Annons

Formex hösten 2011: Entréutställningen

Årets upplaga av den stora trendutställningen, som frontas i foajen på Formex, var sammanställd av Synnöve Mork. Det var på intet sätt ett nytt uppdrag för henne, hon gjorde det här sex år i rad – för tio år sedan, så man kan nog snarare säga att det var ett kärt återseende. Inte minst för henne själv. För av rundvandringen och hennes egen beskrivning att döma verkar hon ha haft väldigt roligt. Och slutresultatet var toppen! Genomtänkt och väl utfört. Här är några glimtar från de olika rummen.

Utställningen har fått namnet Rum, Ram, Rim och Reson. Där Rum ska stå för yta, rumslighet och volym. Ram för en viss begränsning men också innehållet i en helt naturlig ram. Rim för barnen i form av visor, ramsor och humor och Reson står för förnuft och miljötänk.
Utställningsnamnen och rumsligheterna tolkades sedan med olika färgteman och material i tiden. Dels från utställarnas sortiment, dels inlånade klassiker och fina DIY-tips.
Jag fastnade bland annat för de smartsnygga hyllkonsollerna skapade med hjälp av 45*45 tumsvirke, som skymtar på bakväggen här. Kan ingen ta dem i produktion? Jag skulle köpa, på momangen.
På bilden ovan syns idén litet bättre. Som Göteborgare blev jag givetvis glad av att se keramikern Kajsa Cramer representerad i hantverksavdelningen. Hon gör så fantastiskt fina vaser i benporslin.
Om man ska välja ett modeord bland trendspanare och förståsigpåare så verkar ”taktilt” vara väldigt populärt just nu. Det var dagens kanske mest nötta adjektiv, och det ord som susade i mina hörselgångar när vi gick hem. Många produktlanseringar bakgrundsförklarades just med vår önskan om att känna, ta på och beröra igen. Populära konsekvenser av det? Taktil textil och papper, såsom veckade, quiltade, stickade, och vikta ytor som känns – med handen.
Förutom allt det naturfärgade, oblekta, ulliga och ekovurmande fanns där också en del grälla färger. Bland annat neon och starkt orange. Ni vet ju vad jag tycker om den saken. I sitt rätta sammanhang och mot trärena eller svartvita kompisar så kommer den färgen verkligen till sin rätt. Som krydda, om inte annat. Och färg kommer. Liksom geometriska former. Var så säkra. Det mörka, murriga och naturkäras antites. Frågan är väl bara hur stort, eller ens om, det slår rent kommersiellt. Men som tittgodis, ja tack!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Johanna skriver:

  Många fina saker, gillar det mesta och det är nog mycket pga färgskalan.

 • marie skriver:

  psst, heter hon inte Mork i efternamn?
  Tack för uppdateringen, har skickat spanare i år.

 • marie skriver:

  ps. ser att flera av sakerna i ditt span, redan finns i min
  butik. Kul!

 • Anonym skriver:

  Jag såg dej som hastigast när du stod och plåta RUM och RAM bilderna 🙂 Vad dum man är som inte går fram och tackar för en kanonblogg….

 • Ann-Sofie skriver:

  Jag tror folk kommer tröttna på vitt snart och istället använda sig av färger och mönster på väggarna.

 • Malin skriver:

  COOLT!

 • Tant Johanna skriver:

  Tack bästa Frida för en bra rapport!
  Kram Johanna

 • Maria skriver:

  åh tack snälla för bästa rapporten!! Önskar jag kunde vara där!
  Trevlig helg och hälsa Stockholm!

 • Malin skriver:

  Verkligen genomtänkt och snyggt! Imponerande tanke bakom.

  Trevlig helg!

 • Josefin skriver:

  Snyggt! Konsolreglar fixar du lätt själv Frida, har haft diverse liknande hyllprojekt hemma under semestern och ett tips är att få allt tillsågat på byggvaruhuset (om man inte vill investera en dryg femhundring i en kap) och ha en bra borrmaskin, ett vattenpass och lämpliga skruvar för väggtypen 🙂

 • Mizuki skriver:

  Åh, jag blev akut förälskad i hyllan med draperi för nederdelen. Är den i produktion? Isf, var finns den att köpa?

 • hemmakatten skriver:

  Vilka härliga bilder. Håller med om keramiken, Cramers vaser hade gärna kommit in i mitt hem.

 • Linnea skriver:

  Åh, jag är så avis! Njut av mässan.

 • Charlotte skriver:

  Josefin: Jag tänkte precis skriva detsamma 🙂 Frida, det är ju jättelätt att göra själv! De fixar ru på en helg 🙂

 • Frida skriver:

  Josefin och Charlotte:
  Problemet är bara att jag inte är kompis med hammaren 🙂

  Mizuki:
  Skåpet finns b l a att köpa på R.O.O.M i Stockholm

 • Vilken grym rapportering, over all, pinglan. Du är drottning i bloggland och tangentbordet ditt svärd!

 • linda weez skriver:

  underbar blogg men förlåt men dina bilder e milslånga
  ojojoj men annars fin

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.