Annons

Le Corbusiers kök på Röhsska

Idag har jag varit på Röhsska muséet och kikat på den nya utställningen av Le Corbusiers kök från ett av 1900-talets mest kända bostadsprogram, Unité d’Habitation. Lägenhetskomplexet som uppfördes i Frankrike under 1940-talet var nytänkande för sin tid eftersom det innehöll många radikala idéer för hur man kunde bo. Bland annat öppna kök (med närhet till smarta funktioner som kunde hjälpa den moderna människan att effektivisera sitt liv) vilket var revolutionerande då, men som blivit mer eller mindre standard idag. När man tittar på lösningarna förstår man verkligen vilka designgenier som ingick i hans team. Tänk att detta gjordes för 70 år sedan! Tyvärr har många värdefulla designskatter slaktats i samband med renoveringar, men Röhsska har fått tag på ett komplett kök som restaurerats till ursprungsskicket och som nu finns att beskåda i Göteborg. Besöksrekommendation om du är i krokarna! När jag kom hem kunde jag givetvis inte låta bli att göra research på nätet. Hittade då den här sajten som visar fler ursprungslösningar. Klickfest!

Foto: Appartement 50

Kategorier:

Kommentarer

 • Åh vad häftigt! Det hade jag velat se. Älskar Le Corbusier!

 • tinajo skriver:

  Åhå, vad kul – och läckert foto! 🙂

 • pernilla skriver:

  Det låter som ett must see. Tack för tipset!

 • Designbird skriver:

  Är väldigt imponerad av Röhsska och deras bredd på utställningar. Väldigt roligt att så mycket inspiration under ett och samma tak finns i ens hemstad.

 • solovely skriver:

  I' ve been there!this building is really amazing!THe design very contemporary and is like a little town in the town,there is a school,an hotel with le corbusier furnitures,a supermarket,a little swimmingpool on the roof,this building is really amazing! it really worth to see it!

 • Erik skriver:

  Jag såg köket i Berlin på en utställning där, oroligt snyggt, speciellt med alla dessa dova färger. Man ser också hur mycket influenser de typiska svenska köken från tiden tagit, de med sneda skåp framförallt.

  På tal om vackra kök så tänker HSB riva ut orginalköken i ribersborg – vår svenska mosvarighet till Unité d'Habitation. Se själv de vackra bilderna från när det invigdes här:
  https://www.ravjagarn.se/blogg/2011/02/ett-unikt-malmohus-skall-renoveras/

 • Jess' skriver:

  Härligt, hade velat kolla på den utställning 🙂

 • Johannes skriver:

  Tyvärr kan man bara se på och beklaga slakten av originalkök även här i Sverige. Fortfarande begår gemene man tabben att riva ut allt mellan golv och tak varje gång de flyttar in i en ny bostad.
  Efter Martin Timell (och andra TVfixare)är IKEAköket den största katastrofen som drabbat de svenska hemmen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.