Annons

Läsarfråga: Random Light vs. Brahko Lights

Jag fick ett mail från en bloggläsare som undrade om jag visste skillnaden mellan den superhypade lampan ”Random Light” från Moooi och motsvarigheten Brahko Lights? Inte mycket mer än att den senare via olika webbsajter hävdar att de äger patenträtten till modellen för just den armaturen. Här kan man läsa en artikel om historien. Själv vet jag inget mer än det som går att läsa sig till på nätet och utseendemässigt ser de ju inte ut att skilja sig mycket åt. Prismässigt är olikheten däremot avsevärd. Är det någon som läser Trendenser.se som har erfarenhet av de två alternativen?

Foto: 1) DWR.om Randomlight och 2) skärmdump från Brahko Lights.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Fredrika skriver:

  Jag ähttps://www.tinguteoinne.blogg.selskar dessa lampor!!!

  Vill du se mer läckra möbler och detaljer så välkommen in på;

 • InneoUte-Malin skriver:

  Jag visste faktiskt inte ens att det fanns fler än de från Moooi förutom de uppenbara kopior som alltid följer i kölvattnet till stora succéer. Fast här verkar det kanske som om det är succén som är en kopia… Hur som helst så tycker jag att den är fantastiskt snygg och är själv en nöjd och glad innehavare av en Random. 🙂

 • Anna skriver:

  Vet tyvärr inte heller skillnaden men vad som kan vara bra att veta innan man köper är att denna (original) kan kasta skuggor på väggen som liknar ett spindelnät. Personligen gillar jag det men har en vän som tidigare köpt en som inte är lika överlycklig…Bara så för info om man klurar på köp. Må gott. Anna

 • Anna skriver:

  Vet tyvärr inte heller skillnaden men vad som kan vara bra att veta innan man köper är att denna (original) kan kasta skuggor på väggen som liknar ett spindelnät. Personligen gillar jag det men har en vän som tidigare köpt en som inte är lika överlycklig…Bara så för info om man klurar på köp. Må gott. Anna

 • Annie skriver:

  En kommentar till skuggorna, vi bytte just från matt till klar glödlampa i vår IKEA maskroslampa och helt pötsligt fick vi skuggor. Det borde vara likadant med alla lampor – matt glödlampa = inga skuggor.

 • Helena skriver:

  Hej! Jag undrar om du skulle kunna/vilja göra en Göteborgsguide till alla inredningsbutiker, konstgallerier, hantverksbutiker och mysiga caféer som man bara inte får missa när man är där! Jag åker till Göteborg 3 november och vill fylla mina dagar där med så mycket shopping och inspiration som jag bara kan. Jag är jättetacksam om du ville hjälpa mig! 🙂 Ps. Såg jag inte dig på UmU vid Sofia Jannoks lunchkonsert? Ds.

 • Inspirera Mera skriver:

  Intressant, det hade jag ingen aning om. Håller med att de verkligen ser lika ut. Kram Sandra

 • ida skriver:

  Vi har den vita 80 cms från Brahko Lights och den enda skillnaden jag kunnat se är att vår är lite glansig i ytan vilket jag inte tror att moooi's är

 • Lou skriver:

  Jag tror att skillnaden ligger i vilket material som har använts, alltså vilken typ av snöre som utgör bollen. Moooi verkar ha ett tunt garn som har doppats i epoxy, medan Brahko verkar ha ett lite bredare snöre, typ paketsnöre. Vilken man väljer att köpa beror ju helt på om man gillar den lite 'tjockare' stilen eller om man vill ha en 'transparentare' look. Tycker ändå att Brahko har relativt dyra produkter.

 • Tänkte bara tipsa om ett inlägg i en av mina favoritbloggar, där Rebecka gjort en egen sådan lampa helt på egen hand. Kanske något för den pyssliga?
  https://roomdesign.blogg.se/2008/october/utkast.html

 • sofia skriver:

  Har själv köpt en brahko men ångrar mig djupt…
  Skillnaden från långt håll är väldigt liten men när man kommer nära så ser man att skillnaden är stor.
  Brahko lampan är gjord av "paketsnöre" som någon annan har skrivit nedan. Tyvärr så ser den lite B ut…
  Vill fortfarande ha orginalet…

 • Lollo skriver:

  Tittade länge på den från Mooi, men köpte till slut den från Brahko.. Jag ser ingen skillnad förutom att min möjligen är något glansigare.

 • Sandra skriver:

  Jag har en Brahkolampa, är faktiskt väldigt nöjd! Jag köpte en för att jag tyckte att 80 cm var för stort för vårt vardagsrum. Hos Brahko kan man välja storlek, vi köpte 70 cm och det gör stor skillnad om man bor litet. Jag irriterar mig lite på att det är vit lampsladd och inte svart som på orginalet. Jag gillar den ändå…

 • Maja skriver:

  HEJ! Jag håller på att fixa med min konstblogg, och jag skulle väldigt gärna vilja använda det typsnittet som du använder när du kommenterar detaljer i foton och så vidare. Alltså den svarta, kursiverade skrivstils-typen. Skulle du kunna hjälpa mig få tag i det typsnittet? Eller finns det på Cs, och i så fall- vad heter det? Eller är det rent utav hemmaknåpat av dig?

 • LIS skriver:

  Jag har en Brahko och det stämmer att den vit-vita är något glansigare. Ni har dock fel allihop, Brahko är orginalet och finns i betydligt fler storlekar o färger, kolla här https://www.brakomontenegro.com/sida1.html

 • Ljuca skriver:

  Jag köpte 2 st.jag betalade kontant. Han sa att han skulle skicka kvittot men jag fick aldrig någon kvittot.

 • Anonym skriver:

  Jag köpte 2 st.jag betalade kontant. Han sa att han skulle skicka kvittot men jag fick aldrig någon kvittot.

 • Fredrik Herlog skriver:

  Vi har en 110 cm från Brahko Lights som vi köpte för 4 år sedan. Väldigt nöjda, och kvalitén är hur bra som helst. Inget "paketsnöre" som någon skrev. Det är ingen Gekås kvalité! Snarare flexibel glasfiber. Sen ÄR dessa originalet. Moooi är kopian, inget annat. Denna lampa skapades av hans far på 50-talet (och ja, jag har sett tidningsutklipp från gamla tidningar där den är med). Han tog dock aldrig patent på designen, vilket har gjort att Moooi helt enkelt stulit den. Dom har legat i tvist, men advokatskostnaderna skjuter i höjden, och Moooi är ett stort företag med mycket pengar, så det är inte helt enkelt. Kvalitén på lamporna absolut inget fel på, så hade vi haft mer plats hade vi köpt fler.
  Mvh
  Fredrik

 • Dewi skriver:

  Hej! Trodde jag hade en Moooi men nu när jag läser tråden verkar det som att moooi har och alltid har haft en svart sladd. Vi har en vit sladd! Börjar därför ifrågasätta om det är en moooi… Vi söker nämligen efter en till likadan att komplettera med. Vidare undrar jag då om vi istället har en Brahko!? Är det någon som vet om Brahko Lights finns längre? Hittar ingen hemsida eller annan information om företaget nämligen.

 • Trih skriver:

  Jag har en brahko sedan 10 år och jag tänkte jag skulle förtydliga att man endast får "spindelnätsmönstret" på väggarna om man har en klar glödlampa, har man en frostad så försvinner den effekten.

 • Axel skriver:

  Han har flyttat till Bosnien, hans företag gick åt helvete!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.