Annons

På studiebesök i Fjärås, Kungsbacka

Jag har länge varit nyfiken på hur det går till när man odlar upp riktigt fina pelargonier. En tantväxt som fått trendstatus på senare år och massor med böcker har getts ut på området. Men, inget slår ju ett riktigt studiebesök. Därför tog jag saken i egna händer och bjöd in mig själv till ett av Sveriges största växthus för att ta reda på hur man gör. Igår var jag hos Arvidssons i Fjärås utanför Kungsbacka och fick en visning av de 19 000 kvadrat som används för att odla upp kvalitétsblommor till florister och kedjor runtom i landet. Och gissa om det var roligt. Jag var glad som ett barn. Ja, ni ser ju själva.

Efter fjolårets nybörjarförsök med sticklingar och köpta pelargonier lärde jag mig att kvalitén kan variera rejält. Var kräsen och välj plantor som har lite mer volym och minst ett par stänglar med blomknoppar så har du större chans att få växterna prunkande. Var också noga med att titta på etiketten, kolla vilken typ av odlare blommorna kommer ifrån. Är de svenska? Pelargonier som anses ha skönhetsfel (för att de inte är symmetriska) men som ändå är livskraftiga rabatteras ofta i butik. Låt dig då inte skrämmas av att de är ”fula”. Du kan använda dem för ta skott. Köp och klipp ner och vips så har du flera. Guldkornen kostar dock ofta lite mer, men tänk på att det finns en anledning till varför. Välj dina plantor med omsorg!

Marie på Arvidssons övertalade mig att köpa komplementfärger till mina rosa Mårbackor. Hon uttryckte det såhär. ”Med blommor kan ju alla bli konstnärer och uttrycka sig själva, så varför begränsa sig till en enda färg när det finns en hel palett att tillgå?” Sant. Jag köpte därför med mig ett gäng Lobelior och Verbena också. Så nu blir det blått och rosa på balkongen i år. Undrar vad det säger om mig?

På bilden nedan ser ni hur amplarna odlas fram. Vattningen sköts av ett speciellt system, så att personalen slipper spinga med vattenkannan längs den här lååånga gången. Att promenera där med kameran var däremot hur häftigt som helst. Det var blommor precis överallt. Till och med ovanför huvudet. Vill du också köpa plant av Arvidssons så säljs de både hos fackhandlare och florister runtom i Göteborg samt hos Plantagen och Blomsterlandet i hela Sverige. Kolla in etiketten med ursprungsmärkningen som alltid sitter på plastkrukan så kan du säkert hitta plant från dem i din lokala butik.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Kommentarer

 • Mrs. b skriver:

  Vilket roligt studiebesök! Rackarns, jag köpte ju en Mårbacka bara igår. Nu måste jag hem och titta på vad som står på etiketten. Hade ju varit roligt om jag fått tag på en "lokal" Mårbacka.

 • Johanna N. skriver:

  Vilket intressant inlägg. Mer sånt här! Har inte ens tänkt på att man kan se varifrån blommorna kommer.

  Vad kul att få se mer av dig också Frida! 😉

 • Vi och alla andra trängdes på plantskolorna nu i helgen känns det som. Det ser betydligt mer meditativt där du var 🙂 Roligt med ett studiebesök! Och skoj att läsa om dina intryck här. Jag jobbar med att inte tänka alltför mycket när det gäller växter, utan att våga lite också. Vi har ju en helt ny trädgård, så det finns liksom lite att göra. Ha en fin vecka!

 • Maria skriver:

  Åh, vad härligt det ser ut! Jag har så totalt ogröna fingrar man kan ha, men fick min första Mårbacka i present av en frälst vän nyligen. Stalltipset är att den har dött innan midsommar i min ömma vård, men jag ska göra mitt bästa för att hålla den vid liv… =)

 • Madeleine skriver:

  Åh så roligt att se, jag har tidigare bott i Åsa (efter Fjærås om du kommer från Kungsbacka) innan jag flyttade till Lund dær jag nu bor, med arbetet i Køpenhavn.

  Ha en super dag !

 • Emelie skriver:

  Hej!
  Är otroligt nyfiken på vilken kamera du har?
  Tack på förhand

 • Fröken Tö skriver:

  Åh vad roligt studiebesök du harr varit på! Och bilderna var fina, vilket gjorde det lätt att läsa vidare. Ha en bra måndag!

