Annons

Nej, nej, nej Blondinbella

Läser i Blondinbellas blogg att hon nyligen separerat och därför köpt en ny lägenhet som ska inredas. Häromdagen var Bella ute på stan och shoppade upp sig på en matta från Missoni (bra där) men när jag läser om hennes övriga inredningsvision får jag plötsligt stressryck i ögat: ”…ett vardagsrum med vitt golv, nougatfärgad soffa och ett stort rustikt bord med genomskinliga stolar och en BIG kristallkrona i taket.” Nej, nej, nej. Om jag var i din situation skulle jag tänka långsiktigt och investera pengarna i några skandinaviska designklassiker istället. Vardagsrummet på det här omslaget från Elle Decoration UK Edtion september issue 2010 känns mer passande för en modemedveten 20-åring. Smart, snyggt och dessutom värt lika mycket om inte mer imorgon. Omslaget hade också en bra rubrik. New start!

Möblerna på bild: Isamus Noguchi table för Vitra i svart, CH07-fåtölj av Wegner, en Svanenfåtölj i cognacsfärgat skinn, soffa från Eilersen, retrovas i keramik, pläd och kuddar från b la Missoni och designböcker i en trave på bordet samt en svart läslampa i golvmodell från Arne Jacobsen. Allt det här skulle också vara snyggt mot Bellas inköpta Missoni-matta, i ditt vita vardagsrum. Mixa det med modern fotokonst från Helmut Newton, Søren Solkær Starbird eller varför inte Camilla Åkrans?

Kategorier:

Kommentarer

 • F skriver:

  Vart kan man köpa fotokonst från nämnda ovan?

 • Linda P skriver:

  Men det här var väl himla märkligt. Du får kika in hos mig 😉 Jag letar efter vasen!

 • Linda P skriver:

  Å du kan väl säga till mig när du får svar från Design Unit då 🙂

 • Anonym skriver:

  Genomskinliga plaststolar? Känns inte det lite nyrik italienska med fönat hår som fastnat i Kartellfållan?

 • Ellendellen skriver:

  Jag gillar din blogg och läser den dagligen men nu tycker jag att du gör ett övertramp. Vilken rätt har du att vara stilpolis i nåns annans hem.. och dessutom berätta utan att hon ber om det vad som är "bra och rätt smak"? Alla har inte din stil och inte pengar eller lust att bara handla "design klassiker". Att dessutom säga vad som är rätt konst att ha på väggarna, vilket är en väldigt personlig grej. Nej, prata inte ner folk bara för att de inte har "din" stil hemma. Visst kan man konstatera att hon inte har din smak men att berätta hur hennes smak bör vara för att vara rätt.. lite övertramp tycker jag.

 • Anna skriver:

  Jag tycker det är kul att du vågar tycka något för en gångs skull 😉

  Blondinbella tar garanterat inte illa upp över tipsen. Hon kan själv vara rätt kaxig….

 • NINNIE skriver:

  Jag tycker dock att båda era visioner är väldigt fina!

 • Anna-2 skriver:

  Jag gillar personliga åsikter och vill gärna se mer sådant. Dock tycker jag att döma ut saker som en nougatbrun soffa etc är fel. Jag skulle tänka mig att många av dina läsare kan ha en sådan soffa du nämner eller ett rustikt bord och som kanske inte har råd med design klassiker.

  I ett reportage i en inredningstidning fick du frågan om vad som är bra smak, du sa då att bra smak ofta är en trist smak. Du gav just en

 • Anna-2 skriver:

  Råkade trycka för snabbt =)

  Du gav just blondinbella ett trist förslag

 • Tess : Istla.se skriver:

  Du borde ju vara hennes inredare =)

 • JO skriver:

  Tummen upp för att såga en gräslig kombination!

 • Okej, jag kanske var väl hård. Men det var inte alls min mening att såra någon, så jag har justerat texten.

  Det är klart att jag förstår att alla inte har råd att köpa dyra möbler, och det dömer jag inte ut på något sätt. Men om Bella nu ska lägga så mycket pengar som det verkar på sitt nya hem så ville jag bara tipsa henne att investera långsiktigt, i ett par väl valda inredningsklassiker, istället för att köpa dyra italienska pleximöbler som är roliga i en kvart (tills de blir repiga och/eller omoderna).

 • A skriver:

  Fast dessa designklassiker kommer inte att vara lika heta om något år. Varför tror du att jag köpte mina sjuanstolar år 2007 på Lauritz för 150 kr/st?
  Möbeltrender kommer och går, precis som klädtrender (tänk päls som varenda 20-åring bär IDAG).
  Designklassiker är ett typiskt exempel på en övergående trend, men som så småningom kommer komma tillbaka.
  Jag anser tvärtom att BB:s stil är mer hållbar än den nordiskt minimalistiska. Rustika bord är aldrig fel, soffan likaså.

