Annons

Näver say näver

Förlåt min dåliga Göteborgshumorsrubrik. Den syftar mest som symbol för att materialet näver, som länge varit totalt uträknat i min bok, plötsligt har fått en revival. Jag hittade ett fantastiskt reportage på det temat när jag bläddrade igenom en bunt inredningstidningar häromdagen. Näver är ju så fint, om det används på ett modernt sätt. De klassiska samearmbanden likaså. Speciellt när de har åldrats lite och skinnet blivit mjukt och fått personlig patina av bäraren. Här är en ögonblicksbild som sammanfattar de material och reliefytor som inspirerar mig just nu. Men tills dess att jag har en stuga eller lantställe där man kan få gå loss och blanda vitt, vitt, vitt med näver som på inspirationsbilden från tidningen, så får jag nöja mig med hantverksfägring från ett urklipp under min morgonkaffekopp. Hoppas att ni får en bra dag allihopa, själv hoppar jag på tåget till Stockholm för jobb nu. Tillbaka imorgon igen. Ses då!

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Amen. Näver – ja. Mina små korgar har fått en renässans igen. Och samearmband – oh yes! Jag använder dem i alla regnbågens färger flitigt varje dag sedan några år tillbaka. En vackert komponerad bild med vilsam stämning. Ha en fin helg!

 • Sofie skriver:

  Håller med dig! Näver och andra naturmaterial i inredning känns mycket inspirerande just nu. Gärna blandat med vitt vitt och åter vitt. 😉 ha en fin helg!

 • Sofia-Tingelings skriver:

  Yes box för näver. Otroligt imponerad över dina vackra bilder.

 • Hoppas verkligen inte att äkta hantverk försvinner helt i framtiden när nya generationer tar vid…………….!!!!!!!!!!

 • Nilla skriver:

  Fint! Ha en bra resa.

 • Anna skriver:

  Du gör som Carola om du kallar det "samearmband". Tekniken heter tenntrådsbroderi, och är används traditionellt av bla de svenska samerna.

 • Tack för att du mindes mig tackade ja till Malins erbjudande (Valentin&Byhr).

  🙂
  Helena

 • KM skriver:

  Do you löv me – näver 🙂

  Kunde inte låta bli…

 • Peanut skriver:

  Men träden, där näver tidigare har "skördats" ser verkligen inte vackra ut! Jag hoppas att alla som tänker näverslöjda frågar markägaren om tillstånd innan man tar sitt slöjdmaterial. Tänk på att träden skadas och kan dö om nävern skärs bort kring hela trädet.

 • Tobias skriver:

  Frida – vet du möjligtvis var i Göteborg man kan få tag i dessa samearmband (i stil med vad som säljs på http://www.swedart.com)?

 • Dmitry skriver:

  God middag.

  Vi skördar bark och rötter av björk.
  Lång erfarenhet av stor bit av partier näver.
  Om du är intresserad, kontakta oss.
  Jag ska vara glad att besvara dina frågor.

  Ryssland, St Petersburg.
  [email protected] Dmitry Zakharov.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.