Annons

Juuren Puoti + Chef Sommelier + Antto Melasniemi

Den här Helsingforsresan har, designveckan till trots, inte enbart inneburit design- och inredningsspanande utan även ett och annat restaurangbesök och massor, massor, massor av mat. Så pass mycket att jag och Maria under gårdagkvällens vindimmor till och med diskuterade om man kanske inte skulle börja blogga lite mer om just det. För det finns ju så mycket gott. Och viktigt. Och vackert. Både att diskutera, tipsa om och att fota – i matväg. Nåväl, nu ska vi inte gå så långt men ett litet matbutikstips måste jag bjuda på i alla fall. Närodlat och rediga råvaror är i ropet här i Finland och en av matbutiksfavoriterna på det temat under vår stadsrunda häromdagen var Juuren Pouti som säljer och lagar till ekologiska produkter. Deras vildsvinssmörgås var verkligen to die for. För att uttrycka saken på bloggspråk.

World Design Capital bjöd också in oss att provsmaka en en femrättersmeny på Chef Sommelier. En prestigelös stjärnkrog som drivs av unga killar med mod att gå sin egen väg och laga mat på otraditionella råvaror som ogräs, blommor och ”fulfisk” (exempelvis Brax och Gädda). Något av det godaste jag smakat på länge. Det finns bara 20 sittplatser, de har bara en sittning per kväll och det har varit fullsatt sen de öppnade restaurangen för ett år sedan så det är svårt att få bord, men väl värt ett försök.
Vi fick också chans att lära känna den Finska kändiskocken Antto Melasniemi som bjöd in oss till sin matstudio i ett gammalt fabriksområde där vi fick provsmaka maten som snart kommer att serveras på hans nya krog som öppnar i centrala Helsingfors under nästa vecka. Jag fastnade inte bara för de smarriga pizzorna utan också för Anttos förkärlek till Iittalas ljustakar Festivo. Otroligt snyggt mot träborden.
Jag och Maria fick även en förhandstitt på de nya lokalerna efter Almost Open Partyt, när Antto bjöd in oss på efterfest/golvmålarkalas på vad som kommer bli restaurang Puttes. Vi bjöds på champagne och skissvisning. Här är en snapshop av de skrynkliga papperna som Antto la upp på bardisken. Visst ser det lovande ut. Och namnet? Jo, Putte är Anttos kompis katt…
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Sofia skriver:

  Hej! Jag såg på en av papperspåsarna (och misstänkte också) att butikens namn är Juuren PUOTI, inte pouti. Puoti betyder bod och juuri är rot, så Juuren puoti skulle bli ungefär "rotbod" grovt översatt. Ha en fin vistelse i Helsingfors! H. Din finlandssvenska läsare 🙂

 • En sådan där affär som man skulle förköpa sig i känns det om man ser till bilderna. Mycket skoj att ta del av Helsingforsrapport!

 • johanna skriver:

  Va roligt att lasa om min kara hemstad pa din blogg! Om du far tag pa finska tidningen koti&keittiö (hem&hus) augustinummer ( kan handa att den ennu finns i butiken faktist) sa finns dar en massa helsingforstips som jag tror att du skulle gilla!

  h. en annan finlandssvensk lasare 🙂

 • Aniika skriver:

  Åh, vad gott det ser ut! Blir sugen på att åka till Helsinki bara med anledning av dessa bilderna.

 • Frida skriver:

  Tack Sofia! Har genast ändrat! 🙂

 • Charlotte Bladh skriver:

  Tycker att vi sadlar om till livsstilsbloggare hela ligan! Känns helt rätt i tiden och mode hjärta mat hjärta inredning är det nya. Tror jag. Kram

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.