Annons

Svaren på frågorna

Vad roligt att det var så många som hade frågor och funderingar! Det blev dock lite svårt att strukturera upp alla svar i kommentarsfältet så de får ett eget mastodontlångt inlägg! Här kommer det längsta textsjoket någonsin i bloggens historia – med alla svar i kronologisk ordning. Håll i er nu:


…..

Hej Frida, hur gör man för att hitta den röda tråden i inredningen? Jag gillar den danska rena stilen men får inte till det, det ser bara rörigt och stökigt ut. // Lotta F

Några snabba råd. Begränsa färgskalan (håll dig till en svartvit bas och välj max 1-2 accentfärger), satsa på skåp och förvaringslösningar med dörrar eftersom de sväljer mycket saker utan att ge ett rörigt intryck. Ge ögat några naturliga fästpunkter i rummet, samla ihop synliga prylar i mindre grupper och gör stilleben av prydnadssakerna du vill ha framme på bord och byråer. Blanda inte för många olika träslag. Planera för helheten och tänk långsiktigt innan du shoppar. Dutthandla inte.

…..


Hej Frida, vad kul att du har en frågestund! Om du får välja en designer – vem väljer du då och varför? Ha en trevlig eftermiddag. //Anna

Svår fråga. Det är omöjligt att välja en enda eftersom det är få designers som är bra på allt man behöver i ett hem (möbler, belysning, tallrikar, bestick, accessoarer osv) men Monica Förster är min personliga favorit av nu levande formgivare. Otroligt begåvad. Dessutom är hon född i Norrland, som en ren bonus.

…..


Oh, vad kul med frågestund? Då undrar jag om det finns det några inredningsprylar/designklassiker som ”alla” gillar och har och som du inte gillar alls? Och så undrar jag hur mycket du brukar photoshoppa dina bilder. // Jenny

Oj, vilken klurig fråga. Jag gillar inte tanken på att döma ut en produkt som någon annan kanske älskar. Men, handen på hjärtat, jag tycker inte alls om den klassiska PH-lampan. Den ger mig ruggiga minnen från ett trist fikarum som fanns på en kommunal praoplats en gång i tiden. Men det är alltså högst personligt. Angående bilderna så handlar en stor del av fotografering om efterbehandling. Speciellt om man fotar i RAW-format. Allt sådant som man tidigare gjorde vid framkallningen i mörkerrummet gör man nu i Photoshop. Beskär, justerar färger och lägger till kontraster – till exempel.

…..


Efter att ha följt din blogg dagligen så vet jag att du satsar på tidlöshet, men vad för färger är det som kommer att vara accentfärger i vår? Alltid kul att vara ute i tid! 🙂

Jag tror på mörkgrått som en ny bas och jag tycker mig se mer och mer koboltblått (eller electric blue) och aprikost som accenter.

…..


Hur ska man lyckas hitta sin stil? Jag tror jag blir galen, jag tycker så mkt är fint även om det helt olika stil på sakerna; en plexi-stol eller en klassisk soffa.. ett gammalt bord eller högglansigt.. Hjälp! Fastnar för ljusa färger på både väggar o saker.. jag vill ha ett fantastiskt hem! Tack för en fantastisk blogg o massa varierande inspiration! (Gärna mer om konst, det är svårt att hitta fina saker att sätta på väggarna när man är en velpotta.. 🙂 Kram från Sanna i gbg

Skaffa en urklippspärm eller en mapp i datorn där du samlar på dig olika bilder som du gillar. Så småningom kommer du att kunna se en röd tråd och din smak blir mer och mer tydlig för dig själv med varje bild du adderar. Analysera också varför du dras till vissa bilder före andra, kanske är det färger, möbler eller bara en känsla du är ute efter. Våga också välja bort och slakta enstaka och udda ”darlings” om de inte passar in i det stora sammanhang du vill skapa. Tänk inredning som du tänker mode. Samma par skor kan ju kännas helt rätt till en outfit men vara både opraktiska och opassande till en annan. Vad som avgör vilket sitter mycket i magkänslan och i den helhet du vill uppnå – och förmågan att avgöra det där tränar du bäst (och billigast) på genom att klippa, klistra och planera innan du ger dig ut och handlar.

…..


Hur ser julen ut hemma hos dig/er? Är det en traditionell ”röd” jul eller vad har du för tema? Kram ett jul-freak :)// Frk Öreborg

Det ser lite olika ut från år till år. Jag skulle gissa att årets jul hemma hos oss blir askgrå och duvblå.

…..


Vart hittar du/ får du din inspiration ifrån till dina inlägg? Tack för en toppen blogg!

Det är väldigt olika från dag till dag. Jag läser tidningar, andra bloggar, ser saker på mässor och litar till min egen vildhjärna. Ibland går det lekande lätt och ibland sitter jag framför datorn och sliter mitt hår tills jag ser ut som Skalle-Per innan jag kommer på något att skriva om.

…..


Kan man hyra dig som stylist om ska inreda en ny lght eller vill förnya ett rum? Gillar skarpt din inredningsstil. // Anna

Jag är ingen utbildad inredningsarkitekt och jag tycker man ska ha respekt för att det är en yrke i sig. Jag kan ge tips om olika stilar, trender och produkter eller föreslå enklare lösningar mot betalning – men jag är ingen utbildad inredare. Så visst kan man anlita mig, men det beror helt på vad det är för typ av nivå på de tips och den hjälp man är ute efter.

…..


