Annons

På shoppingtur i Helsingfors

Helsingfors ska vara värd för projektet World Design Capital nästa år, vilket märks, inte minst när man går runt på stan. Det fullkomligen bubblar av skaparlust i varenda hörn. Vi hade ett ganska fullspäckat schema under vår vistelse så vi hann inte besöka så väldans många butiker (i alla fall långt ifrån alla på den långa lista av affärer jag hade önskat att se – men hey, det ger ju en anledning att åka tillbaka snart igen). Här en några bilder från vår shoppingtur igår och fem butikstips du inte får missa i Helsingfors.

Artek hittar du på Eteläesplanadi 18/Södra esplanaden 18 mitt i city. En härlig butik med trevlig personal och stort utbud av designklassiker. Både från Artek och Vitra. Här ser ni Jean Prouvés möblemang.

Marimekkos flaggskeppsbutikPohjoisesplanadi 31/ Norra Esplanaden 31 får man heller inte missa när man är i stan. Butiken är Marmekkos moderskepp och enligt rykten finns här också specialprodukter som ”bara” säljs just här. Vi lyckades dock inte lista ut vilka.
Även Iittala Shop på Pohjoisesplanadi 25/Norra Esplanaden 25 är värd ett besök. Om inte annat för deras unika glaskonst och art works. Personalen ville inte bjuda på några fototillfällen men ett snabbt klick hann jag bränna av innan jag blev tillsagd. Visst är glasväggen av dricksglas riktigt fin?
Har man med sig den stora plånboken är Aero på Yrjönkatu 8 / Georgsgatan 8 the place to be. Men det är inget ställe där man spontanshoppar en souvernir från om man säger så. Här finns alla möbler man annars bara läser om i tidningarna. Dyrt så det gör ont, men oj så mycket vackert!
PinoFredrikinkatu 22 / Fredriksgatan 22 är en liten gulvgruva för pappersknarkare och kontorsprylslovers som mig. Här finns allt möjligt som du inte visste att du behövde. Kika in på hemsidan så hittar du fler närbilder på allt från vimplar till fina hålslagare och papperspåsar.

Kategorier:

Kommentarer

 • Åh, för det där Pino…

 • Korren skriver:

  H:fors är en tvåspråkig stad, vilket innebär att alla gator har ett svenskt namn. De är definitivt att föredra i en svensk text.
  Att använda Eteläesplanadi (= Södra Esplanaden) till en bild och Norra Esplanaden till nästa är mer än lovligt bisarrt.

 • linda vagnelind skriver:

  Älskar Helsingfors. Så inspirerande att åka till andra städer och bli inspirerad. Härligt att få se dina bilder.
  Hur gick det med bumlinglampan. Fick du användning för den? Den kommer från mamma.
  Träffade Lovisa i onsdags, vi ska brodera nåt skoj i höst. Sugen att joina kanske.
  Kram lind

 • Paulina skriver:

  Oj va fin blogg du har.
  Vad kul att se bilder från habitare/helsingfors, eftersom jag själv är från Finland och studera nu i Sverige. hade ja ingen möjlighet att gå på habitare. så kul med lite bilder.
  Bloggen kommer jag att följa i fortsättningen

 • Johanna B skriver:

  Kan inte Pino öppna i Stockholm? Pliiiiis ;-))

 • Frida skriver:

  Korren:
  Nu har jag justerat adresserna. Skrev ihop den här guiden halv tre inatt så jag var inte riktigt med i matchen 🙂 Tack för att du uppmärksammade mig på missen! Kan du hjälpa mig och kolla så att adresserna blev rätt efter ändringen?

 • Frida skriver:

  Linda:
  Bumlingen kommer i nästa nummer av Poseidons hyresgästtidning! Brodera är inte min starka sida men vi får ta en gemensam lunch snart igen! 🙂

  Paulina:
  Kul att du gillar bloggen! Helsingfors var en helt fantastisk stad. Måste åka dit snart igen!

 • Lina skriver:

  Fina butikstips! Har aldrig varit i Finland men det kanske är dags att åka dit nu?

 • Molla skriver:

  Heii, amazing and inspiring blog you have! Nice to find Pino here too, says the workperson on the second lowest photo 😉 Greetings from Helsinki!

 • Molla skriver:

  Heii, nice and inspiring blog you have! Great to find Pino here as well, says the workperson on the second lowest photo! Greetings from Helsinki!

 • Korren skriver:

  De är rätt! Fint att du ändrade och fina butikstips! 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.