Annons

Lyx vs budget: Retrofotålj med stålstativ och snörsits

Jaha, då var det dags igen. Ännu en möbel som kan adderas till ”skamvrånskategorin” lyx eller budget. Åhléns gick ut med ett pressmeddelande häromdagen. En teaser om att det hade laddats upp foton på vårens nyheter i bildbanken. Jag klickade mig ivrigt in till heminredningskategorin eftersom jag tycker att de varit så duktiga på småmöbler på sistone. Men det här? Näe. Fy skäms. Åhléns fåtölj Ocean, som lanseras i början på nästa år, känns snubblande lik Acapulco. Inte sant?

Lyx: Designklassikern Acapulco från Officina Kreativa pris 3490 kronor. Budget: Åhlens kommande lansering av fåtöljen Ocean pris 999 kr. Fåtöljen görs även i vit, gul och turkos med svarta ben Obs! Dessa säljs endast på Åhlens City i Sthlm, Gbg och Malmö. Ocean i vitt kommer säljas på samtliga varuhus.

Kategorier:

Kommentarer

 • Sofia skriver:

  Verkligen jättetrist. Såg även att de totalt kopierat blommönstret från Anna O:s överkast/kuddar.

 • johan andrén skriver:

  får man ens göra såhär? vill ha en svart acapulco mini till min pojk.

 • Oj då, de var väldigt lika!

 • vita_margarita skriver:

  Det är trist när pengarna råder över mönsterrätt och inspiration.
  Ta in nya unga på-gång designers som gör nytt, Åhlens, istället för att stjäla.

 • Malin H skriver:

  Oj, verkligen lika. Jag brukar inte bry mig så mycket om det är likt. Men det här kändes ju verkligen som dom snott det rakt av. Lite tätare mellan "ekrarna", men annars ingen skillnad alls. Trist av Åhlens.

 • Monnah skriver:

  Oj, hoppsan! Snubblande lika var ju snällt sagt.

 • Ja jag blev lite förvånad över att det är tillåtet när jag såg likheten.

 • Petra Liuski skriver:

  Ogillas. Vissa designers anser ju dock att det är en komplimang att de kopieras och det är väl ok om man är stor. Men de som drabbas är ju de som även producerar och säljer själva… Jag är nog emot så här på pricken lika efterapningar, helt klart.

 • Johanna B. skriver:

  Älskar den här kategorin. Varför är det inga tidningar som vågar ifrågasätta sånt här. Heja dig!

 • Fia skriver:

  Här kan jag inte låta bli att tycka tvärtom. Jag tror att de som "ÄR design" köper den vänstra medan de med mindre koll och mindre plånbok får en möjlighet att inreda sina hem modernt, på sitt sätt. Självklart känner jag för designern som gjort den vänstra men jag tror inte han/hon förlorar pengar på denna kopia. Dennes målgrupp hade ändå aldrig nöjt sig med en kopia. Jag ser det hellre som en stjuts…

 • Camilla skriver:

  Åhléns kan bättre än så här. Bra att du tar upp detta Frida!

 • Ylva skriver:

  Tycker å ena sidan att det är verkligen illa av Åhlens att kopiera så mycket. Det är ju inte bara denna fåtöljen det är ju day-kuddar, ferm-living sittpuffar och allt möjligt. Men å andra sidan kommer jag inte att kunna köpa originalet, men denna ligger inom mina ramar. Så det är klurigt!

 • Elin skriver:

  Nu kanske jag är ute och cyklar men är det inte så att modellen på den här stolen kommer från Mexiko där den fanns länge innan Officina Kreativa började tillverkade den? Så att säga att Officina Kreativas stol är ett original är väl kanske inte helt rätt ändå, eller?

 • Sara skriver:

  Elin har helt rätt! Stolen är en klassisk mexikansk beachstol, och var så långt innan Officina Kreativa gjorde Acapulco. Så vem är det som har kopierat vem egentligen???

 • Fia skriver:

  Jag undrar om det är ett medvetet val av dig att inte skriva vilken av produkterna som är lyx/äkta och vilken som är budget/fejk? Jag vet sällan vilken som är vilken och det är jättetråkigt.

 • Frida skriver:

  Fia:
  "Lyx" är den första och "Budget" den andra. Precis som det står i bildtexten. Från vänster till höger. Samma upplägg som alltid.

 • Frida skriver:

  Elin/Sara: Visst är det en klassisk strandstol från Mexico, men Officina Kreativa har rättigheterna för att tillverka och sälja den här patenterade stolen i Europa på samma vis som två olika företag äger licensrättigheterna till att tillverka Charles & Ray Eames – i USA och i Europa.

 • Pontus skriver:

  Som möbeldesigner/tillverkare hade jag själv i första andetaget blivit förbannad, men i andra lite stolt. För det är ju absolut ett tecken på uppskattning.
  Ekonomiskt däremot skulle det vara rätt förödande för mindre företag om Åhlens går in och kopierar som de gör.

 • Ine Eriksen skriver:

  Jeg vet ikke hvor Åhlens produserer sine stoler men det er vel ganske sikkert at de blir produsert i Kina.
  Office kreativa sine stoler blir produsert i Mexico og arbeiderene har gode arbeidsbetingelser. Derfor koster også disse stolene. Likt er det med alt. Produserer du noe i Norge eller Sverige er kostnaden større pr stol enn når du produserer tusenvis i Kina.

 • Pauline skriver:

  Det är iaf en väldig skillnad på dem, både storleksmässigt och känslan i plastbanden samt hur de laddas med statisk elektricitet. Dock känns det surt att de kostar typ 150kr på sina ställen i mexico o att det där finns urval med gungstolar, soffor och alla färger du kan tänka dig. Även om jag vet att frakten inte är gratis! =) Blev överlycklig när jag fann att Officina Kreativa sålde dem, o har ett par, tjejen på DHL var minst sagt nyfiken på den GIGANTISKA lådan de kom i. =) Bästa köpet jag nånsin gjort!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.