Annons

Tolv nyanser av grått

För att spinna vidare ytterligare litegrann på föregående inlägg om Den Grå Vågen som sköljt över initierade inredare, och som är på väg att spridas mot den stora massan med samma kraft som den forna ”lattetsunamin” och ”vitmålarsjukan”, så måste jag bara tipsa om Alcros AD Grey. Som diagnostiserad språknörd kan jag inte låta bli att förälska mig i färgnamnen på de olika nyanserna. De skapar sådana associationer för en Norrländsk själ. Eller vad sägs om om drivved, fjäder eller lovika.

Kategorier:

Kommentarer

 • Annixen. skriver:

  Har Duva målad i vårt gästrum, den är superfin, men nu börjar jag bli mer sugen på Betong. Älskar grått!

 • Charlotte Bladh skriver:

  Helt klart blir det så.Li Edelkorts dova nyanser som fick mig att sätta kaffet i halsen i somras är superheta och kommer ännu starkare. Har själv precis målat en LÅNG vägg hemma i mörkgrått till familjens protester. Kram och jag tar gärna en fika på lördag på Formex…

 • monnah skriver:

  Jag trodde att ljusgrått skulle vara den perfekta hallfärgen. Efter att ha haft vår hall målad i underbara AD Hjärta i många år trodde jag att det var dags att byta till något mjukare och mer neutralt. Nu känns det dessvärre som att vi har elelementgrått i hela hallen… (Om nu någon blir lockad är det AD Fjäder, se ovan, vi målade med.)

 • Erica skriver:

  Åh, jag tycker också jättemycket om namnen! Men tycker att de kan köra en linje rakt över. När de nu heter saker som drivved, betong och grådis kan inte de två färger som har namn på engelska få heta pärlgrå och duvgrå i stället…? (Trots att duva visst redan finns…)

 • Fina namn minsann. Nyansmässigt sett gillar jag mest Lovika. Den ligger ju närmast Latten, haha!

 • Åh vad jag tycker om dessa härliga gråskalor! Dom passar så snyggt i alla hem oavsett inredninsstil. Sen har dom en bra brytton mot dom mer glada färgerna. Har en färg som liknar pigeon grey som jag har brutit tillsammans med färgbutik. Mycket mixtrande innan jag blev nöjd 🙂 Vi har nu målat den färgen i tre olika hem som vi bott i!

 • Att tänka på när det gäller speciellt grått:
  Citerar NE:
  "induktion, simultankontrast, färginduktion, inom färgläran ett fenomen där samma ljusstrålning kan ge upphov till olika färgupplevelser beroende på omfältets färg. Alla färgegenskaper kan påverkas vid induktion, och speciellt kan en grå färg genom omfältets inverkan få en kulörton som tenderar åt omfältets komplementfärg."

 • Att tänka på vid målning med grått!

  Citerar NE:

  "induktion, simultankontrast, färginduktion, inom färgläran ett fenomen där samma ljusstrålning kan ge upphov till olika färgupplevelser beroende på omfältets färg. Alla färgegenskaper kan påverkas vid induktion, och speciellt kan en grå färg genom omfältets inverkan få en kulörton som tenderar åt omfältets komplementfärg".

 • Lisa skriver:

  Jaha, grått alltså. Innebär detta att alla som kladdade vitt, nu kommer att måla över allting i olika nyanser av grått istället? Pust, hoppas inte ;0). /Tjing Lisa.

 • Stina skriver:

  Jag gillar grått. Har haft det i flera år i huset, på olika ställen. En ljusare sort.:-)
  Kram Stina

 • Det är verkligen en färgkarta som ligger helt rätt i tiden.

 • Gillar också grått. Nyansen på vår nyligen målade ytterdörr heter Dior Grey, från Benjamin Moore. Kunde inte motstå det namnet, ja färgen är fin den också.

  Hälsningar från CT

 • Anonym skriver:

  Kolla här – jag har visst gått och blivit trendig utan att veta om det. Gästrummet är grått och köket!! 😀 Grått är så fint.. lite mjukare än vitt!
  Kraaaaaaaaam!
  Liza

 • Anna skriver:

  Jag är lite sugen på något grått, en vägg som påminner lite om betong och här hade vi ju en sådan, tack för tipset!!

 • Karina skriver:

  Vi som jobbar i färghandel märker tydligt att väldigt många har valt gråtoner det senaste året:)
  Det grå är ju ofta lätt att kombinera med andra kulörer också….som t.ex klargult.
  Personligen har jag gillat Krita i några år också, som också blir bra till klara färger och svart.
  Jag är väldigt trött på alla beige-lattetoner, som vi har blandat massor av, i alltför många år!!!

 • Mia skriver:

  Älskar grått..
  Passar till det mesta..

  / Mia

 • Mirja skriver:

  Har precis målat en vagga i Silverpil. Det blev jättefint men den drar mer åt blått än jag trodde när jag först såg färgprovet.

  Jag gillar verkligen grått och vitt ihop så det kommer att bli mycket av det i vår pågående renovering. Fast inte bara.

 • Målade om med Silverpil i helgen. Blev mycket bra!

 • Nina H skriver:

  Härligt att höra!

  Just denna färgkarta har hängt med oss i våra tre senaste bostäder, vi har levt med såväl duva, drivved och lovika som krita och silverpil! Kanske dags att våga prova de mörkare nyanserna nu:)

 • Angelica skriver:

  Målade precis om en sovrumsvägg i färgen Fjäder. Bröt den med vitt för att få samma nyans men ngt ljusare. Blev helt perfekt 🙂

 • iris skriver:

  Jag målade min hall från vitt till mörkt mörkt grå i mellandagarna (bilder finns på bloggen och styleroom om du vill kika!). Det blev hur fint som helst och nu vill jag måla ett par väggar i vardagsrummet också. Älskar grått! 🙂

  kram /iris

 • Anna skriver:

  Jag älskar grått! Grått och vitt är en bra bas i alla rum. Vi har grålutade trägolv som jag är otroligt nöjd övet!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.