Vilka bloggar följer du själv regelbundet? Alltid kul att få tips om nya guldkorn! // Monika H

Jag läser väldigt många bloggar. Kolla min länklista så hittar du de allra flesta branschbloggar jag följer. Utöver renodlad inredning följer jag b la UnderbaraClara (för att dämpa min hemlängtan till Norrland), Sofi och Frida Fahrman (för modeinspirationen, storstadspulsen och bildspråket), Julias Wellnessblogg (för träningspeppen) och Att vara någons fru (för att hon skriver så bra och uttrycker sig så roligt).

…..


Hej Frida, vi delar kärleken till qvistgaards ljusstakar. Har du tips på hur man får dem djupt mattsvarta? själv har jag bränt av gamla ljusrester med gasol och sedan sprutat på 5-56. Blir sådär… Men jag har för mig att man kan lägga på linolja och sedan bränna av dem. Någon annan som vet?// Henrik

Jag har bara testat att bränna av dem i ugnen, men har aldrig målat eller oljat. Ska prova ditt tips, får återkomma med resultatet.

…..


Stortrenden kontraster är en spännande och väldigt ”i stora drag-trend”. Vilka är dina absoluta favoritkontraster bland dagens inredning? Johanna

Nytt möter patinerat. Exempelvis när man låter ett riktigt slitet träbord få sällskap av sprillans nya stolar.

…..


Hej Frida, Jag älskar bilder i alla dess former. Du tar helt fantastiska bilder. Jobbar du med dem mycket i photoshop?

Tack så mycket! Ja, det gör jag. Att fotografera handlar om långt mycket mer än att bara trycka på en knapp. En stor del av fotografens jobb låg tidigare i mörkerrummet och det jobbet görs nu med hjälp av digital efterbehandling. Se svar på liknande fråga längre upp.

…..


Kul Frida! Jag undrar vad du använder för kamerautrustning? Har för mig att du nämnt G-serien nångång, men t.ex bilderna från det nya Scandic-hotellet kan väl inte vara tagna med en sådan? Om det är det ändå, vad är hemligheten? // Anna Sand’s Drömmar

Jag har en Nikon D300 och ett AF Nikkor 50 mm 1,8 objektiv samt ett 18-70 mm objektiv (vidvinkel) samt min lilla kompaktkamera som är en Canon G10 (som dock funkar hjälpligt numer, sedan jag tappade den i golvet tidigare i våras). Bilderna från Scandics pressvisning är fotade med min Nikon-kamera.

 

…..


Kul med frågestund! Jag undrar vad du skulle blogga om, ifall du inte skrev om inredning. // Lina

Mat. Tveklöst. Att fotografera mat är min nya passion.

…..


 

Om man som privatperson har en designskyddad inredningsprodukt, men inte har en egen affär eller webbshop att sälja o marknadsföra den på, hur ska man göra då tycker du ? Kan man vända sej direkt till nån av de stora butikskedjorna o kolla med dessa, har läst om licensavtal e.tc…..tack för inspirerande blogg o hoppas på svar, Frida. // Marie

Svårt att svara på utan att veta något om produkten. Har den tillräckligt stor idéhöjd så kan man få in den på Designtorget. Deras jury tar in nya produkter varje vecka. Och Designtorget ägs ju av Novax som i sin tur är en del i Axel Johnsson gruppen så klivet från den butikshyllan till Åhléns och Lagerhaus kanaler borde ju inte vara så långt sedan?

…..


Jag har precis köpt en ipad och letar efter ett snyggt fodral, gärna i läder. Tänkte höra med dig om du har något förslag? // Josefine

Kolla in PAP’s Ipadfodral och Stella McCartneys Falabella.

…..


Ja, kul!! Jag undrar vad du har för kamerautrustning? Undrar också om du har några startaegettips eller råd som du känt varit extra bra och viktiga för dig när du tog steget att bli egen? TACK för en inspirerande blogg! // Från en som är i startaegettagen 🙂

Angående kamerautrustningen så hittar du mitt svar på det i en fråga lite längre upp. Vad gäller företagande har jag haft stor nytta av sajten Verksamt.se som är ett samabete mellan Bolagsverket och Skatteverket. Där kan man räkna ut hur mycket man behöver fakturera, betala i skatt och sociala avgifter för att kunna ta ut olika lönesummor och man kan hitta kontaktvägar till olika myndigheter, ställa frågor och få hjälp med olika saker som rör företagande och bolagsbildning. Det är en hel del pappersarbete att driva företag – både före, under och efter, så mitt bästa tips är att ta hjälp med det och bokföringen för att allt ska bli rätt från början. Jag startade mitt aktiebolag med hjälp av Ernst&Young.

…..


Hej Frida, undrar om du har tips på vart man kan lämna in sina tavlor för inramning i Gbg? Gillar en ganska stram, minimalistisk stil på ramar. Tack för en mycket inspirerande blogg! //Magdalena

Jag har ramat in alla mina tavlor på Galleri Anden på Viktor Rydbergsgatan.

…..


Hej Frida! jag går en ettårig förberedande utbildning inom inredning och produktdesign i Göteborg. Målet är att plugga vidare på någon annan skola senare, typ KDH. Nu till min fråga: Har läst att du jobbat på en arkitektbyrå innan. Vilka typ av utbildningar har du läst? // Åsa

Jag jobbade tidigare på Forsman&Bodenfors som är en reklambyrå, inte arkitektbyrå. Jag har läst civilekonomprogrammet med inriktning mot marknadsföring vid Umeå universitet och tog då en utbytestermin i Kanada där jag fördjupade mig i ”International marketing” och två kurser i Kina där jag läste ”Business & Culture”. Sen har jag läst ARU-kursen på Bergh’s och en kurs i copywriting på två terminer. Jag har ingen formell utbildning inom inredning eller foto. Allt jag kan om det har jag lärt mig på egen hand, via böcker och internet, inte via någon skola.