 • Hannah/UMR skriver:

  Haha, härligt! Mer blommor åt folket^^

  (Idag är det för övrigt IDAHO – kolla in bloggen och se vad det är och vad du kan göra åt det)

 • Michan skriver:

  Vilket härligt studiebesök, där skulle jag vilja vara =)

 • malin skriver:

  Åhh… vad roligt! Jag älskar blommor, och har minsann blommor i alla hörn här hemma. =)

 • Sara skriver:

  Hahaha, sicken slump, såg din blogg på framsidan av blogg.se och öppnar upp ett inlägg om KBa där jag bor.

  Passar på att fråga dig om hur förkultivering går till då jag inte hittar några bra svar, hjälp!
  Mvh Sara

 • Erika skriver:

  Vilka härliga bilder =)

 • Caroline skriver:

  Tantväxt ja, haha. Sådan uppfattning hade man ju förut, men nu för tiden har man det själv 🙂

 • LORISSALOVEBOMB skriver:

  Älskar de blommorna, hade ingen aning om att de var tantklassade 😛

 • sara skriver:

  jag älskar pelargoner! hihi. 🙂

 • Anna skriver:

  Vilket roligt inslag. Kul!!

 • Vad kul att du ville dela med dig =) De är verkligen vackra blommor.
  Kram Tess.

 • Lineen skriver:

  vilka häliga bilder. ska nog köpa lite till kommande balkongen, flyttar nämligen till nytt 1juli=)

 • Sofia-Tingelings skriver:

  Tack för fina tips. Sista bilden är helt fantastisk!

 • E skriver:

  va kul med studeibesök!:) blommorna ser fina ut!:)

 • Nilla skriver:

  Vad härligt! Jättefina bilder!

 • Felicia skriver:

  OJOJOJOJ,. intressant besök, och mycket blommor,.. shit säger jag! 😀 men himla fina bilder tycker jag det är! 😀
  PUSS

 • Emzan skriver:

  Väldigt trevligt inlägg. Lite kul för jag jobbar med blommor och vi beställer alla våra sommarblommor från just dem du har varit och hälsat på. De är väldigt trevliga och kan verkligen sin sak. Du har en fin blogg 🙂

 • Marie-Louise skriver:

  Vilka fina bilder på alla dessa blommor. Och visst är det härligt nu när våren äntligen tycks kommit att kunna hänga ut blommorna på balkongen eller altanen. Jag har precis fixat i ordning våran balkong och jag blir lika glad varje år. Då är man ett steg närmare sommaren. Härligt inlägg 🙂

 • Marie skriver:

  Av någon anledning så verkligen hatar jag sådana blommor… Vet inte varför, tror det har med namnet att göra 😛 Fast det verkade vara ett trevligt studiebesök 🙂

 • Anonym skriver:

  där hade man velat vara med!

 • Ida skriver:

  haha sånna har jag ju haft i köket. rätt fina men luktar skit;D haha

 • Proforma - Irene skriver:

  Ojojoj… där hade jag gärna gått! Är de bara grossister eller har de butik också?
  Vi hade en trädgårdshandel bara nerför backen där de hade fantastiska pelargonier, tyvärr är den nedlagd nu så jag får ut och leta. Jag är jättenoga med att köpa kraftiga exemplar med flera blomstänglar och betalar hellre mer!
  Så härligt inlägg!

 • Hotness skriver:

  Fast jag tror det heter Pelargoner

 • Vilket underbart studiebesök! Vad roligt att du delar med dig till oss också 🙂

 • Maria Lundgren skriver:

  Kul att höra hur mycket blommor berör. Jag jobbar ju i en väldigt inspirerande miljö med över 1 miljon växter som växer upp hos oss varje år. Men det är särskilt roligt att få se det med dina "ögon".
  Mårbacka är en kraftig växande pelargon som bör planteras i större krukor. Välj en pelargonjord eller torvrik yrkesodlar jord.
  Vattna igenom den när den är nyplanterad. Låt den därefter torka upp i jorden innan du vattnar igen. Viktigt! Mårbacka ska alltid torka upp mellan vattningarna.
  Om du inte planterar om den direkt så vattna den alltid underifrån. efter 2 vecor börja vattna med näring 1-2 g/vecka.

 • Maria Lundgren skriver:

  Kul att höra hur mycket blommor berör. Jag jobbar ju i en väldigt inspirerande miljö med över 1 miljon växter som växer upp hos oss varje år. Men det är särskilt roligt att få se det med dina "ögon".
  Mårbacka är en kraftig växande pelargon som bör planteras i större krukor. Välj en pelargonjord eller torvrik yrkesodlar jord.
  Vattna igenom den när den är nyplanterad. Låt den därefter torka upp i jorden innan du vattnar igen. Viktigt! Mårbacka ska alltid torka upp mellan vattningarna.
  Om du inte planterar om den direkt så vattna den alltid underifrån. efter 2 vecor börja vattna med näring 1-2 g/vecka.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.