Annons

Reserapport från Milano

Förra veckan var jag i Milano och tittade på möbelmässan Salone Del Mobile för Beckers Nya Hems räkning. Det var första gången för min del och mässbesöket var verkligen en upplevelse jag varmt kan rekommendera. Här kommer lite snabba tips till dig som kanske också är sugen på att åka dit någon gång – och lite spaningar, för dig som är inresserad av vad som visades i inredningsväg.

Milano 2009
Milano kallas inte helt oförtjänt för Europas designhuvudstad tack vare sina spännande inredningsföretag och sitt stora utbud av designbutiker. En vecka varje vår samlas också hela världens designelit i den Italienska metropolen för att presentera och ta del av det senaste som branschen har att erbjuda. Allt uppdukat under glastak, vid den stora mässan Salone Del Mobile. Men, det är faktiskt inte bara i hallarna runt Fiera som det går att skåda världskända formgivare och spännande nyheter. Hela stan sjuder av liv den här veckan. Designkvarteret som går under benämningen Zona Tortona förvandlas till en riktig hotspot den här veckan, tack vare att flera etablerade varumärken och spännande uppstickare har valt att flytta ut sina showrooms från mässhallarna till det här distriktet. Under min vistelse på mässan valde jag därför att dela tiden lika, mellan Salone Del Mobil och Milanos centrum. Här är en kort rapport av det jag fick uppleva och se, mer kommer i nästa DR från Beckers Nya Hem – som landar i din brevlåda till hösten:

Resa dit
Jag (och halva Sveriges inredningselit) åkte ner till Milano med Easy Jet. Billiga och bra flyg som går direkt från Arlanda utan mellanlandningar till Malpensa, som är en av stans huvudflygplatser. Jag fick min resa sponsrad men normalpriset för en turochreturbiljett kostar från 600 kr och bokas enklast på www.easyjet.com Det finns givetvis andra bolag som trafikerar sträckan, Lovisa (mitt resesällskap) åkte till exempel ner med KLM men då fick hon mellanlanda och vänta i Amsterdam, vilket inte var riktigt lika kul så kolla upp det innan du väljer bolag.

Tips på designhotell
Under designveckan är det jättesvårt och jättedyrt med hotellrum så boka i god tid. Här är några tips på bra designhotell som är värda att kolla upp. Eller varför inte ta in på Europas enda sjustjärniga. Om du är eller vill känna dig som en miljonär.

Årets fem starkaste trender
1)    Trärent och trämönstrat (det senare i form av att olika träslag lagts samman till vackra dekorationer och ytmönstringar i en och samma möbel).

2)    Illusíoner och fotodekorer (möbler med mönster av foton och illustrationer som tryck, exempelvis Fronts soffor och bord för Moroso, Martin Marguielas mattor med illustrationer osv.)

3)    Lite dämpade, nästan smutsiga kulörer. Mycket turkost och sotade blå toner. I mönsterväg syntes inte mycket, men var det mönstrat någonstans så var det Afrika som gällde.

4)    Econsuming, reusing och retro (återvinning av material, gamla saker som fått nya former och miljötänk i form av återbruk). Här syntes flera förslag och kreativa idéer hos de många designskolorna som fanns representerade i Zona Tortona.

5)    ”I farten styling”. En lite slarvigare ateljékänsla, som gav upplevelsen att man fick kika in i ett arbetsrum eller en fabrik där processen avstannat och konstnären eller vetenskapsmannen bara tagit en kort paus. Med inslag av gamla böcker, skrivmaskiner, jordglobar, glaskupoler/klockor etc.

Årets bästa monter
Moroso

Årets snackis
Klädmärket Diesels nya inrednings- och möbelkollektion

Årets hetaste svenskar

De tuffa tjejerna i designgruppen Front (som lanserade nyheter för flera tongivande företag som Moroso, Moooi och Skitsch)

Årets mediahype
Den lätt hysteriska skänken i mosaikplexi från bröderna Campana, som alla svenska journalister vurmade sååå för. Men. Var den inte mest bara… hemsk?

Årets mässrestaurang

Richard Ginoris Taste Lounge, för den oerhört inspirerande inredningen (eller också rätt och slätt – de friterade Mozarellamackorna från de många matvagnarna ute i Zona Tortona, för smakens skull).

Årets upplevelse

Eftermiddagsminglet hos Rossana Orlandi. (Jag menar, hur ofta gnuggar man axel med Jamie Hayon egentligen?) Tätt följt av formgivarfesten på Bar Basso.

Kategorier:

Kommentarer

 • Tack för rapporten! Skoj att läsa dina intryck från mässan.

 • Jenny skriver:

  Super bra guide Frida, skulle vara så kul att en dag besöka mässan själv, kanske, kanske en dag =)

 • Lina i Umeå skriver:

  Tack tack för fina tips!

 • Underbar sammanfattning! GIllar Moroso skarpt, samt Front.

 • Anna Johansson skriver:

  Jag vill också åka dit nästa år!

 • Anna Johansson skriver:

  Jag vill också åka dit nästa år!

 • monika stålberg skriver:

  Är du nyfiken på Allt i Hemmets nya tidning 101 nya idéer? Jag har 25 förhandsex… Först till kvarn! Mejla namn & adress + din inrednings-bloggadress till mig – senast onsdag 6 maj! Bästa hälsningar Monika, redchef, [email protected]

 • Inspirera Mera skriver:

  Vilken underbar sammanfattning av din resa till Milano. Det var roligt att läsa. Kram Sandra

 • Anna Hybrant skriver:

  Hej!

  Ett av dina tre polaroidkort, det med bänken som är nersvarvad med cirklar där det är tänkt att man ska sitta, var fann du denna?

  När jag studerade inredningsarkitektur i Barcelona var jag på Construmat, en gigantisk material/form-mässa, och där fanns bänken, utan namn eller formgivare.

  Vet du ngt om den?

  Tack snälla du på förhand.

 • Frida skriver:

  Bänken fanns i en monter från Horm Design!

  https://www.horm.it/eng/azienda/horm-design.php

 • Emma-Liisa =D skriver:

  Hejhej, kollade runt och undrar vilket redigeringsprogram du använder till dina bilder? 🙂

  /Emma-Liisa =D

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.