Annons

På önskelistan: Kubus – stor eller liten?

Den här designklassikern har förföljt mig i tankarna ända sedan jag såg den hemma hos Elsa tidigare i somras. En tidlös pjäs, som trots att den har nära nog 50 år på nacken ändå känns hopplöst aktuell. Kubus är formgiven av Mogens Lassen med matematisk precision och består som namnet antyder av en skarp kubisk ram med cylinderformade ljushållare på toppen. Eftersom den är tillverkad i galvaniserad lackerad stål och värmebehandlad till 350°C kan man låta ljusen brinna ner utan oro och det är enkelt att rengöra den i ugnen, bara att ställa in den och värma upp eventuellt stearinspill tills det självmant rinner av. Frågan är bara, om man fick önska fritt (vilket man får i den här kategorin) – en stor eller en liten? Kubus 4 är 14x14cm och Kubus 8 23x23cm. Vilken skulle du ha valt, om hjärtat fick välja före plånboken?

Foto: pressbilder Kubus

Kategorier:

Kommentarer

 • Veckomatsedel skriver:

  Den är verkligen jättesnygg! Jag skulle nog ändå valt den lilla faktiskt.

 • Lina skriver:

  Den är snygg – stilig i all sin enkelhet. Jag hade valt den lilla.

 • Proforma - Irene skriver:

  Den stora ser riktigt maffig ut… snyggt! Det beror alldeles på var man ska ställa den för den stora kräver ju sin plats!

 • Maria skriver:

  Den lilla är ju definitivt mer lättplacerad men jag skulle valt den stora – om jag hade platsen för den.

 • Åse skriver:

  Jag hade valt den lilla, den stora finns det absolut ingen plats för (om jag inte vill ställa den på golvet i hörnet i matsalan bredvid den stora kandelabeln som inte heller får plats någon annanstans!)

 • Linruz skriver:

  Visst vore det härligt att slippa låta plånboken bestämma ibland;)

  Snygg som attans är den.
  Jag har förresten flyttat, bloggar numera på:
  http://www.linruz.se

  Kram Lina

 • Vicy skriver:

  Den är så fin! Står högt på min önskelista. Gillar den lilla mest.

 • C skriver:

  liten! helt klart.

 • InneoUte-Malin skriver:

  Är också förälskad i den där ljusstaken. Jag skulle vilja ha den stora på det här bordet som jag nyss blev kär i… https://flexinredning.blogspot.com/2009/10/essay-fran-fritz-hansen.html 🙂

 • Lina skriver:

  jag skulle tagit den lilla. verkligen jättefin. jag som sällan stöter på en klassiker jag inte sett har totalt missat denna. vill oxå ha!

 • Jag tycker den lilla är snyggast, skulle vilja ha den allra minsta modellen också för bara ett ljus, den är supersnygg den med!

 • Frida skriver:

  den lilla:)

 • Hanna skriver:

  Jag hade valt den lilla, tycker kuben blir tydligare i den på nåt sätt.

 • Annika skriver:

  Den lilla står redan på önskelistan! 🙂 Jag tycker att den mycket finare än den stora. Kram!

 • Iris skriver:

  Jag hade nog valt den lilla, den är finare 🙂

  kram /iris

 • Annette skriver:

  Den lilla skulle jag valt. Snygg!

  Kram Annette

 • Christina skriver:

  Helt klart kubus 8 om jag inte skulle ha den till jul förstås…
  Snygga och stilrena!

 • Camilla skriver:

  Denna ljusstaken finns i mina tankar också. När dagen kommer för ett inköp av denna så kommer det bli ljusstaken för fyra ljus.
  Den lilla lilla för bara ett ljus är också väldigt fin 🙂

 • Anna skriver:

  ja den är jättesnygg, har spanat in den oxå. SJälv hade jag helt klart kört på den stora men det beror ju var man har tänkt att ha den 🙂

 • Helena skriver:

  Absolut den stora!!

  Den lilla för ett ljus att sätta i fönsterkarmen också, kanske…

 • irene skriver:

  ännu en som föredrar den lilla, men jag håller på o velar mellan vit eller svart…hmmmmmm 🙂

 • limpan skriver:

  Vi har mediumvarianten i svart, Kubus 4, tycker den är snyggast, kör på den. Den lilla är Kubus 1. Plattan behövs ej med Ikeas ljus, de rinner inte.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.