Annons

Stockholm Furniture Fair 2010

I samband med Stockholm Furniture Fair arrangeras precis som på Formex ett antal olika trendutställningar, installationer och caféer på mässområdet, som små oaser bland leverantörernas montrar. En av de återkommande ytorna som byter utseende varje år är Designbaren och VIP-loingen som en ny personlighet i branschen får äran att sätta sin prägel på inför varje mässa. I år gick uppdraget till arkitekten och formgivaren Jonas Wagell. Han tog tillfället i akt att skapa en installation med färg och tredimensionella effekter som både skulle vara en vilostad men också hade till syfte att inspirera, väcka känslor och överraska. Tidigare år har bl a arkitektbyrån Marge, designgruppen Front, BrobergRidderstråle, Save our Souls och designkollektivet Camp Site haft detta uppdrag. Och som fortsättning på ”årets kulör diskussionen”. Många hävdar ju att blått blir årets trendfärg, men än en gång lägger jag min röst på knallgrönt istället. Jag tror det är en minst lika het kandidat! Se bara på bilderna nedan.

En av mässans höjdpunkter och mest omskrivna besökare var Sir Paul Smith. Han var nämligen årets ”Guest of Honour” och en ovanligt gästvänlig sådan. Kön för dem som ville hälsa på och låta sig fotograferas med Sir Paul ringlade sig nämligen lång på mässan. Kul! Sir Paul Smith hade också fått formge en lounge i fyra delar. I det första rummet fanns en vägg helt täckt av blomsterbilder tagna av Paul Smith. I ett annat hedrade han den italienske arkitekten och designern Giò Ponti med omslag från magasinet Domus, som Ponti grundade. Den tredje delen var av en samling bilder från Paul Smiths alla butiker och den fjärde rumsdelen kallades ”Skickade saker” och bestod av prylar som Paul Smith fått sig tillskickade (!) från en mystisk beundrare under ett antal år. Personen har bara skrivit hans namn på sakerna och skickat dem direkt till sin idol. Man undrar ju om denne någon inte är lite sugen på att ge sig tillkänna nu när han eller hon fått så här mycket uppmärksamhet för sitt tilltag?

Jens Fager fick årets uppdrag att utforma Greenhouse, Stockholm Furniture Fairs hall för fristående formgivare och designskolor. Den som också brukar vara en av de mest spännande att besöka för allt nytänkande. Som utgångspunkt hade Jens tagit den romerske arkitekten och ingenjören Vitruvius form- och geometrilära. Jens Fager fick sitt genombrott i Greenhouse 2008 då han som avgångselev på Konstfack presenterade möbelserien Raw. Sedan dess har hans karriär gått spikrakt uppåt. Han har bland annat arbetat med danska Muuto, samarbetat med designer Philippe Starck och ritat en skål och fat serie för Restaurang LUX och Galleri Pascale. Blev utsedd till årets formgivare av tidningen Residence år 2008 och finns representerad i Röhsska museets fasta samling. Nedan ser ni några exempel på utställare i Greenhouse, bland annat Konstfacks monter och designprogrammet ”Hållbar utveckling” vid Linnéuniversitetet i Växjö.

För andra gången kom också Designboom till Sverige, en av Europas främsta nätbaserade designtidningar, för att arrangera en av sina ryktbara marts som är ett mellanting mellan utställning och marknad. 35 internationella talanger deltog och besökarna fock en unik möjlighet att köpa designföremål från morgondagens designstjärnor till ett symboliskt pris. Grupputställningen ger ett oöverträffat tillfälle att möta det unga avantgardet och deras arbeten. Varje professionell designer presenterar personligen sina små möbler och belysningsprojekt, antingen som prototyper eller i en begränsad upplaga. Designprodukternas överkomliga priser bidrar till att finansiera formgivarnas resor och gör det möjligt att ställa ut i ett sammanhang som annars inte hade varit genomförbart för unga designer. Genom detta event ges formgivarna också möjlighet att möta och diskutera med kunder, tillverkare, distributörer, massmedier och museiintendenter. Mycket bra initiativ!

Foto: pressbilder Stockholm Furniture Fair samt Designboom.com

Kategorier:

Kommentarer

 • Mia skriver:

  Härliga inspirerande bilder:) Stor kram på alla hjärtans dag! Kram Mia

 • Inspirera Mera skriver:

  Åh vad glad jag blev över vinsten!! Vi älskar att bo på fina hotell. Tyvärr så låg min mail nere så jag fick inte reda på det förrän igår och då blev det alldeles för tajt för oss att resa ner till Göteborg. Jag pratade med pr-Carl som skulle försöka ordna så någon annan fick ta del av vinsten istället. Det skulle vara tråkigt om rummet står tomt. Hoppas vi får tillfälle att bo där någon annan gång.

  Härlig sammanfattning på möbelmässan!
  Kram Sandra

 • axelina skriver:

  Jag läste SVD om möbelmässan och fick där se mitt blocket fynd! Mycket roligt att få bekräftat att det faktiskt var ett riktigt fynd:)

 • Lizaloop skriver:

  Vilken härlig blomstervägg, grönt ska det vara varje vår tycker jag!!

 • Hanna skriver:

  Montern med vardagsrummet och texten "six ways not to die" har designprogrammet – hållbar utveckling vid Linnéuniversitetet Växjö gjort.

 • johan andrén skriver:

  har härmed lagt in er/dig i min rssfeed. klart bästa svenska inredningsbloggen enligt mitt tycke iallafall första intrycket, får se om ni pallar trycket 😉

 • Vilken härlig Lounge.

 • Daniel skriver:

  Vilken fin blomsterdesign väggen hade, jag gillar det verkligen! Det är roligt att se alla dessa olika möbler som fanns med på mässområdet. Tack för att ni delade med er några vackra och inspirerande bilder! Jättkul för sådana som jag som inte kunde vara där.

  Daniel – https://www.cocoonstockholm.com

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.