annat, t ex svarta höganästallrikar. Styrkan i att inte köpa något smalt och obskyrt, även om det är kul i många avseenden. Till det har vi Klongs bestik Salvia i matt.

 • Cecilia skriver:

  Skaffa Thomas-tallriken "Loft" från Rosenthal. Jättefin, enkel och fantastiskt god att äta på!

 • Jessica skriver:

  Jag har swedish grace. I både blå och isblå tallrikar. Går att matcha hur mycket som helst. Både med gammalt och nytt. Till vardags och till fest.
  Rekommenderar å det varmaste! Vilken färg som helst.

 • Karin A skriver:

  Vilken ljuvlig bild Frida! 🙂 Så vackert.

  Jag har Swedish Grace och den älskar jag. Så fin och enkel att kobinera med både annat porslin och olika färger.

  Jag brukar tänka på dig när jag passerar genom Victoriapassagen. Kan man se din fina skylt där?

  Fortsatt skön lördag!

 • sara skriver:

  Swedish grace är så fina! De skulle jag valt om jag börjat samla nu…

  Jag valde höganäs när jag skulle fylla 18 och ta studenten, så det har jag samlat på, har dock uppdaterat i år så nu är mattallrikarna de nyaste höganästallrikarna som FRONT gjort. de blandas med de gamla trekantiga (de älsta är drygt 10 år…) I vitt förstås. De nya är väldigt lika Iittalas Teema som också är superfina.

 • ÅsaMaria skriver:

  Jag kan bara hålla med alla andra Swedish Grace är underbar. Vi satsade på Teema i vitt för 15 år sedan, när barnen var små. Den har varit en tålig trotjänare. Otroligt tacksam att kombinera med annat. Lycka till med ert val. /ÅsaM

 • Marte skriver:

  Norske Figgjo har mye fint synes jeg, enkelt hvitt og snygt! Trevlig hälg 🙂

 • Jag har Pillivuyt och är supernöjd med det! Enkla, klassiska och oerhört hållbara! 🙂

 • Maria skriver:

  Jag kör på Marimekko-serien In good company. Den gör mig glad varje dag! Och funkar lika bra till vardag som fest!

 • Johanna skriver:

  Jag har precis börjat samla på Swedish Grace i vitt och jag blir lika glad varje gång jag tar fram dem. De är så vackra i sin enkelhet så jag håller med alla andra här.

  Trevlig Helg!

 • Seventeendoors skriver:

  Vi har Pillivuyts sancerre, som ska hålla i en evighet. Tallrikar i alla storlekar, och några enkla uppläggningsformar.
  Till det har vi just Swedish Grace ljusrosa stora tekoppar, lite blåvita Spode koppar, Ingegerd Råmans Ting kaffemuggar från Figgjo. Alltså om man satsar på vita enkla tallrikar kan man variera kopparna och uppläggningsfat i oändlighet. Mitt tips!

 • Martina I skriver:

  Vi har också Ittalas teema i vitt och gillar jättemycket! Passa på nu för royaldesign har 10% på redan nersatta priser på både swedish grace och teema! Trevlig helg!

 • Josefine skriver:

  Swedish Grace känns som att den skulle passa dig och den är gjord i fältspatporslin så med andra ord bra kvalité. En fin klassiker som stått sig länge. (Och den vita är ju "vit-vit", vilket jag kan tänka mig passar dig bättre än benporslins varmvita färg.)

  Själv har jag Villeroy & Bochs New Cottage (basic), vilken jag älskar! Benporslin med väldigt mjuka former, känns nästan flytande på nå vis!

 • Katrin skriver:

  Jag har Loft från Thomas. Riktigt snygga både i form och med de tunna "ränderna". Riktigt tålig, vet inte hur många gånger jag satt ner den i diskmaskinen och råkat slå i en ikeatallrik så att ikeatallriken gått sönder men Loften är lika hel och fin som innan.

 • Vi har en uppsättning skålar av modellen Swedish Grace Snö som vi är väldigt nöjda med. Annars tycker jag att Arnold Krogs serie Vit Halvspets från Royal Copenhagen också är trevlig.

 • Elna Lassbo skriver:

  Jag har ärvt delar av Arabia Arctic och sedan kompletterat allteftersom. Jättefint basporslin som rekommenderas varmt!