  Och ett tips: om du vill jobba som inredare så måste du ha förmågan att kunna skapa fler stilar utifrån många förutsättningar och krav. Det fungerar inte att enbart köra en kombination i svart och vitt. Det är långt ifrån allas smak och stil.

 • Linda P skriver:

  Oj, här hettade det till. Vad spännande! Och du Frida, glöm nu inte att ta till dig fina tipset ovan "om du vill jobba som inredare" 😉 …

 • Anonym skriver:

  A = det låga priset och fyndet kanske hade nog mer att göra med att Lauritz var rätt outvecklat 2007. Hur många kunder hade de då jämfört med idag?

 • Tove skriver:

  Jag håller med, men betänk att tjejen är 20 år och arbetar som en galning för att vara rätt och i vilka sammanhang hon vill vara rätt. Då är det kanske inte helt underligt att hon gillar vita golv nougatbruna soffor och bigga kristallkronor.

  Hon har nog råd och tid att göra de här valen många gånger i livet. 🙂

 • Jonas skriver:

  Lite intressant att man några kommentarer upp anslår att en designklassiker inte kommer att vara så het om några år för att i nästa mening säga att den faktiskt är det när trenden svänger. Är det inte det som är en klassiker liksom? Också lite kul att samma person ger dig råd om framtida karriärsval. Två fel i ett på något sätt 🙂

  Kör hårt och tack för att du vågar visa vad du tycker Frida. Det är uppfriskande och roligt när man får lite nya perspektiv på saker. Go go go!

 • Anonym skriver:

  Jonas: tycker och tänker gör Frida hela tiden på den här bloggen. Det är ju liksom lite det som är poängen.

  Men det känns ändå onödigt och oproffsigt att hänga ut en privatperson på en av Sveriges största inredningsbloggar. Vad hände med ödmjukheten och att

 • Åsa skriver:

  …med devisen att man ska hitta den stilen man själv trivs med?

 • Mark skriver:

  Fett fin fåtölj!

 • Återigen, det är inte alls min mening att hänga ut någon. Det låter kanske hårdare än det var menat. Det är bara ett enkelt tips från en inredningsbloggare till "modebloggare", baserat på mina egna stilpreferenser. Skrivet i all välvilja och med glimten i ögat 🙂

 • Martina skriver:

  Håller helt klart med dig Frida… jag själv älskar den skandinaviska 50-tals stilen. Men smaken är som baken. 🙂

 • Förstår fullständigt att Frida inte menade nåt illa med sitt inlägg. Men jag förstår också kritikerna här ovan. Själv tycker jag att det blir väldigt tråkigt med alla designklassiker på längden och bredden – träapor, AJ-lampor, Eames-stolar osv osv. Det blir så opersonligt och ett hem fullt av sånt speglar i mina ögon mest en "här finns det pengar"-stil, mycket mer än något personligt, som man lagt arbete och tanke bakom.

 • Nilla skriver:

  Jag tror att det kan bli riktigt läckert hemma hos Bella. Det ska bli väldigt spännande att se!

 • Anna-Karin skriver:

  Jag rekommenderar Bella en vindsvåning med teppanyakihäll, samt en underjordisk bastu. Det är aldrig fel 😉

 • msn00b skriver:

  Fast alltså… ett stort rustikt träbord och plaststolar med kristallkrona över syftade väl mer på middagsbordsmöblemang än soffgruppsmöblemang? Huruvida det vore snyggt eller inte kan vi ju lämna utanför 😉

 • Sofia skriver:

  Äsch, stå på dig, Frida! Du har dina åsikter och Blondinbella sina. Alla kan inte tycka likadant. En avvikande åsikt är inte lika med negativ kritik.

 • Johanna skriver:

  Smaken är som baken. Jag skulle aldrig kunna jobba som inredare "på beställning". Det bästa är när folk tyr sig till en för att de finner ens egen smak lik deras egen (de som vill ha hjälp). Vare sig man väljer stilrent eller antikt..

 • Bella har ju suttit och pratat om sina ideer med en annan inredningsbloggare. och det har även bestämts att denne person ska hjälpa till så att det blir ett bra slutresultat….så det är väl bara å vänta å se…..

  kram

  ps: Jag gillar att du har en åsikt….och vaddå hänga ut? näää….isabella kan minsann ta en sån sak:)

 • Iris skriver:

  Oj, vad intressant det blev med alla kommentarer.. Jag tycker det är bra av dig Frida att visa din åsikt och faktiskt ganska trevligt att ge tips till blondinbella inför hennes kommande lägenhetsinredning.. Sen om hon tar till sig tipsen är ju upp till henne, tror knappt att hon känner sig uthängd dock, det hade nog inte jag gjort 🙂

  kram /iris

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.