Annons

Tema tavlor: gör en tygtavla

I senaste numret av IKEA’s Family Living kan man se exempel på före och efterbilder där de använt det klassiska knepet att hänga tyg på en vägg, istället för en grupp tavlor. En tygtavla är ett ganska billigt och enkelt sätt att få en mer ombonad känsla, speciellt vintertid. Det är också ett smart sätt att inreda ett studentrum där man kanske inte får måla eller tapetsera sina väggar hur som helst. Tyg dämpar också en del ljud, vilket kanske kan vara behövligt för många. Nedan ser du förslaget från IKEA’s stylist, men också lite tips från mig – på nya och aktuella mönster i flera olika prisklasser som skapats av kända svenska formgivare. Spänn bara upp tyget på en canvasram från Panduro, eller köp kantlister från Frapp och fäst en pinne i varje ände på tyget. Enkelt!

Sven Fristedt
Sven är en av Sveriges främsta mönsterformgivare och har bland annat gjort populära textiler för Ljungbergs Textiltryck och BoråsWäfveri. Ritade även mönster för Katja of Sweden under 1960-talet. Svens senaste mönster på metervara för IKEA heter Lena och påminner lite om Svenskt Tenns dito, fast betydligt billigare. Pris 49 kr/m.

Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd IKEA LENA = 122,50 kr.

Edholm Ullenius
Edholm Ullenius är en ung och framgångsrik svensk formgivarduo som bland annat har gjort mönster på uppdrag av Paul Smith, Moderna Museet, Mille Notti och Lindex. Deras färgglada mönstervara Susanna kostar 59 kr/m medan det sirligare Cecilia kostar så lite som 25 kr/m. Ett bra budgetalternativ med andra ord!

Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd IKEA SUSANNA = 147,50 kr.
Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd
IKEA CECILIA = 62,50 kr.

Lotta Kühlhorn
Lotta Kühlhorn är en av Sveriges mest anlitade formgivare för böcker. Under hösten 2003 gjorde hon inte mindre än 30 titlar! Annamoa kostar 59 kr/m och finns i flera spännande färger och mönster med en repetition på 90 centimeter, vilket kan ge väldig bra effekt på en väggvepa.

Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd IKEA ANNAMOA = 147,50 kr.

Bantie
Svenska Bantie drivs av Ulrika och Wilhelmina som döpt sitt mönsterformgivande företag efter mosterns smeknamn skapar nya moderna designklassiker varje säsong. Några av mina favoriter är Korall och Paradis som kostar 625 kronor metern. Kan beställas via deras egen e-shop eller hos Designonline.

Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd PARADIS /
KORALL = 1562,50 kr.

Lisa Bengtsson
Stjärnskottet Lisa Bengtsson har gjort ett antal väldigt populära tapeter de senaste åren, som rönt stor uppmärksamhet i branschpressen. Både nationellt och internationellt. Vill du inte ta dig an ett större renoveringsprojekt kanske en tygtavla med hennes alster från Mairo kan vara ett alternativ? Pris per meter ligger på 375 kr metern för Svärmor (mönstret med skorna) och 299 kr för Mademoiselle (den med damerna) om du beställer via Frapp.se (som kör rabatt på Mademoiselle just nu).

Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd SVÄRMOR = 937,50 kr.
Pris för en 2,5 meters väggtavla på 148 centimeters bredd SVÄRMOR = 747,50 kr.

Kategorier:

Kommentarer

 • Diana skriver:

  Vilket smart tips! Håller på att leta tavlor till min nya lgh, tyg skulle nog vara perfekt! Lätt att byta ut för att matcha färgtemat med.

 • Monnah skriver:

  Tips som tål att upprepas!

 • Det här är en toppenidé,tycker jag med ! från mej som älskar textilier !!

 • Therése skriver:

  Perfekt! Har en gammal ärvd soffa som det är dags att göra sig av med, men jag älskar den fortfarande och tyget är ljuvligt. Skär jag ut bakstycket kan jag ha kvar en bit av den.

 • Camilla skriver:

  Tack för inspirationen! I min blogg har jag precis skrivit om en väggvepa av Annamoa som jag har gjort.

 • Anna Sand skriver:

  Trevligt inlägg Frida!

 • Anna skriver:

  En kilram kan man enkelt göra själv och spara mycket pengar på, listerna kan man köpa på tex Hornbach.

 • Kattis skriver:
 • kattis skriver:

  Preciis vad jag gått och funderat på i dessa tider, har två köksskåp som förvaring i vardagsrummet som jag vill ta ned, men det lämnar ju flera fula hål i väggen och ett 1,5m brett tyg borde täcka allt snabbt och enkelt. Det svåra är ju vilket man ska välja!! Tack för tygtips 🙂

 • Hanna skriver:

  Bra inspiration som genast satte igång griller i huvudet. Däremot så är min erfarenhet av att lämna in tyg på "spänning" att den delen är rätt kostsam. Är det nån som har provat på att spänna upp tyg själv? Är det klurigt och vad behövs?

 • Maria skriver:

  Gör man som jag, bor in en hyreslägenhet, med en hyresvärd som inte tycker att det är okej att måla om, är tyg det bäste. Jag har stänt upp tyger i ramar och utan ramar. Jag har en stor vägg som har varit en problemvägg, men spänn upp ett snyggt tyg så är det fixat.

 • Pelle skriver:

  Kanonidé – Verkligen snyggt. Har själv gjort detta men då använt kilramar istället =) https://www.kilramar.se/content/5-inspiration

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.