 • Elna Lassbo skriver:

  Arabia Arctica, menar jag förstås.

 • Britta skriver:

  Jag växte upp med Iittalas Teema på 70-talet och nu har jag kört med Teema som vardagsporslin i snart 20 år och tröttnar aldrig utan kompleterar med nya färger och har vit som bas. Ett stalltips från mig!

 • Martin Hagen skriver:

  En bra start på dagen.

 • Frida skriver:

  Vi har Loft från Rosenthal! Så stilrena och fina!

 • Veronica Ö skriver:

  Jag har Kastehelmi från Iittala o som jag älskar att få duka bordet med det! 🙂

 • Jessica B skriver:

  Jag har Swedish Grace ros, är fortfarande helt förälskad i den vintagerosa färgen och de spröda kopparna! Tillverkas ju tyvärr inte i alla delar men man kan alltid kombinera med is.
  Dock känner jag enormt mycket ha-begär till Villeroy-Boch… aningen dyrare dock.

 • deiaC skriver:

  Oj, serviser….! Jag är lite av en nörd när det gäller serviser!
  Har köpt Swedish Grace blandat i både vitt och beige det senaste året.

  Sedan har jag dom svarta Boda Nova som jag tycker börjas kännas lite heta igen formmässigt. Och till sist har jag en helt underbar "provservis" från 70-talet, Höganäs keramik. Den kom aldrig i produktion men jag har 6 tallrikar, 5 assietter (en har gått söner) och 6 små skålar. För att beskriva den så är tallriken ganska platt, offwhite och med två smala ränder av oglaserat gods längst ut. Passar bra i vårt stenhus 🙂

 • Anna skriver:

  Jag har börjat samla på Marcus Samuelssons serie för Matteus. Är inte särskilt förtjust i Matteus annars, men älskar, älskar, älskar denna serie! Är supernöjd:)

 • Charlotte skriver:

  Vi har vita Swedish Grace som vardags- och fest porslin. Är väldigt nöjda och känns bra att ha samma så även finporslinet används 🙂

 • Camilla Raihle skriver:

  Vi har muggarna (Swedish grace) på jobbet, blir lätt kantstötta, tyvärr.

 • Caroline skriver:

  Vill bara slå ett slag för Gustavsberg Natur Snövit! Vacker med sin enkla svarta rand 🙂 Det har vi till vardags!

 • Pernilla S skriver:

  Vi har Mattallrikar och assietter "Blond" från Design house. Snygg och enkel, kombineras med randiga och prickiga skålar från samma företag. Kolla att den ryms i diskmaskinen bara, det var på håret att den ryms i våran. Vi har även matta assietter från Höganäs, gröna, svarta och blå, snygga att variera dukningen med. (dom är säkert närmare 20 år gamla)

 • Frida skriver:

  Vi har swedish grace,isblå, vit & blå. Då kan man mixa och matcha hur som helst. Älskar den.
  Så jag röstar på den. På royaldesign.se har du just nu 20% på den vita:-)
  HA en fin söndag

 • Josefin skriver:

  Ha ha min kusin heter exakt samma sak som du, frida ramstedt! 😉

 • sara skriver:

  mums, vad gott!

 • Katie skriver:

  Guud vad gott det där såg ut! 😀

 • Enya♥ skriver:

  Åh gott :0 snygg bild!

  Kram!♥

 • kerstin skriver:

  snygg bild ser väldigt gott ut hm jag bantar

 • kerstin skriver:

  jag har Ikea tallrikar samt Rörstarand blandar mixar gammalt och nytt

 • Ellen skriver:

  Gud vad gott det ser ut! 🙂

 • Liuza skriver:

  de ser sååå gott ut!

 • kmulls skriver:

  HJÄLP vad gott det ser ut! 🙂

 • Anna skriver:

  24H från Arabia i färgen vitt, teema, ego, kulku, paratiisi i svart vitt!

 • SYSTRARNA Q skriver:

  Fin blogg du har!
  Kolla gärna in vår blogg som är påväg uppåt! 🙂
  https://systrarnaq.blogg.se
  https://systrarnaq.blogg.se

 • Anonym skriver:

  ÅÅÅHHH vad sugen jag blir!

