Annons

Formen bakom bröllopet

En dag som denna kan man inte undgå att skriva om kronprinsessans bröllop. Men istället för att fördjupa mig i spekulationer om arrangemanget och de kungliga besökarnas kläder tänkte jag kika lite närmare på formen och färgskalan som tagits fram till dagens evenemang. En av nyckelpersonerna bakom den grafiska profilen är kronprinsessans nära vän Niclas Engsäll som till vardags är creative director på byrån Grow. Niclas är gift med kronprinsessans barndomskompis Andrea och har tidigare varit AD på dåvarande tidningsföretaget Hachette som bland annat har Elle Interiör i sin portfölj. Niclas har tillsammans med hovet och det blivande brudparet tagit fram den grafiska profilen till bröllopet. Färgskalan går i vitt, guld, mörkblått, crème, gult, serafimerblått samt lindblomsgrönt och ska dofta av lätt, ljus och försommar.

Originalmönstret tillkom i samband med Rikssalens renovering 1846 som initierades av Kung Oskar I och Drottning Josefina. Fredrik Wilhelm Scholander ritade den nya inredningen, inklusive mönstret. Den ursprungliga versionen har renodlats för att ge ett mer stiliserat intryck. Dessutom förstärks den personliga prägeln av den svenska tronföljarkronan. Enkelt och elegant. Stjärnan som skymtar är en variation på Nordstjärnan, som är en välkänd nationalsymbol.

Själv är jag mest förtjust i färgvalen, där s
vensk försommarträdgård har varit formgivarens utgångspunkt. De ska även återspeglas i dagens blomsterarrangemang där det vackraste Sverige har att erbjuda under denna årstid kommer att lyftas fram. Rosa rosor, pioner, luktärter, syrener och hortensior tillsammans med liljekonvaljer och brudslöja bryts med riddarsporrar i blå och vita nyanser. Lite gulligt är det ju också att man kombinerat svenska vilda blommor från Ockelbo med majestätisk rhododendron från Sofiero slott.

Kategorier:

Kommentarer

 • InneoUte-Malin skriver:

  Ska bli så spännande att se vad de gjort för arrangemang idag. Det du säger låter onekligen lovande.

  Mest spännande av allt är såklart vad Victoria har på sig. 🙂

  HA en fin dag!

 • Camillasnyahem skriver:

  Det är inte utan att man är lite trött på bröllopet (och de är ju inte ens man och fru ens!) så det här var (enligt mig) långt mer spännande. Tack! 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.