…..


Hej Frida! Jag undrar om du vet om det finns stora glödlampor med normalstor sockel som man kan använda för att ”pimpa” upp en lampa med tre armar? Skymtade nåt liknande på Mias Lustgård men hann inte kika närmare på det.

Kolla in Ingegerd Råmans glödlampor för Orrefors. Kostar runt 200 kr st.

…..


Hej! Jag läser din blogg ofta. För ett antal år sedan skrev du om en lampa som såg ut som en bok. Den var vit kanske i glas eller plexi och sattes i bokhyllan precis som en vanlig bok. Mycket fin! Hittar inte det gamla inlägget, kommer du ihåg? // Lisa

Lampan heter The Enlightenment och finns att köpa på VitDesign för 1299 kr

…..


Hej, kul! Älskar dina bild-collage, undrar vilket program du använder dig av för att göra dem?

Jag använder Photoshop. Det finns en webbaserad gratisversion: https://www.photoshop.com/tools/expresseditor

…..


Hej, Frida! Vad gör du med alla inspirationsbilder? Jag sparar dom bara i mappar, men de glöms så lätt bort, och hur gör man med tidningsurklippen? Det är intressant att veta hur du hanterar så mycket bilder och detaljer. // Elena

Jag har testat många olika alternativ. Allt från döpta mappar på PC till kategoriserade system i Iphoto på Mac. Men med åren har jag blivit allt mer rationell och sparar allt mer sällan ner bilderna på min egen hårddisk. Mitt senaste knep är att samla favoriter med hjälp av Pinterest.com

…..


Jag vill veta varifrån du hittar inspiration. Kort och gott 🙂 // Petra Liuski

Överallt. Jag har radarn påslagen dygnet runt.

…..


Jag slängde ut mina gamla bokhyllor utan att ha skaffat mig ett alternativ (så går det när man har en container i närheten). Har du något tips på andra typ midjehöga bokskåp än låga Billy-bokhyllor med dörrar? Är helst ute efter något i ek, men jag vet i ärlighetens namn inte… Vill kunna gömma bort böckerna så det inte ser så rörigt ut. // Annika

Kolla in Zweed och A2’s skåp Collect. A2-skåpen är lägre/mindre än man tror när man ser dem på bild.

…..


1. Vad har du för kamera + objektiv?

2. Redigerar du dina bilder?

3. Ditt bästa photoshop-tips?

4. Vilka bloggar läser du?

// Caroline

1) Jag fotar med Nikon D300 + 50 mm 1,8 och 18-70 mm samt en Canon G10

2) Ja, i Photoshop kolla in den här länken om du vill testa en webbaserad version av programmet https://www.photoshop.com/tools/expresseditor

3) Oj, det finns så mycket man kan göra för att förbättra sina bilder men måste jag välja en sak så är det att dra lite i kontrasterna (gör en sk. S-kurva). Många bilder känns så platta när de kommer direkt ur kameran.

4. Se svar på liknande fråga ovan

…..


Hej Frida! Har precis köpt en Lamino + pall i ek/grått fårskinn, nu har jakten på ett passade bord påbörjats, har själv fastnat för Hay´s DLM bord och Swedese`s Flower, tänkte höra om du har några passande förslag.

Mvh Nicklas

Jag har både DLM från HAY (som jag älskar) och Swedeses Flower (som jag inte gillar –  rinken runt bordet samlar mycket skräp och är väldigt opraktisk). Skulle jag rekommendera något av borden som sideboard till Laminon blir det definitivt DLM.

…..


Hej! Jag har för mig att du för en tid sedan skrev att det är en big no-no att ta foton i butiker. Är det en vedertagen inredningsblogg-etikett eller är jag bara helt vimsig och kommer ihåg fel? Ska bli roligt att läsa svaren på de andras frågor, mycket som jag också är nyfiken på 🙂 // Maria

Om man frågar butiksinnehavaren får man oftast ta bilder i affärer, i alla fall i Sverige. I övriga länder är butikspersonalen däremot näst intill maniska och skriker ”No photo!” så fort man kliver in i en affär med en kamera på magen. Och på mässor, där de flesta utställare skyltar med återförsäljarpriser/inköpspriser, kan det också vara klurigt att få fota om man inte är pressackrediterad. Kanske är det i samband med någon mässa du läst att man ofta får nej när man frågar.

…..


Vad är ditt bästa respektive sämsta inredningsköp du gjort?

Mitt bästa köp är definitivt sängen från IKEA. Den är så vansinnigt skön att sova i och gediget byggd och kostar ju skrutt och ingenting jämfört med dyra prestigevarumärken. Mitt sämsta köp är nog en dyr lampa som jag inte hade tagit ordentliga mått på innan. Den var nästan 1,5 meter i diameter och hade en glödlampa om 200 watt. Den hade så att säga passat liiite bättre som allmänbelysning på Stadsbiblioteket snett över gatan, än som vardagsrumslampa i vår lilla skokartong på 56 kvadrat.

…..


Hur mycket bestämmer du av inredningen hemma hos er, har din man något att säga till om =) Läste att du skulle ha workshop, är det något sådant inplanerat i Gbg framöver ? Till sist: Vilken färg är det på din decadent-väska, såg att det fanns flera snarlika och din var jättefin?

1) Niklas flyttade in till mig, när lägenheten var i stort sett färdigmöblerad, så än så länge har jag ju bestämt det mesta här där vi bor idag. När det är dags för ett gemensamt inredningsprojekt lär jag nog få kompromissa lite mer, men jag tror vi har ganska liknande smak så det blir (förhoppningsvis) inget större bekymmer. 2) Vad kul att du är intresserad. Jag ska se vad jag kan göra ang. en work shop i Göteborg. Kanske i december? Skulle det funka för dig? 3) Min Decadent-väska är den i cognac-färgat skinn.

