Annons

Lyx vs budget: Snygga glödlampor

För ett par år sedan revolutionerade Ingegerd Råman utseendet på den klassiska glödlampan när hon lanserade Light Shadows i samarbete med Orrefors. En serie vackert mönstrade glödisar med fina skuggeffekter. Nu har Claes Ohlsson tagit tanken ett steg längre och lanserar utbytbara täckglas till sina fula men samhällsnyttiga energilampor. Smart, eftersom man inte behöver kassera hela konkarongen när glödtråden tackat för sig. Tipstack till Saravillfara. Dagens lyx eller budget, vilken väljer du?

Lyx: Ingegerd Råmans fint mönstrade glödlampor för Orrefors, på bild ovan ser ni Line, pris 269 kr/st Budget: Mönstrat täckglas för energilampor från Claes Ohlsson pris 79 kr/st

Kategorier:

Kommentarer

 • CissiW skriver:

  Lyxversionen må vara snäppet snyggare, men ändå, jag får bra mycket mer "bang for the buck" med budgetversionen som dessutom går att återanvända.

 • Lina skriver:

  Smart av Clas Ohlsson!! Så kommer man runt alla argument om att lågenergiglödlampor är fula. HEJA!

 • Anna skriver:

  Kopior gör mig rosenrasande. Tänk om någon snor Er ide och tjänar pengar på den. Det är stöld i mina ögon. Tänk alla formgivare som lagt ner sin själ på att komma på nya produkter. Producenten lägger mycket pengar på att ta fram den. Sedan kommer någon och snor den. Fyyyy!!!!

 • Wilma Östlund skriver:

  Som den "miljönörd" jag är gillar jag faktiskt denna kopia – vilket jag sällan brukar göra när det gäller kopior. För här tycker jag att man inte bara kopierat en form utan lagt till en funktion som spar resurser (och visserligen också pengar).

 • Marina skriver:

  Tycker det är en strålande ide av Claes Ohlsson, ett bra sätt att få fler att köpa fula lågenergilampor!

 • Jag hade valt budget, då jag inte ser något JÄTTE skillnad på lamporna.

 • Annika skriver:

  Oj! Där hade jag helt klart valt budget. Återanvändning ftw!

 • Hanna skriver:

  Med tanke på det kvicksilver som finns i lågenergilampan + att den energi som lågenergilampan sparar under sin livslängd/brinntid jämfört med en glödlampa istället läggs vid tillverkningen så skulle jag aldrig välja lågenergi i detta fall. I och för sig aldrig annars heller.
  Ljuskvalitén går inte att jämföra, en glödlampa har så många mer visuella fördelar än en lågenergilampa.
  Med risk för att låta som en bitter gammal gumma, men; lågenergilampan är bara resultatet av en lobbyverksamhet inom EU.
  Fram för mer energieffektiv, kvalitativ belysning men bort med falsk marknadsföring och ljuskällor som vid fel hantering är mycket skadliga för miljön!

 • Helena skriver:

  Kanske är det till och med så att Clas Ohlson har snott utbytesidén från Bolagret? Samma idé finns i alla fall där också (osäker på om lamporna är deras egna eller kommer från extern leverantör).

 • Hanna, igen skriver:

  Efter att ha läst lite närmre om produkten så var det ju i detta fall inte tal om en lågenergilampa utan en halogen med glaskupa över. Halogen har samma kvalitéer som en glödlampa men förbrukar mindre energi. Så – hurra för halogen!
  Då är det egentligen bara en fråga om huruvida det är ok att "sno" designen eller inte och där är jag kluven med tanke på det som Wilma säger, att man faktiskt tillför en funktion…

 • Catarina skriver:

  Definitivt budget.

 • Jag såg de där från Clas Ohlson för ett par veckor sedan och blev helt såld. Gillar tänket att man inte behöver kasta bort hela lampan bara för att glödtråden pajat. Mitt val blir alltså solklart budgetvarianten från Clasan 🙂
  Designen är lite väl mkt lik orginalet kanske, men Clas har flera varianter på mönster som inte är lika mkt efterapningar.

 • Sara skriver:

  Båda är snygga! Men jag gillar idén med att Clas Ohlssons är utbytbara…

 • Anonym skriver:

  Det är kvicksilver i lågenergilampor, inte speciellt samhällsnyttigt.

 • tina skriver:

  Jag funderade på Ingegerd Råmans länge, men nu hänger en lampa från Clas Ohlssons uppe i vårt kök! Gillar den och gillar också att den inte behöver slängas när lampan går sönder!!

 • Malin skriver:

  Ingegerd Råman för Orrefors.
  Glödlampa finns nu på rea för 100 kr/st på Rädda barnens designshop!

  https://shop.rb.se/Product/Product.aspx?ItemId=5018284&SectionId=5012613&MenuId=5012613

 • mammaspring skriver:

  Definitivt budget i det här fallet! En lampa vara inte evigt! Det finns alltid föregångare till allt. Det innebär inte att det är kopia! Det ligger mest i betraktarens ögon! IKEA är galet duktiga på detta!

  Jag älskar att själv fixa "kopior". Dvs om det finns en inredningsdetalj jag verkligen gilkar, men kanske inte ser att mitsvarar

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.