Annons

Bestlite fyller 80 år 2010

En designikon fyller stadiga 80 år i år. Lampan Bestlite härstammar från den omvälvande designrörelsen som ägde rum mellan åren 1919 och 1933, som vi idag kallar Bauhaus. Stilen hämtade mycket inspiration från den tidiga industridesignen med funktionalitet och enkelhet som ledord. Bestlite är inget undantag. Den designades redan 1930 av den engelske designern Robert Dudley Bes och fick status som en nationell ikon då Winston Churchill hade en sådan stående på sitt skrivbord i skyddsrummet Whitehall, under andra världskriget. Bestlite-lampan finns numera som bordslampa, golvlampa, vägglampa samt pendel och går att få i färgerna svart, vit och off-white. Och i år blir det 80 ljus på tårtan.
Bestlite bauhaus
Foto: Geoffrey Harris

Kategorier:

Kommentarer

 • Hipp, hipp! Jag sparade ihop mina slantar till en skrivbordslampa för några år sedan. Nu skulle jag bra gärna vilja ha en golvlampa med den återupptagna designen på skärmen. Men många slantar är det, så det förblir nog en designdröm 🙂

 • Den är lika modern idag som då, en riktig klassiker med andra ord.

 • Sara skriver:

  Lampan är riktigt snygg! Och visst är soffan också en kändis? Känner igen den.. Vad är den för ngn? Du som har koll 🙂

 • JO skriver:

  Jag har en Bestlite golvlampa som läslampa här hemma och är mycket nöjd med den!

  Soffan: le corbusier

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.