…..


Hej. Jag funderar på att starta en inrednings-blogg och undrar generellt över hur du gör med andras bilder som du har på din blogg. Mailar du alltid och frågar om man får låna dem/ företag etc eller hur går det till?

Jag tycker att man ska respektera upphovsrätten och att man ska fråga fotograferna och företagen om det är okej att man lånar bilder. Jag har också fått presslogin till de allra flesta inredningsföretags bildbanker där det ligger foton som är fria för publicering om man skriver om företaget och nämner källan.

…..


Hej Frida

Vad kul med frågestund. Jag har en del 🙂

1. Researchar du alla dina inlägg eller får du ofta press meddelanden? Om du får press meddelanden, hur väljer du vad du ska skriva om?

2. Hur får du privat och jobb att inte glida ihop. Jag tycker det är svårt att helt koppla bort efter att jag startade eget.

3. En gång skrev du att du har ett litet timglass som du delar upp dagen med. Har du några liknande smarta tips som hjälper dig organisera dagen och tankarna?

4. Använder du några ”actions” när du redigerar bilder i PS eller är det alltid ”fritt”.

5. Har du nånsin tänkt tanken att ”nu orkar jag inte blogga längre” och i sånna fall varför?

Du är en stor bloggförebild!

// Marianne

Tack, Marianne!

1) Jag får mellan 5-30 pressmeddelanden om dagen från svenska och utländska leverantörer men bloggar allt mer sällan om renodlande nyhetslanseringar. Har de inte spännande bilder med i utskicken blir det svårt att skriva om de nya produkterna eftersom min blogg till så stor del bygger på vackert tittgodis och miljöbilder. Jag söker desto mer i företagens pressbildbanker, kollar på katalogbilder och håller ögon och öron öppna för branschnyheter på annat håll. Och så försöker jag fota mer och mer själv nu när jag har mer tid med kameran då det finns dagsljus att tillgå.

2) Det är jättesvårt och jag kämpar själv för att hitta bra rutiner i min nya frilanstillvaro. Min målsättning med det egna företagandet är inte enbart monetärt utan också att få bättre livskvalité och att slippa stressa så mycket som jag gjorde innan. Därför känns det extra viktigt att inte behöva ”jobba jämt”. Att stänga av datorn på kvällar och helger är ett tips. Jag försöker men det är inte lätt.

3) Att stycka upp stora projekt i mindre portioner funkar bra för mig. Förutom timglasdeadlines har jag en inbunden anteckningsbok där jag skriver ner mina veckomålsättningar – sen låter jag varje dag få ett eget blad där jag skriver ner vad jag gjort från morgon till kväll. På så vis blir jag mycket mer medveten om hur jag använder min tid i företaget och underlättar lite för mitt egen minne när det är mycket att göra samtidigt.

4) Jag har precis upptäckt actions (pinsamt, men sant) och prövar mig fram.. Jag gillar exempelvis HDR Fantasticalizers när man fotar himlar utomhus men är inte lika förtjust i de mer vanliga och allt mer populära instagram och vintage-filterna som jag kan tycka tar bort väldigt mycket personlighet i bilderna.

5) Nej, faktiskt inte. Visst är det tuffare i perioder och svårt att hålla ett konstant flöde av inspiration, men jag har aldrig tänkt tanken att släcka ner helt. Den största utmaningen som jag ser det ligger snarare i att hålla sig till ämnet och att därmed inte kunna förklara sig de gånger man skulle behöva berätta varför man inte kan eller orkar posta nya inlägg. Häromdagen satt jag till exempel på en spårvagn som körde över en ung flicka och jag såg henne krossas mot min fönsterruta. Det påverkade mig oerhört den dagen och jag hade ingen ork att skriva något mer inlägg, men sådant går ju er bloggläsare obemärkt förbi eftersom jag enbart skriver om inredning

…..


Oj, vad frågor du har fått. Jag undrar bara när du kom på att du ville jobba med inredningsstyling? // Johanna

Jag jobbar ju inte bara med styling, det är en liten liten del av det stora hela. Men att jobba med inredning och framförallt att kunna försörja sig genom att skriva och fota har jag nog alltid velat. Innan jag bestämde mig för att plugga ekonomi och marknadsföring var jag faktiskt inne på att söka till journalisthögskolan i Sundsvall. Såhär i efterhand är jag glad att jag inte gjorde det – jag hade inte velat vara utan det jag gjort – och det är viktigt att kunna kombinera kunskaperna om företagande med min skrivande och kreativa ådra. Det är en bra kombo.

…..


Hej Frida! Jag har försökt finna inköpsställe för den fina väckarklockan som fanns med på bild i inlägget mo + mo den 28/9 men inte lyckas. På mo + mo: s hemsida ser jag ingen information. Skulle bli superglad om du kunde hjälpa mig att luska fram vad det är för klocka och var den kan köpas. Tack på förhand och grattis till en snygg och bra blogg.

Kul att du gillar den. Jag frågade Michelle som driver mo+mo och den lilla klockan kommer från Muji.

…..


Hej! Jag kan inte bestämma mig vilken lampa som passar bäst till ett vitt enkelt matbord med svarta Lilla Åland. Jag är inne på en vit bumling eller två vita PH 3/2. Eller kanske någon helt annan lampa? Väggarna är i vitaste vitt. Mottager gärna tips! // Veronica

Om du har svarta stolar kanske du ska plocka upp det i lamporna också för att balansera det hela (speciellt om bordet och väggarna är vita). Satsa på en svart Bumling, eller två Semi. Eller flera små mindre lampor som Ogles eller Tom Dixons Beat (de sistnämnda har jag själv).