 • Miss C skriver:

  Ser inte nådigt gott ut! Jättefint foto också!

 • Moa skriver:

  Jag har sommarjobbat på iittala outlet sedan jag var 14, och fick deltidsjobb efter studenten, så efter att ha fyra års botanisering innan det var dags att köpa porslin så bestämde jag mig för en sprallig kombination av iittalas teema och taika.
  Mattallrikar i vit teema, förrättstallrikar och pastatallrikar i svart teema och assietter i terracotta. Frukostskålar och temuggar i Svart/Vit taika. Och som kaffeservis har vi samtliga muminmuggar, trots att vi inte ens dricker kaffe särskilt ofta.

 • Iitalas Tema är min favorit. Bra med den höga kanten, speciellt när barn är med och äter.

 • Mari skriver:

  Jag har Loft från Rosenthal, prisvärt. Och jag valde det före Swedish Grace som jag egentligen föredrog först, för att det blev så himla vanligt.

 • Jenny skriver:

  Härligt gott det såg ut!

 • Gud så gott!
  Lust att kika in på våran ganska så nystartade blogg och kanske ge oss några tips?
  Kram!

 • Sandra skriver:

  Jag har New wave serien från villeroy and boch som vardagsservis, älskar den. Det känns lyxigt att äta på och piffar up både måltiden som bilderna 🙂 Ibland kan man fynda dom i storpack för en billig peng och just nu kan man även fynda dom styckvis på cervera 🙂

 • Sara skriver:

  Tänk att ha tålamod att steka alla hjärtformade plättar! haha.

 • ser riktigt gott ut 🙂

 • Tess skriver:

  Men jag dör lite så fint!

 • Cecilia skriver:

  Vi har två som vi alternerar emellan : en magnifik svart oktagonisk servis kallad octime från arcoroc med skålar i transparent glas, och Arabias svarta Nero med röda skålar som kontrast.

 • Lisa skriver:

  Detdär kallas perfektion, om det nu finns något som kallas så som existerar ! GRRRYMT FIN BILD.

 • Bella skriver:

  Gud så gott det ser ut! 🙂
  Ha en bra dag!
  Kram

 • Emma skriver:

  Åh muums vilken kanonfrukost! 🙂

 • Maria skriver:

  låter som en bra lördag 🙂
  lever fortfarande på min första ikea servis. kanske blir en annan servis om några år 🙂

 • F E L I C I A skriver:

  ser riktigt gott ut!! 🙂

 • Nicke Nyfiken skriver:

  Fantastiskt fin bild. Ser hur gott ut som helst 🙂

 • Josefin skriver:

  Ser riktigt gott ut 🙂

 • Hanna skriver:

  mmm så gott det ser ut!! 🙂

 • sarah skriver:

  snygg bild

 • Anonym skriver:

  bloggving byte?

 • Anastasia skriver:

  Fin blogg! 🙂

  Besök min blogg! 🙂
  luckyfourteen.blogg.se

 • Mich skriver:

  Vi bestämde oss för att ta fram och börja använda kalas servisen från rosenthal, mycket festligt!

 • karin skriver:

  det där såg himmelsktgott ut..

 • J E N N I F E R skriver:

  ÅÅH va gott det ser ut! 😀

 • Kiwiberries skriver:

  fina tallrikar!
  jag har precis köpt nytt! bilder finns i min blogg =) rosa från IKEA!

 • studio karin skriver:

  Hej Frida, om jag har ritat ett kök åt en kund, och de frågar om jag vet nån servis som passar deras nya "look" så svarar jag nästan alltid Swedish Grace! Den har varit modern förr, nyss, nu, sen. Den går att blanda med nya färger, den kan man blanda eklektiskt med andra i mönster…. Du har nog känt in dig rätt på den, jag skulle ta den om jag började om på nytt vardagsporslin från början! 🙂 Karin

 • Maria skriver:

  Hej, Du har alltid så fina bilder vad använder du för kamera, inställning? 😀

 • tessir skriver:

  bra blogg kolla gärna in min!=)<3

 • Paulina skriver:

  Ser gott ut. 🙂

 • Dog just cravingdöden… Helvete vad gott!

