Annons

Formex 2011 – Årets överraskning

Innan jag river av min personliga Formexsummering måste jag bara lyfta årets största överraskning. Mateus hade som vanligt en av de snyggaste montrarna i B-hallen. Den här gången hade de låtit Linn Olofsdotter måla tavlor med dolda porslinsdelar eftersom penseldragen i serien Rainbow var det nya mönstret för våren. Men, varför har ingen av alla de stora tidningar som direktrapporterat från mässan noterat Rainbows likheter med Paula Navones kollektion för Merci? Kolla hur lika tallrikarna är! Är det inga branschjournalister som vågar ifrågasätta, eller är de inte pålästa nog för att se likheterna? Det är ju liksom inget elakt förtal, det räcker ju att ställa dem brevid varandra för att man ska se det med egna ögon. Missförstå mig inte, jag gillar verkligen Mateus sortiment, men här känner jag att de har gått lite långt. Vad tycker du?
Uppdatering kl 19.30: Läs gärna Mateus svar i kommentarsfältet. Tack för snabb feedback! Proffsigt.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Anonym skriver:

  Håller med. Likheten är föööör slående… 🙁

 • Oj, slående likhet… verkligen!

  Kramiz aka

 • Johanna skriver:

  Svårt! Det är ju gränsfall mellan inspiration och plagiat. Paola Navones kollektion lanserades i augusti 2009 enligt länken på Designboom och även om Mateus säkert har långa ledtider för sin produktionen borde de ju rimligen ha mindre än 1,5 års framförhållning…

 • Stina skriver:

  Verkligen lika.
  Stina

 • FRÖKEN KUMLIN skriver:

  Ja ett mycket märkligt agerande av ett större företag. De måste ju ha insett att likheten skulle upptäckas…skulle vara kul med en kommentar av företaget.

 • Mateus Stock AB skriver:

  Hej Frida,
  Kul att du tyckte om vår monter på mässan!
  Visst är vår nya Rainbow kollektion och Paola Navones kollektion lika. Vår kollektion skapades för 7 år sedan då vi gav ut den som julklapp till våra återförsäljare och presskontakter. Då responsen var så bra beslutade vi att ta upp den till försäljning när tillfälle gavs. Många utav våra besökare på mässan har kommenterat och kommer ihåg julklappen.
  Detta är ju dessutom ett välkänt sätt för färgleverantörer att presentera sina färger för kermaikfabriker.

 • Robin skriver:

  Väldigt snygga tavlor tycker jag =)

 • Mini skriver:

  Hej!
  Håller med om att likheten är lite väl stor, men snyggt är det ju.
  Hälsningar
  Mini

 • Mini skriver:

  Hej igen!
  Just ja, apropå likheter, vad säger du om Ikeas nya Ikea Stockholm golv-/läslampa? Personligen tycker jag den påminner väldigt mycket om en riktig "klassiker".
  Hälsningar
  Mini

 • Anna skriver:

  Absolut lika, men med tanke på precis det som Matues här uppe svarar så är det kanske inte så konstigt. Jag gillade verkligen tavlorna på mässan, det var nog där jag stannade längst och tittade!

 • Anonym skriver:

  Visst har det kommenterats och pratats om i branschen. Men i inredningsbranschen här i Sverige, eller ankdammen, så får/ska man inte presentera några negativa åsikter…bara positiva…annars ska man helst hålla tyst! 🙂
  Och…likheten är slående, men också en betydligt sämre kopia om du frågar mig!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.