…..


Hej Frida och tack för fin blogg! Har läst din blogg dryga året och har många gång inspirerats både vad gäller inredning, pyssel och skrivandet. Jag undrar – hur ska man synliggöra sin blogg på bästa möjliga sätt? Hur skaffar man sig publik bäst tycker du?

Se till att få en inlänk från några av de större bloggarna eller från exempelvis Bloggkommentatorerna. Jobba aktivt för att uppmärksamma potentiella läsare om att du finns – även offline (i tidningsartiklar, TV och radio) och se till att synas där din målgrupp rör sig. Om du skriver om föräldralivet kanske du ska marknadsföra din blogg via Familjeliv och bloggar du om bröllop kanske du tjänar på att vara aktiv på Bröllopstorget osv. Lycka till!

…..


Hejsan! Tack för en fin blogg. Måste vara så fräck att fråga om råd. Har två svarta skinnsoffor som jag bara älskar (mogensen) extremt svårt dock att hitta fåtöljer till dessa då jag inte vill ha det hör manligt/ståligt/ glasbordsaktigt som man lätt tänker på när st kommer till svart skinn 🙂 i dagsläget har jag fantastiska jetson i smuts turkost som jag gillar men inte till sofforna. Hmmm svarta jetson blir för svart.. Brunt känns fel, några supertips?!

Vad sägs om en retro-träfåtölj av den här modellen, eller två svarta Diamond Chairs eller en vintagesliten PK22? Kan fyndas på Lauritz.com ibland.

…..


Hej Frida, jag har två frågor:

1. Skulle man kunna få köpa ditt fina foto på väggen där det står Life is beautiful högupplöst? (Hoppas, jag gillar det väldigt mycket!)

2. Det känns som om du är väldigt noga med att ange källor på bilderna du visar i bloggen. Skulle inte du kunna ge en snabb guide till detta? Hur gör man tex om man använder ett foto som man inte har originalkällan till? Får man ens använda sådana i bloggsammanhang?

1) Absolut, hör av dig på mailen bara. Jag har precis sålt den som fototapet till en kund nyligen.

2) Jag tycker att man ska respektera upphovsrätten och att man ska fråga fotograferna och företagen om det är okej att man lånar bilder. Jag har också fått presslogin till de allra flesta inredningsföretags bildbanker där det ligger foton som är fria för publicering om man skriver om företaget och nämner källan. Se svar på liknande fråga ovan.

…..


Hur kom du på idén att skriva med bokstavskex? // Nyfiken

Jag köpte hem kexen från Coop när jag skulle få besök av en kompis barn häromveckan, sen såg jag kexen i skafferiet när jag skulle brygga kaffe till mig själv några dagar senare och kom på att jag kunde skriva ut en rubrik till bloggen med hjälp av dem. Och när jag väl bestämde mig för att ha en frågestund igår kom jag ihåg den idén och på den vägen blev det sedan en bild.

…..


Hur känns det att vara din egen nu när det har gått ett litet tag? Är det som du hade tänkt dig? Är det stressande att inte ha den där tryggheten som det ändå är att ha ett fast jobb? // Maria

Det känns fortfarande väldigt nytt och den ena dagen är ju aldrig den andra lik så ibland undrar jag när det här (om någonsin) kommer att kännas som ”vardag”. De saker jag oroade mig för innan jag tog klivet (otryggheten, ekonomin och känslan av att vara identitetslös och ha ett ”konstigt” visitkort) har inte alls varit några problem än – men nu när jag väl tagit steget har jag däremot upptäckt andra utmaningar. Bland annat hade jag ingen aning om att det skulle vara så svårt att hitta fungerande rutiner och en ”good enough” nivå på jobben jag gör. Jag har en tendens att överarbeta saker och vill liksom aldrig släppa iväg dem. Och sen är det klart att det är lite tomt utan kollegor ibland, speciellt på after worken och firmafesten – men det är då man får anlita konsulter 😉 Eller be kontorsgrannarna om sällskap.

…..


Måste ju ta chansen jag också! Du som gör så många olika saker, bloggar, fotar, stylar, skriver, gör hotellprojekt, föreläsningar osv – vad brinner du mest för? Och varför? Sen undrar jag också om du någonsin tror att du kommer att vilja dela med dig av bilder på ditt eget hem? Jag är ju liksom du lite tveksam till att göra det, men man ska aldrig säga aldrig … // Maria

Jag vet inte, just nu är allt lika kul så jag tänker ge mig själv hösten för att pröva mig fram innan jag bestämmer mig vad jag ska nischa mig mot. Allt har ju sin charm. Men, jag tror inte att man ”måste” begränsa sig till att vara bara en enda sak på samma sätt idag som förr i tiden. Om man bortser från de rent etiska fördelarna med att vara en sak i taget – så kan vi ju lära oss det mesta mycket snabbare numera – så jag tror man kommer hinna prova att vara många flera saker under en livstid. Angående hemma-hos-bilderna ska man väl aldrig säga aldrig men jag tror det är en viktig grej att hålla på för att kunna skilja på jobb och privatliv. Och behålla sin integritet när man bjuder på så mycket annat av sig själv.

…..