 • Erica skriver:

  Jag har tallrikarna myndig från ikea, mina första flyttahemifrån tallrikar 🙂
  Tycker dina är himla fina, hoppas du hittar några du gillar lika bra 🙂

 • Annie skriver:

  Mitt tips är att blanda! Vi har Teema, stora vita mattallrikar och assietter, till det ljusblå Swedish Grace djupa tallrikar.Frukostskålarna är de ljusa randiga från Iittala och blandade färger av Höganäs muggar till kaffe och te. Glasen i blandade färger är förstås från Iittala : )

 • Anonym skriver:

  Åh, va mumsigt det ser ut!! 🙂

 • Bella skriver:

  tycker porslinet är jätte fint =)
  & pannkakorna ser riktigt goda ut

 • Mums!
  Kolla gärna in min blogg lovisamaria.blogg.se 🙂

 • Mikaela skriver:

  Gud va gott och mysigt det såg ut

 • Jennie skriver:

  Letade länge och när jag fann Design House Stockholms enkla tallrikar visste jag att jag funnit vad jag sökt. En bra bastallrik som dessutom i sin enkelhet är så snygg.

 • stella skriver:

  Det såg gott ut! Fin bild dessutom 🙂

 • Alicia skriver:

  Fin blogg!

 • Alexandra fotar skriver:

  mmmm, det där ser jätte gott ut!

 • Havana skriver:

  fy fan vad gott!

 • Lina skriver:

  mm vad mumsigt !!!

 • Jasmine skriver:

  Väldigt fin bild. Det ser så gott ut!
  Kram

 • Billy skriver:

  Mums och mys!

 • Märta skriver:

  Fin blogg!!!!!!!!!!!!
  —————> https://meramode.blogg.se

 • Johanna skriver:

  Ååå jag har swedish grace och är super nöjd, har den grå/blå, har inte ångrat mig en sekund! Rekommenderar det porslinet varmt!

 • Linda skriver:

  Till vardags har jag svarta tallrikar från just… IKEA. Vid lite finare tillfällen har jag vita tallrikar i serien Vit Lilja från Perfect Home. Älskar dem!!

 • Signe skriver:

  Jag har haft Swedish grace om vardagsporslin i snart 10 år. Snyggt och hållbart. Och går att komplettera…men jag undrar ifall de har bytt gjutformar för de nya skiljer sig en aning från de gamla.

 • Ser sååå gott ut! Jättefin bild dessutom. 🙂

 • Tove skriver:

  Ser jädrans gott ut! 🙂

 • Moa skriver:

  Gud,det där ser ju jätte gött ut. Jag har aldrig testat ha blåbär på pannkakor:)

 • Jag har precis startat en ny tävling i samarbete med Smartasaker.se 🙂 Om Inte den tävlingen passar dig så har jag flera andra också! Kika gärna in här:

  https://moniasundgrenjansson.blogg.se/category/tavlingar.html

  Kram

 • Hemmakatten skriver:

  Vilken vacker bild! Swedish grace är en klassiker som jag tror du kommer att vara nöjd med i många år framöver. Rörstrand överlag har så otroligt mycket bra att välja på i porslinsväg. Min favorit är Corona från samma leverantör. Ha en fin måndag!

 • Ååh vad gott det ser ut!! 😀 Fin bild oxå 🙂

 • Ida skriver:

  Men guuuuud va gott! Ge mig!

 • Cleo skriver:

  Omg, tror jag dör vad gott! :O

 • Julie skriver:

  Jag har Anemon från Rörstrand. Stora bruna blommor på vit botten på tallrikar, koppar, uppläggningsfat, kannor mm. Inte alls neutrala men jag älskar dem, resten av mitt kök är ganska neutralt i vitt med lite brunt så de passar in och tillför något personligt. Mina föräldrar samlade hela serien tillsammans, de var tillsammans från tonåren och i flera decennier framåt. Det var alltså detta porslin vi hade hemma under hela min uppväxt. När de sedan skiljdes ville ingen av de behålla det så jag fick alltihop.

 • Anna skriver:

  Vi har Rörstrands Convito. Enkla vita tallrikar som jag kan variera med fina uppläggninsfat från andra serier. Jag har faktiskt planer på att komplettera med uppläggningsfat från Swedish Grace, kanske i rosa. Men uppläggningsfat från Konglige Dansk Mussel Mega ligger också högt på önskelistan. Jag köpte Convito från grossisten Torebrings. De har bra service och förmånliga priser även för privatpersoner och de säljer även Swedsih Grace.

