Annons

Studiebesök på Svenskt Tenns textiltryckeri

Jag håller på och gör research till ett ännu hemligt projekt och har därför spenderat dagen här. På Svenskt Tenns textiltryckeri strax utanför Borås. Bakom en till synes anonym industrifasad pågår febril aktivitet med schabloner och färg. Jag blev alldeles hänförd av hantverket, de många momenten och det genuina precisionsarbetet på de 65 meter långa handtrycksborden. Efter att ha sett processen från ax till limpa kan jag förstå varför tygerna kostar som de gör, och har om möjligt än mer respekt för Josef Frank som mönstergeni. Får ni tillfälle, någon gång i livet. Besök! Här kommer lite detaljbildsgodis.

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • David skriver:

  Fina bilder! 🙂

 • Lina skriver:

  Härliga bilder. Kul att få en glimt av mönstret-to-be. Önskar att fler fabriker vågade vara så transparanta!

 • Nilla skriver:

  Är det Ljungbergs textiltryck i Rydboholm?

 • A. skriver:

  Avis 😉

 • Johanna B skriver:

  Jag blev sugen på blått nu! Kornblåa detaljer jaaa tack!

 • Maria skriver:

  Vill gärna se. Är det öppet för allmänheten?

 • åsa skriver:

  i rydboholm ja.. trycker även ljungbergs. men det va strängt fotoförbud när jag va där men ja fick några bilder på ett "nytt" mönster som skulle gå i tryck för första gången ..(fick reda på det efteråt att det va fotoförbud :/ )

 • Den anonyme skriver:

  Vill du läsa om det jag varit med om? Skriver anonymt eftersom det är så stort men länkar ändå bloggen för att jag vill hjälpa andra som har det svårt.
  Kram!

 • Inspirationer skriver:

  Jäkligt coolt. Hoppas du fick med dig något fint därifrån.

  Kram Martina

 • Linda skriver:

  Vaaa? Trycker man det för hand? Hade jag ingen aning om! Får vem som helst gå in och se hur de jobbar? Verkar superskoj, det hade jag gärna gjort!

 • Frida skriver:

  Ljungbergs Rydboholm it is! Inte öppet för allmänheten, men det finns en liten fabriksbutik i byggnaden och så kan man nog höra med dem om de tar emot bokade grupper även på insidan av fabrisklokalen.

  Linda: Det kallas handtryck men det är en maskin som man ställer in och flyttar runt för att få fram mönstret. Tidigare skedde detta helt manuellt men sedan 5 år tillbaka är det lite mer maskinellt – dock en hel del passningsjobb och pill kvar som måste göras med mänskligt öga och expertis. Varje löpmeter har ju femtioelva olika moment. Otroligt imponerande!

 • Erika skriver:

  Hej! Har de någon outletbutik kopplat till fabriken??

 • Gud så spännande att få kika in bakom kulisserna! Du är verkligen så duktig och företagsam! Verkligen kul att det går så bra för dig när du till slut vågade ta steget! Heja dig!

  Karin

 • Sofia Agardtson skriver:

  Wow! Vilken upplevelse! Man får en annan syn på saker och ting (och dess pris) när man sett hur tillverkningen går till 🙂

 • Inte alldeles långt från mig. Har åkt förbi och alltid varit lite nyfiken. Tänkt att det säkert är så där rufft och snyggt och galet inspirerande att vandra runt bland just en sådan tillverkning. Nu vet jag att jag har rätt i mina tankar! Kul att du delade med dig!

  Kram Tina

 • Vad häftigt! Det hade jag gärna sett!

 • Axelina skriver:

  De har så fantastiskt vackra tyger! Har de någon utförsäljning där?

 • Åh vad spännande! Jag älskar att få komma in i fabriker och se hur tillverkning går till och få se bakom kulisserna!

 • Åhå – dreamland! Så kul att se allt på plats!

 • Charlotte skriver:

  Kan tänka mig att det är lika fantastiskt som att besöka Kasthall i Kinna! Blev totalt hänförd av att se färgspektrat av garner och mönster och historian bakom varje matta.

 • Elajo skriver:

  Snygga bilder! 🙂

 • Caroline skriver:

  Måste nästan vara som att komma in i Kalles Chokladfabrik, en helt annan värld liksom. Synd att man inte får träffa Josef Frank också!

 • Johanna skriver:

  Kan tipsa om Jobs handtryck i Västanvik utanför Leksand, där man jobbar med samma tekniker, screentryck för hand på långa tryckbord. Också fantastiska blomstermönster, men inriktade främst på den svenska floran (i mitt tycke är de snäppet vackrare än Franks :)). På somrarna har de dagligen kortare visningar öppna för allmänheten!

 • Åsa skriver:

  Nice ! 😉

 • Katarina skriver:

  Eftersom jag jobbar med Spira som också trycks på Rydboholm har även jag fått den fantastiska chansen att besöka deras fabrik. Är ganska säker på att de har visningar på sommaren (tror jag har läst det ngn stans). De som driver Rydboholms textil är underbara och värnar verkligen om sitt hantverk. Kolla med dem om de kan ta emot besök för det är en upplevelse!

 • Niklas skriver:

  Vad fräckt. Är uppväxt i Rydboholm. Hade ingen aning om att dom tryckte åt Svenskt Tenn. Tycker fabriksbyggnaden är rätt "fin" oxå.

 • Sofie skriver:

  PÅ Jobs Handtryck i Leksand sköts detta helt manuellt! Fantastiska tyger som även påminner lite om Josef Franks! https://jobshandtryck.se/swe_index.html

 • Åh, tänk vad jag har sprungit mycket i dessa lokaler, men då hette det Rydboholms AB, uppväxt ett stenkast från fabriken. Jag och min kompis sprang upp till tjejerna på ateljén och såg hantverket växa fram över ljusborden, såg pappa färga tygerna i färgeriet och alla de andra goa gubbarna göra sitt för att leverera fantastiska svenska tyger. Love it! Blir varm i hjärtat nu faktiskt.

 • Titti Liljegren skriver:

  Jag jobbar för Ljungbergs textil och har äran att sälja de tyger som trycks på Rydboholm.
  Besök gärna fabriksbutiken om ni är i närheten av Borås, eller den i Floda om ni åker den vägen 🙂
  Det finns mkt fint!!
  // Titti

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.