Hej, du har en superblogg tycker jag. Snygga bilder, bra inspiration och en stil som jag gillar. Nu en fråga – är på jakt efter en skön soffa till vardagsrummet som gränsar till köket. Har ett mörkt wengegolv och vita väggar, öppen planlösning mest ljusa saker i övrigt. Bör jag ha vit/svart soffa? Skinn/tyg? Divan? Vad hade du valt? Vad snyggat till golv/matta? Känner mig lite lost // Sofia

En grå eller vit soffa kanske kan funka? Divansoffor slukar för mycket plats, satsa hellre på två mindre som du placerar mitt emot varandra. Det är lättare att umgås och sitta många på så vis. Divandelen tenderar ju till att förbli oanvänd eller enbart benutrymme annars.

…..


Hej! Jag undrar ifall du fått din plansch ”Monica” än? Om den är lika fin i verkligheten, samt om du vet om den ska föreställa ngt eller om det bara är abstrakt konst. Jag undrar åxå vilken y-stol du tror är säkrast att satsa på, dvs som man har glädje av längst; den eksåpade eller den svartlackade? (Båda med natursits.) Jag står i valet å kvalet! Tack på förhand för ditt svar å trevlig helg! // Malin

Jag har inte fått den än. Har haft problem med Posten sen jag bytte efternamn, återkommer med rapport när jag kan. Vi valde såpad ek på våra Y-stolar eftersom jag tycker de åldras bäst och med mest värdighet men det är helt klart en smaksak.

…..


Hej Frida,

kul med frågestund.Jag har tre frågor, varav du får passa den ena om den är av för privat karaktär.

1. Hur ser ditt föräldrarhem ut? Dvs, har du fått inredningsintresset med dig hemifrån?

2. Är din man ”inom branschen” också? Delar ni intresset för design och inredning?

3. Är snyggt synonymt med dyrt? Ibland får jag känslan av att ”dyrast vinner”. Många av prylarna du bloggar om som dina personliga köp är väldigt dyra. Jag har stort intresse för hem och inredning, men vårt hem är kanske lite spretigt. Jag blandar gladeligen billiga IKEA-möbler med dyrare detaljer från någon av de chicare butikerna. Till min huvudfråga; vad i ditt hem är IKEA? Du har jobbat på och jobbar ibland för IKEAs bloggsida, så visst måste du fortfarande ha ett gott hjärta till det stora gulblå varuhuset?

Jag uppskattar din blogg för att du håller privatlivet ute. Jag är så in i bänken nyfiken på ditt hem, dina privata ägodelar i sitt sammanhang, din fritid osv… men jag uppskattar dig för att du inte släpper in oss. // Marie

1. Intresset för designklassiker har jag ärvt från mormor och kreativiteten har jag definitivt ärvt från mamma. Mina föräldrar har en lite mer vuxen stil än mig, och de har ju ett helt stort hus som är fyllt med saker de samlat på sig under ett liv, men de har fyra svarta jetsonfåtöljer som har hängt med sedan jag var nyfödd och en jättefin Octo Lamp som lika gärna skulle kunna stå hemma hos mig som hos dem.

2. Min man jobbar i finansbranschen, med företagsförvärv, så han är så att säga lite mer Excel än Photoshop för att uttrycka sig i programvaror. Men det gör mig inget, jag kan tycka det är rätt skönt att prata om annat än inredning och foto när jag är ledig – så det har faktiskt sina fördelar att inte vara i samma bransch.

3. Jag handlar inte bara dyra saker. Absolut inte. Men de billigare alternativen känns ofta som så kortsiktiga lösningar. Och jag gillar inte dagens slit-och-släng-shopping som kräver 1) massproduktion i låglöneländer 2) hänsynslös förbrukning av jordens resurser 3) låga räntor. Det är tre faktorer som påverkar våra val i väldigt stor utsträckning. Det är som om många inte ens tycker det är nödvändigt att tänka långsiktigt längre. För det gör ju inget om stolen vi köper idag inte känns kul eller håller till imorgon, vi kan köpa en ny snart igen, och till och med ta det på avbetalning. Även om det på sikt kostar oss och miljön lika mycket eller till och med mer än att istället köpa en rejäl och lite dyrare grej som håller en hel livstid (som dessutom har samma om inte ett högre andrahandsvärde imorgon än när vi köpte saken i fråga). Att köpa billigt är i mina ögon att köpa dyrt. I längden. Men visst finns det kedjor som levererar både kvalite och kvantitet. Jag har en IKEA-soffa och en IKEA-säng och en hel del kuddar från dem också, liksom mindre accessoarer så jag blandar jag med, men försöker ha just det långsiktiga tänkandet kvar som perspektiv på mina beslut.

…..


Jag undrar hur du klarar av att hålla ett sånt högt tempo hela tiden, speciellt när du jobbade heltid och bara hade bloggen som hobby. Allt du gör andas ju kvalitet så det är ju inte att du hafsar dig igenom saker och ting. Vad har du för knep för att få in vila, återhämtning och träning i ditt späckade schema? Och hur strukturerar du upp fin tid?

Jag är inte bättre än någon annan. Jag tvingas också snedda lite på hörnen för att hinna med och ibland går livet inte alls ihop. Men jag försöker hålla mig till vissa rutiner. När jag jobbade heltid klev jag upp 06.15 varje morgon och bloggade innan jag gick till jobbet, så att jag hade inläggen klara och kunde kliva in på kontoret med blankt huvud redo att jobba med reklam hela dagen. Samma sak gör jag nu, när jag driver eget. Jag bloggar ju inte hela dagarna bara för att jag har möjlighet att göra det. Jag lägger max 1-2 timmar på inläggen och resten fördelar jag på frilansjobb, föreläsningar och bokskrivande. Nu kliver jag upp, tar en morgonpromenad strax före sju och äter frukost till dagens blogginläggsproduktion sen gör jag mina åtta timmars jobb på olika vis. Ibland har jag ett fotouppdrag, ibland arbetar jag med ett frilansjobb och artiklar för olika tidningar, ibland skriver jag på min bok och ibland sitter jag med research och skisser eller på möten inför kommande samarbeten som exempelvis Scandic. Runt middagstid försöker jag stänga av jobbet, äta middag och träna. Sedan drygt ett år tillbaka har jag tagit upp löpningen igen (efter att verkligen ha hatat att springa under flera års tid!) och tycker det är en bra träningsform eftersom man inte behöver passa några speciella tider. Dessutom är löpning mätbart och konkret och det är lätt att sätta upp mål. Nu har jag som riktmärke att komma under 50 minuter på milen innan jul. Angående återhämtning och vila så är det bästa tricket för oss att lämna stan och åka ut till svärföräldrarna på landet. Eller att ta en paus i mina föräldrars fjällstuga, långt från ära och redlighet (och mobil uppkoppling).

