Annons

Trendenser på väg: Vykort från Österlen

Efter att ha susat fram längs de Skånska vägarna som slingrar sig mellan åkrar som vajar i vinden, stora pelarsalar av bokskog och små pittoreska bebyggelser befinner vi oss just nu på tröskeln till Österlen där vi har spenderat ett par dagar med sightseeing och avkoppling. Här är det kort mellan besöksmålen, så man hinner med många stopp på en dag. Och ännu fler ska betas av innan vi ger oss iväg. Munka Sweden ska få ett besök alldeles strax, jag ska köpa en av de där tennljusstakarna jag vurmat för så länge, men innan vi ger oss av tänkte jag bjuda på en första bildrapport från bilsemestern.

Som den hängivna kaffedrickare jag är kunde jag ju inte motstå ett par nätter på nyöppnade Kafferosteriet på Österlen. Inrett av Nirvan Richter, grundare och ägare till möbelföretaget Norrgavel. Det var Niklas som först hittade hotellet på nätet, när vi gjorde research inför resan, och förhandsbeskrivningen gjorde oss inte direkt besvikna. Fantastiskt vacker och rofylld miljö. Allt från inredning till mat är noga utvalt på ekologiska grunder och kaffet som serveras och säljs är tillrett på egna bönor från rosteriet på gården.

Hotellet är beläget i ett antal moderna skånelängor. I stort sett alla möbler jag sett på här kommer från Norrgavel och är tillverkade av naturmaterial. Rummen är smakfullt inredda i ljusa jordtoner, sängarna kommer från Hästens. I det ”gemensamma vardagsrummet” finns flera soffgrupper och Länsstolar utställda intill en eldstad och längs ena väggen har de ett stort bibliotek med fina fotoböcker. Vi satt uppe och bläddrade en bra stund i de här böckerna igår kväll, under en filt med varsitt vinglas i handen.

Dessutom har Kafferosteriet en frukostbuffé som inte går av för hackor. Enbart bestående av närproducerade och ekologiskt odlade råvaror. Youghurten från Vilhemdals gårdsmejeri och müslin från Olof Viktors var den godaste jag ätit i hela mitt liv. Utan överdrifter. Har ni inte möjlighet att bo här över natten, så borde i alla fall åka hit för att äta frukost om ni har vägarna förbi.
Löderups kafferosteri frukost
Och bilen då? Jo den går riktigt bra. Jag som är åkrädd ska väl i ärlighetens namn erkänna att jag var lite orolig över att köra en så liten bil på en så lång sträcka men det har funkat hur bra som helst. Tvärtom känns det väldigt bra att komma i en liten miljöbil, när man stannar till på ett sånt här ställe, istället för att bränna in på parkeringen i en stor stadsjeep. Dessutom har vi har hittills bara behövt tanka en enda gång på hela resan, och då kostade en full tank bara 350 kronor. Den är med andra ord inte dyr i drift.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se från Löderups Kafferost.com

Kommentarer

 • Stämningsfullt skriver:

  Åå vad avis jag blir! Jag älskar skåne och längtar dit som en tok just nu… Tur att jag får hänga med er lite ist 🙂
  kram!

 • Johanna skriver:

  ååå vad mysigt, och vilken tuff liten bil 🙂

 • Jenny skriver:

  Åh Kafferosteriet på Österlen är ju fantastiskt. Jag tillbringade tre nätter där i förra veckan med man och liten son och det var ljuvligt. Blev alldeles kär i de vackra möblerna och överväger nu på fullaste allvar att punga ut med 30 000 kr för en likadan soffa som stod i vardagsrummet. Trevlig resa!

 • Beata skriver:

  Vad duktig du är på att fota! Himelst vackra bilder!

 • Dette så jo bare helt vidunderlig ut. På biltur får man med seg så mye på veien..ikke bare selve stedet. Men selve stedet her virker som ren idyll.
  Ønsker deg en fortsatt god tur, og goood sommer:)
  Sommerklem fra Line

 • Lotta skriver:

  Vilken tur vi har…nästa vecka kommer vi att besöka Österlen. Hoppas din blogg är full med tips m.m. som vi kan besöka. Har ni varit på Österlen kryddor i Köpingebro? Ska vara helt fantastiskt med all lavendel i full blom nu! Lotta

 • Det ser så härligt ut! Tack för tips om nytt ställe på Österlen. Ska kollas upp inför nästa tur dit. Ser med spänning fram emot nästa reserapport.

 • Maja skriver:

  Jättefina bilder! Det ser ut att vara en fin resa! Synd bara att allt ska baseras på sponsring, men det är kanske så världen funkar idag…

 • Linda skriver:

  Ja, Österlen är underbart! Spenderar några veckr här varje sommar.

  Tack för tipset om frukosten på Kafferosteriet. Den är nu bokad för mig och min man till på måndag.

  Två andra trevliga ställen (som bland mycket annat också serverar frukost) är Olof Viktor, med underbart gott fika och en fin butik där man kan köpa deras goda bröd och fina marmelader, och Vendel Ale stenar i Kåseberga, en restaurang med väldigt god mat och en finfin uteservering precis vid havet.

  Ha en fortsatt trevlig resa! / Linda

 • Vad härligt ni ser ut att ha det. Österlen som är så fint.

  Tack för tipset om hotellet! Ser jättemysigt ut!

  /Linda

 • ak/CanCan skriver:

  Hej!
  Kanske du hinner med en tur till CanCan butiken i Stora Köpinge strax utanför Ystad… Öppet varje dag 11-16 (oftast till 18..) Vi finns även som webshop http://www.cancaninterior.com Välkomen!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.