 • Det såg inte helt fel ut 😉

 • johanna skriver:

  åh va gott det ser ut ! 🙂

 • Linda skriver:
 • emma skriver:

  åhh mumsigt! 😀

 • SSANNAALICIA skriver:

  Åhh, vilken fin bild, ser riktigt gott ur! ;D

 • Bea skriver:

  Gottgottgott. Nu vart jag hungrig.

 • Frida skriver:

  Mums! Härlig bild.

  Vårt vardagsporslin är från Gekås i Ullared… Men jag är nöjd faktiskt, fyrkantiga, stilrena tallrikar och assietter.

 • Emelie skriver:

  Gillade man dom "gammla" IKEA tallrikarna med prickar, så kan jag tipsa om att jag såg några snarlika på ICA Maxi idag! De hade en rad med prickar och fanns i vitt och lavendel. Helt ok. //Emelie

 • Sara skriver:

  fint 🙂

 • DAVID skriver:

  Å vad GOTT! 🙂
  Något porslin vet jag inte, men IKEA har vinglas för 5kr/st! 🙂

 • T I L D A ♥ skriver:

  gud vad gott det såg ut, tallriken var ju väldigt söt också! 🙂

 • Jess skriver:

  Vilken underbart bild, du lyckas verkligen fånga en härlig helgmorgon 🙂
  Jag är också i funderartagen på ny vardagsporslin. Just nu har jag IKEAs Arv men börjar nog tröttna.

 • Daniella skriver:

  Waah, så söta ^_^

 • TRE HETA TÄVLINGAR KOLLA GÄRNA IN 🙂

 • åhh vad gott det där såg ut!!

 • Cornelia skriver:

  Tror att jag kan sträcka mig så långt till att jag älskar den här bilden! Den är så fin!

 • Johanna l skriver:
 • Johanna L skriver:

  Hej Frida! Om du vill fortfarande satsa på IKEA, eftersom du hittills varit nöjd tycker jag du kan kolla in serien SKYN som är gjord i benporslin som är mycket tunt men samtidigt tåligt. Färgen på porslinet är väldigt fin, den har en sorts lyster. Serien har många olika delar att komplettera med… Jätte fin till ett bra pris!

 • Louise skriver:

  Åh, vilken härlig bild!

 • Linn skriver:

  Jag har Swedish Grace i vitt och några delar i den gröna nyansen Äng. Dock tycker jag det är lite tråkigt att nästan alla köper den serien. Det måste ju finnas annat fint med? Om jag skulle köpa nytt nu skulle det nog bli ännu mer "cleant", helt utan mönster! Kanske serien Loft eller Jade från Rosenthal.

  Annars kan jag ju rekommendera Pillivuyt, klassiskt och extremt hållbart och garanterat repfritt (jag har testat).

  Ja, så hade jag nog sagt om du kom in till mig på Cervera 🙂

 • marie skriver:

  Rörstrands Ostindia har vi som vardagsporslin, några tallrikar med det nyare Mega-mönstret för att variera. Till fest är det Mega Musselmalet från Royal Copenhagen som gäller. Har även arvegods/loppisfynd från Gefle, Rörstrand för de mindre assietterna, typ till frukostmackan. Men Ostindia har jag haft nu i 20 år – sen min studenttid – och de tål det mesta. Plus att de är fantastiskt vackra.

 • Sofia W skriver:

  Swedish grace i vitt, alla delar utom djupa tallrikar som är lace från Filippa K. Hur rent och snyggt som helst ihop.

 • Emelie skriver:

  Jag tycker ju personligen att Swedish Grace är lite tråkig….Varför inte Teema från Iittala istället?

 • Camilla K S skriver:

  Vi har just köpt nytt köksporslin och valet föll på Swedish Grace här hos oss också. Jag fegade ur och köpte alla delar i vitt, flata, djupa och asietter…men tanken är att jag sen ska köpa till flera delar i både rosa, blått och grönt. Tycker den här bilden är hur mysig som helst:
  https://www.rorstrand.se/images/uploads/sidbilder/swedish_grace_top_left_ny.jpg

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.