…..


Hej. Tycker Marie ställer väldigt bra frågor, dock så tänker jag så här att det man mest läser i alla inredningstidningar är att man blandar designklassiker med loppisfynd med Ikea. Alltså är Ikea ok att köpa ifrån men om man tänker tex andra affärer som Chilli och Bolagret etc, är det en affärer du handlar i, du skriver aldrig om dem? Kan bara hålla med att jag också är supernyfiken på hur du har det hemma =)

Se gärna svar på en liknande fråga ovan. Jag handlar sällan på Chilli eller Bolagret men visst funkar det precis som IKEA – förutsatt att det är bra saker man köper och inte hafsgrejor som går sönder eller blir inaktuella väldigt snabbt (typ möbler i fanér, kulörta kuddar i polyester som lagts i tveksamma färgbad och andra ”roliga” hemaccessoarer om känns kul i en knapp kvart). Jag har absolut inget emot lågpris men vill inte köpa möbler som bara håller en säsong utan försöker tänka mer långsiktigt oavsett vart jag handlar.

…..


Hej, minns att du har haft smycken från Georg Jensen på din önskelista. Har du några andra favoriter bland smyckes tillverkare /designers. Häls Nina

Ole Lynggaards armband Sweet Drops i kalvskinn med små berlocker av olika slag är det smycke jag använder allra mest just nu (förutom vigselringen). Sen har jag en del silversmycken från Efva Attling och örhängen från Marc Jacobs.

…..


Hej Du tar otroligt vackra bilder – hur kan jag bli en så bra fotograf? Hls Nicoline

Öva, öva, öva. Våga göra fel och ta kritik, imitera duktiga fotografer och inspireras av andra. Det är vad jag har gjort. Jag har inte gått en enda kurs inom fotografering och kan inget om bländare, exponering och slutartider – jag testar mig fram hela tiden och lär mig mycket på det. Skulle behöva gå en fotokurs men drar mig för det eftersom jag är så vansinnigt oteknisk.

…..


Hej Frida! Får du ofta förfrågningar om att visa upp ditt hem i olika inredningstidningar?  Trevlig helg och tack för inspiration! // Nina

Ja, men jag tackar alltid nej. Jag tycker det känns läskigt och otryggt att visa upp sitt eget hem för så många okända och nu på senare tid, med tanke på hur många bloggare som förföljs, trakasseras och hotas känner jag mig än mindre motiverad att avslöja vad som finns i och vart mitt hem ligger.

…..


Jag är väldigt nyfiken på hur ditt kök ser ut. Eftersom du inte vill ha med bilder på ditt hem i bloggen, vilket jag respekterar till fullo, så undrar jag om du istället kan beskriva hur köket ser ut? Både fast och lös inredning! Hade varit jättekul att få veta! På bilden till detta inlägg ser det ut som att du har carrara marmor, kanske som bänkskivor i köket? Jag har en stoooor hangup på det just nu. Kanske inte det mest praktiska material i köket för en slabbig barnfamilj som vi är, men ojojoj vad snyggt det är! /Malin

Se svar ovan. Jätteledsen för att jag är så bångstyrig, men att berätta om inredningen är ju samma som att fotografera den. Marmor är vansinnigt fint (vill ha det överallt, gärna i badrummet också) men jag har å andra sidan inga barn så jag vet inte om jag kommer ändra och ompröva min uppfattning den dagen jag tvingas tänka mer praktiskt.

…..


Hej! Kul med frågestund! Jag som är julbloggare och ska fira jul i Götet undrar vad du har för favoritbutiker i julshopping. Om det finns några ställen som ger god julstämning. Gärna tips på härliga mataffärer med högkvalitet. Tack på förhand! 🙂 // Helena

Haga är supermysigt under julen med sina kullerstensgator och mysiga små butiker och den lilla julmarknaden som brukar äga rum där. Sen kan jag också rekommendera området runt Magasinsgatan och Kronhusbodarna liksom HDK’s årliga julmarknad där man kan köpa konst och formgivning från morgondagens designstjärnor.

…..


Hej Frida, Varit en trogen läsare i många år. Diin blogg unik och perfekt, så kan jag sammanfatta min känsla. Har mest ”tekniska” frågor. Använder du dig av din MacBook Air när du jobbar? Har du Adobe CS5? Köper du licensen eller har du haft turen att få tag på programvaran på annat vis? Tycker det är oerhört mycket pengar, vill dock gärna ha… I vilket program gör du dina kollage? Nu har jag inte hunnit läsa samtliga frågor ovan, men kommer du fortsätta som egen? Saknar du jobbet på byrån? Kommer du gå tillbaka? Är det stor skillnad i inkomst nu när du kör eget? Stort stor lycka till med allting! Kommer att följa dig 🙂

Jag använder en Mac Book Pro och Photoshop och tycker att man ska köpa licenser till de program man använder. Det finns dock en webbaserad version om du vill testa på nätet: https://www.photoshop.com/tools/expresseditor Visst saknar jag kollegorna på Forsman men vi ses ju ändå ganska mycket i olika sammanhang. Både fikade och lunchade med två personer därifrån senast igår så vi håller kontakten. Däremot saknar jag inte rollen som produktionsledare, det är ett oerhört slitigt och stressigt jobb och jag tror inte man håller för det som människa under en hel livstid. Angående inkomsten så har jag gått ner 5000 kronor i lön och månad jämfört med när jag jobbade på byrå men jag sparar å andra sidan in en hel del på att inte behöva köpa nya möteskläder ideligen eller delta i den outtalade flest-Acne-plagg-i-garderoben-vinner-tävlingen som finns i reklambranschen och jag äter inte lunch ute på restaurang varje dag längre – så det går nog ganska jämnt upp i slutändan. Men om de 5000 kronorna är priset jag får betala för att jobba med det här så är jag beredd att ta den kostnaden.

…..


Hej Frida! Tack för en jättefin och intressant blogg, följer dig dagligen. Tänkte höra med dig vad man ska tänka på om man ska slå sig fram i inredningsbranschen? En bransch som trots allt är ganska så stor idag. Hade varit jättekul och höra hur dina tankar har gått genom åren inför starten av blogg och sen ditt egna företagande. Helt enkelt din resa! Lycka till med ditt företagande!

Kul att du hängt med så länge! Hur du ska göra beror helt och hållet på vad du vill nischa dig mot. Vill du jobba som stylist, inredare, produktutvecklare, inköpare, journalist eller vill du starta ett eget varumärke. Gemensamt för alla roller är att du måste jobba på kontaktnätet, lära känna rätt personer och försöka sätta dig in i branschen. Läs på, både om nytt och gammalt och bilda dig en uppfattning om vad som krävs för den yrkesroll och kategori du vill in på. Skaffa dig den kunskap som krävs och ge det tid! Det kommer inte ske över en natt, men på några års sikt om du är målmedveten och konsekvent.

Kategorier:

Kommentarer

 • Marianne skriver:

  Tack Frida!
  Måste bara säga att du är så gullig som orkat svara på alla frågorna. Det är just detta som gör att man fortsatt följa dig: att du har fötterna kvar på jorden. Det är ju så mycket roligare med bloggar där man kan ge input och få respons. Ville egentligen bara säga tack… 🙂

 • Annika skriver:

  Bra frågor och kloka svar!

 • Lina skriver:

  Jisses! Jag måste ta en kopp kaffe och ett djupt andetag och läsa igenom allt innan jag går hem från jobbet idag. Tack för bästa fredagseftermiddagsläsningen!

 • Johanna skriver:

  Håller med dig Annika. Tack Frida för att du tar dig tid att svara så bra på alla frågor.

 • smäm skriver:

  Jag hann inte ställa någon fråga men tyckte jättemycket om att läsa alla svaren. Verkligen bra frågor och bra svar. Kom av mig lite när jag läste om flickan och spårvagnen. Huu, vad hemskt 🙁 Förstår att du blev tagen.

 • Maria skriver:

  Vilket mastodontjobb att svara på alla frågorna. TACK för att du tog dig tid, jätteintressant!

 • Emelie skriver:

  Kul med frågestund! Vilket jätteinlägg det blev;) Trevlig läsning. Har varit med om nästan samma sak som hände på spårvagen, så jag är lite darrig på fingrarna nu när jag skriver … Trevlig helg! //Emelie

 • marie skriver:

  Tack för all info! Tycker verkligen du tillför min vardag mycket positivt genom att få läsa din blogg och jag är glad att det har gått så bra för dig. Ha en skön helg!

 • Frida skriver:

  Även om jag inte själv ställt någon fråga vill jag tacka så mycket! Någon efterfrågade en work-shop, det är jag också väldigt sugen på! Trevlig helg!

 • Sara skriver:

  Förstår att det inte blev någon lunch för Niklas… 😉

  Kram på er och ha en lövli helg!

 • elin b skriver:

  Wow Frida vad du är proffsig och klok! Du växte i dina svar och jag blev mycket inspirerad. Tack!

 • Lisa skriver:

  Jättekul att läsa dina svar.
  Appropå att du behöver gå en fotokurs. Jag kan hälsa att jag kan hälsa att jag kan typ allt om hur en kamera funkar, jag är alltså vansinnigt teknisk. Men jag har inte alls samma känsla för bilden som du verkar ha. Det är så mycket mer värt än att kunna alla rattar och knappar och menyer på kameran. Jag har alltid varit så imponerad av dina bilder, så jag blev väldigt förvånad när du skrev detta. Dock tror jag inte att du är helt bakom när det gäller photoshop. Tack för en superblogg. Jag gillar den så mycket, särskilt bilderna!

 • Anonym skriver:

  Tack för svar! Ska definitivt se om det inte är bättre balans med en svart lampa. Kul alternativ fick jag också. MVH Veronica

 • Sofia A. skriver:

  Intressanta och inspirerande svar, tack ska du ha!

 • bismillah <3 skriver:

  bra svar !:)

 • Mrs. b skriver:

  Så roligt med alla bra frågor och svar! Inspirerande läsning!

 • a-k skriver:

  Håller med dig så Frida angående det mer långsiktiga tänkandet av konsumtionen. Själv köper jag ju mycket för-längesedan-producerat som minst har 40 år på nacken.

 • Petra Liuski skriver:

  Jätte härligt att få läsa alla frågor och framförallt dina svar! Kul och jag hoppas på en ny frågestund framöver 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.